Artikkelin kuva
ura

Viihdepäällikkö, projektijohtaja… 6 roolia, joista äidille on hyötyä työelämässä

Puhuin uraäitiydestä, mutta haluan puhua myös kotiäitiydestä uranäkökannalta. Tähän liittyy hyvä kommentti tai oikeastaan vinkki, joka jäi mieleeni Perhevapaalta työelämään -koulutuksesta viime keväältä.

Moni itseni mukaan lukien ajattelee, että olen vain pelkkä kotiäiti. Kasasin tähän muutamia vastuutehtäviä ja ominaisuuksia, jotka liittyvät vahvasti kotiäitiyteen. Voit halutessasi vapaasti hyödyntää näitä omaan tilanteeseesi sopivalla tavalla työhakemuksessasi, jos olet töitä hakemassa.

Ja mikä tärkeintä, et ole pelkkä kotiäiti vaan paljon muuta.


1. Projektijohtaja

Koti on yksi työmaa tai yksi projekti, kaikki tiedämme sen. On pyykkiä, tiskejä, siivousta, ruoanlaittoa jne.

Entä sitten kodin ulkopuolella? Aikatauluttamista, suunnittelua, omasta hyvinvoinnista huolehtimista, lapselle uusien vaatteiden jatkuvaa hankkimista, kodin sisustamista, vierailuja kotona sekä ystävillä, lasten harrastukset, kaverisynttärit jne.

Kun listaat päivän aikana suorittamasi tehtävät, huomaat projektin olevan mittava. Jotta tämän kaiken saa toimimaan, tarvitaan vahvaa projektin johtamisen taitoa.

Sinulla voi olla puoliso, jonka kanssa käyt projektia läpi, mutta monesti se voi mennä enemmän asioiden delegoimiseen ja projektijohtajuus jää sinulle äitinä. Mielestäni tämä on mitä parhainta projektijohtajuutta, että jokaisesta tarvittavasta projektista mitä siihen päivään kuuluu, selviydyt kunnialla läpi.

2. Viihdepäällikkö

Lasten kanssa kotona. Jokainen tietää, että se on aikamoista viihdyttämistä. Se voi olla ihan leikin aloittamista, majan rakentamista, pulkkamäkeä – mitä vaan. Mutta sinä olet viihdepäällikkö, joka ohjaa ja keksii, mitä tänään tehdään.

Lasten kanssa matkalle. Tässä sitä varsinkin tarvitaan viihdepäällikön roolia. Kaikki mahdolliset tyhjistä limsapulloista iPadeihin pyörivät käsissäsi, kun yrität viihdyttää lastasi matkalla. Matka voi olla ihan lyhyt automatka kauppaan, bussimatka lähipuistoon tai pidempi lentomatka. Sinä viihdepäällikön roolissa keksit kaikki mahdolliset kukkuu-leikit ja muut, jotta lapsi, sinä itse ja kanssamatkustajat viihtyvät.

Kaikki keinot käyttöön viihdepäällikön roolissa, jotta lentomatka sujuu hyvin. Kuva: Mian kotialbumi


3. Kirjanpitäjä

Hienoa, jos tämä vastuutehtävä on siirtynyt puolisollesi tai jaatte sen tasapuolisesti. Aika monesti vain kuulen, että taloudellinen vastuu on jälleen kerran äidillä. Minun tapauksessani en voi edes delegoida tätä tehtävää toiselle. Lasku saapuu, olipa se sitten e-laskuna tai paperiversiona, sinä pidät huolen, että se maksetaan ajallaan. Paperiversio pitää vielä näpytellä sinne maksuun, lisähommaa.

Monilla on käytössä erillinen ruokatili tai laskutili, josta nämä ns. pakolliset maksut lähtevät. Niihin ei siirry rahaa maksuja varten, jos ei joku huolehdi siitä. Toki voi siirtää automaattisesti, mutta tarkoitan että joku huolehtii, että maksupäivänä tilillä on myös rahaa.

