Artikkelin kuva
ura

Yrittäjäksi keskellä suurperheen arkea – kekseliäs työaikajärjestely mahdollistaa Nooran urakiidon!

Suomi tarvitsee tsemppiä ja tietoa siitä, miten työnteko ja yrittäjäksi ryhtyminen ovat mahdollisia pienten lasten äideille, myös äitiyslomalla. Työnteon ei tarvitse olla kuormittavaa, vaan vaihtelua kaipaaville äidille vastapainoa lapsiarkeen. Noora Piili, kohta viisilapsisen perheen äiti, perusti menestyvän tilitoimiston tinkimättä omasta tai perheensä hyvinvoinnista.

Noora Piili on maatalous-metsätieteiden maisteri, joka perusti vuonna 2015 oman taloushallinnon yrityksen, Agrotaloushallinnon. Yrittäjyyden lisäksi hän elää suurperhearkea ollessaan äiti 9-, 6-, 4- ja 1,5-vuotiaille pojille. Viides poika syntyy tammikuussa 2021.

Viisi vuotta sitten yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut Nooralle itsestäänselvyys, mutta ammatillinen kehittyminen ja uran luominen kotona olon vastapainoksi kiehtoivat.

Noora ei halunnut laittaa pieniä lapsiaan vielä päivähoitoon mutta koki, että arki kaipasi myös muunlaisia haasteita. Hän haki ratkaisua, jossa työn ja perheen yhdistäminen olisi helpointa.

– Yrittäjyys, lasten ollessa pieniä, on taannut minulle suuremman läsnäolon lasten kanssa kuin palkkatyö asiantuntijatehtävissä. Työajan jakaminen päivän eri tunneille on mahdollistanut lyhyemmän päivähoitopäivän ja vanhempien läsnäolon, Noora kertoo.

Yrittäjyys oli Nooralle tuttua lapsuuden perheestä, mutta silti hyppy palkkatyöstä ja opiskeluiden parista yrittäjäksi vaati rohkeutta. Hän muistuttaa, että äitiys- tai vanhempainvapaalla työnteon tai yrittäjyyden ei tarvitse olla suurimuotoista tai riskialtista, vaan alkuun vaikka sivutoimista ja hiljalleen kehittyvää.

Noora Piili ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2015 ja nyt hänen perheeseensä odotetaan viidettä lasta.

Nooralle yrittäjyys oli mahdollista myös isommassa mittakaavassa, sillä perhe voi hyvin ja perusasiat olivat kunnossa. Oma tahtotila ja perheen tuki ovat olleet Nooran suurimmat motivaattorit yrittäjyyteen. Nykyisin hän ei vaihtaisi enää takaisin palkkatyöhön.


Yrittäjäksi keskellä pikkulapsiarkea – miten se onnistuu?

Nooran puoliso on kannustanut Nooraa yrittäjyydessä alusta lähtien. Puoliso toimii asiantuntijatehtävissä ja joustaa mahdollisuuksien mukaan tasapuolisesti Nooran kanssa esimerkiksi lasten sairastuessa. Vanhemmille on ollut tärkeää, että kummatkin tienaavat, ja se on tuonut turvaa isolle perheelle.

Suunnittelu ja asioista kiinni pitäminen tekevät arjesta sujuvampaa. Noora on rytmittänyt päivänsä eri osiin, joissa hän huomioi sekä yrityksensä, että perheen erilaiset tarpeet. Tämä on vaatinut opettelua ja kantapään kautta Noora on huomannut, että “vähän koko ajan töissä” -malli ei toimi hänellä kovinkaan hyvin.

Aamuisin Noora nousee ylös ennen muun perheen heräämistä ja tekee ensimmäisen työpätkän. Lasten herätessä aika pyhitetään aamutoimille ja koulu- ja päiväkotimatkalle.

Lasten ollessa päiväkodissa ja koulussa, Noora työskentelee tehokkaasti, jotta voi olla läsnä lasten palatessa kotiin viimeistään kolmen aikaan. Ilta on pyhitetty yhdessäololle ja lasten harrastuksille.

Kahdeksalta talo hiljenee ja Nooralla alkaa päivän viimeinen työpätkä, joka on usein myös rauhallisin. Tällöin Noora nauttii erityisen paljon työstään ja kokee palautuvansa hektisestä päivästä. Kaikkeen ei aina kuitenkaan voi varautua ja esimerkiksi kuormittava koronakevät on vaatinut uudenlaista suunnittelua, Noora muistuttaa.


Itsestään huolehtimista ei kannata unohtaa

Oma palautuminen on olennaista, jotta perhe ja yritys voivat hyvin. Noora nauttii yhteisestä puuhastelusta ja metsäretkistä perheensä kanssa ja toisaalta rauhalliset illan työtunnit ovat omaa aikaa, jolloin Noora voi keskittyä omiin ajatuksiinsa.

Noorasta yhteiskunnan pitäisi tukea perheen ja työnteon yhdistämistä entistä enemmän ja työhön tulisi saada erilaisia mahdollisuuksia perhetilanteiden mukaan. On paljon aloja, joissa esimerkiksi osittainen ilta- ja viikonlopputyö olisi mahdollista perheen jaksamisen ja tahtotilan mukaan.

Noora toivoo, että onnistuu esimerkillään kannustamaan muita vanhempia, jotka harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä. Lue hänen vinkkinsä pienten lasten vanhemmille, jotka miettivät työn ja perheen yhdistämistä tai yrittäjyyttä:

  • Usko itseesi ja siihen, että kaikki on mahdollista. Positiivinen asenne motivoi eteenpäin.
  • Aloita pienesti. Itseään voi kehittää opiskellen, mikroyrittäjyyden kautta tai osa-aikatyötä tekemällä.
  • Kokeile rohkeasti erilaisia malleja yhteensovittaa perhe ja työnteko. Arki vaatii muutoksia ja omalle perheelle parhaimmat rutiinit löytyvät kokeilemalla. Toimi arvojesi mukaisesti ja mieti kuinka paljon haluat työntekoon käyttää aikaa.
  • Hanki apua perheen ulkopuolelta ja hyväksy, että joskus kotona odottaa pyykkikasa.
  • Muista, ettei kannattamatonta työtä kannata tehdä. Kun ryhdyt yrittäjäksi, työstä tulee saada korvaus. Selvitä Kelasta oikeutesi ja mahdollisuutesi tehdä töitä esimerkiksi sunnuntaisin ja pyhäpäivisin.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Kristiina Salo, kuvat: Heli Manninen, Heli’s Photography