Artikkelin kuva
ura

Töissä vanhempainvapaan jälkeen

Vanhempainvapaan jälkeen töihin palaaminen on yksi elämän suurimpia muutoksia. Usein äidin palatessa töihin lapsi aloittaa tarhansa ja koko arki muuttuu kerralla täysin. Työpaikalla saattavat odottaa täysin uudet työtehtävät, uudistunut organisaatio ja tuntemattomat työkaverit. Seuraavien asioiden huomioiminen auttaa sinua palaamaan töihin helpommin äitiyslomasi jälkeen.

Pyydä kunnollinen perehdytys

Vanhempainvapaan jälkeen olet ollut töistä pois lähes vuoden ja työpaikalla on ehtinyt tapahtua paljon. Tekemisen tavat ovat kehittyneet, työkaluja on otettu lisää käyttöön, organisaatiorakenne on saattanut muuttua sekä uusia ihmisiä on tullut taloon. Monessa työpaikassa vapaalta palaavia ihmisiä pidetään oletuksena vanhoina työntekijöinä, eikä heille ole suunniteltu kunnon perehdytysohjelmaa.

Kysy perehdytysohjelmasta esimieheltäsi ja pyydä, että sellainen tehdään sinulle. Hyvin suunniteltu ja toteutettu perehdytys on sekä työpaikkasi että töihin palaavan työntekijän etu. Perehdytyksen ansiosta pääset helpommin kiinni hommiisi ja näin ollen olet myös työnantajalle nopeammin tuottavampi työntekijä.

Juttele esimiehesi kanssa työtehtävistä ja tavoitteista

Joskus vanhempainvapaan jälkeen työtehtävät saattavat vaihtua, etkä enää halua tai pääse palaamaan entiseen positioosi. Tällöin on erityisen tärkeää kirkastaa esimiehesi kanssa mitkä ovat nykyisen työsi työtehtävät ja tavoitteet sekä mitä sinulta odotetaan ja miten onnistumistasi mitataan.

Kirjatkaa työnkuvaus työtehtävineen sekä mittarit ja tavoitteet yhdessä paperille. Tavoitteet kannatta alkuun kirjata esimerkiksi ensimmäiselle kolmelle kuukaudelle. Seuratkaa myös esimiehen kanssa tavoitteiden toteutumista yhdessä säännöllisesti.


Mentori auttaa

Perehdytysohjelman lisäksi toivo esimieheltäsi, että sinulle nimetään työpaikalta mentori. Mentori voi olla henkilö, joka auttaa sinua yleisellä tasolla organisaatioon ja sen toimintaan liittyvissä kysymyksissä tai joku, joka auttaa sinua erityisesti itse työtehtäviisi liittyvissä asioissa. Jos kaipaat apua esimerkiksi oman urasi suunnan määrittämisessä tai tavoitteiden asetannassa myös ulkopuolinen mentori tai coach voi olla hyvä apu.

Teksti: Jenni Siikaniva