Otetaan budjetointi tähän samaan. Äitinä lasket jo kesäkuussa, kuinka paljon rahaa on käytettävissä lomamatkoihin ja kesälomiin. Kun syksy ja talvi saapuu, on tilillä oltava rahaa lasten uusia välikausi- ja talvivaatteita varten. Tai budjetoit ylipäätään, kuinka paljon laitat rahaa sivuun, että pääsette perheenne kanssa muutaman tonnin lomareissulle. Ei sekään raha sinne yhtäkkiä tule.

4. Riskienhallinnan johtaja

Mitä riskejä muka kotiäitiydessä on?

Riski: lapsesi saa hirveän raivokohtauksen kesken kauppareissun, koska hirveä nälkä.
Riskienhallinta: pidät huolen ennen kauppaan lähtöä, että lapsellasi on vatsa täynnä.

Riski: kenellekään ei ole puhdasta vaatetta seuraavaan aamuun herätessä, olipa lähtö töihin, kouluun tai vaikka olisitte ihan vain kotona.
Riskienhallinta: olet koko ajan tietoinen puhtaiden vaatteiden määrästä kaapissa ja tiedät, milloin kone on viimeistään laitettava pyörimään, jotta saatte puhdasta pyykkiä.

Riski: aamu lähtee käyntiin kaikilla muilla tavoin paitsi hyvin, koska lapsesi järjestää kohtauksen, kun ei saa haluamaansa leipää tai vaatteita aamulla.
Riskienhallinta: pidät huolen, että tietyt aamupalatarvikkeet ovat aina jääkaapissa eivätkä koskaan loppu. Voitelet ja asettelet voileivän tai hillosilmän puuroon oikein. Pidät lisäksi huolen, että tietyt lempivaatteet ovat puhtaana.

Listaa voisi jatkaa aika pitkälle, eikö?

Kaikki mahdollinen mukana lasten kanssa viikon mökkireissulle, ettei vaan satu yllätyksiä. Meidän pieni allergikkolapsi vaatii paljon järjestelyjä, jotta minimoidaan riskit. Kuva: Mian kotialbumi


5. Paineensietokyvyn ruumiillistuma

Kuinka monta kertaa olet purrut hammasta yhteen tai laskenut kymmeneen? Aika monta veikkaisin. Suomeksi: sinulla on ihan uskomaton paineensietokyky.

Kaikki yllämainitut asiat ovat normaalia kotiäidin arkea. Ja silti näet sen äidin hymyilemässä muille, halaamassa lapsiaan, suukottamassa puolisoaan.

Ja jos joku päivä äitinä hieman räjähdät puolisolle, lapsillesi, ystävillesi, niin annettakoon anteeksi. Kyllä sekin stressi pitää välillä tulla ulos eikä jäädä kireisiin purentalihaksiin.

6. Tapahtumajärjestäjä

Otetaan tämä vielä viimeisenä kevyempänä tähän. Lasten synttärit, ristiäiset, joulut, baby showerit, vappu, juhannukset jne.

Kuinka monta juhlaa järjestätkään ja pidät vuoden aikana? Kuinka monet tapahtumat toisin sanoen suunnittelet alusta loppuun. Lasten synttärit ovat oiva esimerkki. Aloitat ensin missä pidetään, ketä kutsutaan paikalle, mikä teema, minkälaiset tarjoiltavat. Itse juhlapäivänä, pidät huolen, että kahvia riittää ja vieraat viihtyvät. Ja vaikka ne olisivat helpot HopLop-synttärit, ihan samat suunnittelut käyt läpi. Varaat juhlat, kutsut vieraat, olet ajoissa paikalla, juhlavaatteet jne.

Joulupöytä, halloween-herkut, vappupiknik – aika monet tapahtumat järjestät ja organisoit, olivatpa ne pienempi- tai isompikokoiset.

Näitä taitoja ja ominaisuuksia voisi jatkaa vielä vaikka kuinka. Toivon tämän tekstin luettuasi, ettet enää ajattele olevasi vain kotiäiti. Koska kaiken edellisen jälkeen olet aivan huikea äiti, jolla on valtavasti erittäin tärkeitä taitoja ja ominaisuuksia.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Mia Lappalainen