Artikkelin kuva
ura

Saako töihin ikävöidä perhevapaalla?

Vanhempainvapaalle jääminen on tulevan äidin elämässä suuri muutos. Ensimmäistä lastaan odottavalle vanhempainvapaa voi olla samalla ensimmäinen pidempi tauko työelämästä ja sitä odotetaan innolla. Eikä se into laannu seuraavienkaan lasten kohdalla. Töistä pois jäädessä mielessä pyörii tietysti tuleva perheenlisäys ja sen tuoma uusi, ihana elämänvaihe.

Sitten kun vauva syntyy, uutta tulokasta ihmetellään ja ihastellaan koko perheen, toisinaan koko suvun voimin. Eikä haittaa, vaikka myös valvotaan, kun vauva-arkeen totutellaan.

Tuoreet vanhemmat saattavat kokea uudenlaisia tunteita ja mietteitä. Mitä jos arki pienokaisen kanssa on aivan erilaista kuin oli odottanut? Tai mitä jos arki on useamman lapsen kanssa jotakin täysin odottamatonta? Tai mitä jos arki on juuri sitä, mitä on odottanut, mutta kaikki ei siltikään ole kohdillaan? Niinä hetkinä mielessä saattaa alkaa pyöriä myös työelämä.

Työ voi tuntua tutulta ja turvalliselta. Aiemmin työ on saattanut olla vahva osa identiteettiä ja työnteosta on nauttinut täysillä. Ei siis mikään ihme, että alkaa ikävöidä takaisin töihin jossakin vaiheessa.

Toiset kaipaavat töihin aiemmin kuin toiset. Mutta silti äitiä saattaa vaivata syyllisyys, kun hän miettii työkuvioita perhevapaan aikana. Tällaisista äitiyden mukanaan tuomista ristiriitaisista tunteista ei enää vaieta niin kuin ennen. Esimerkiksi Irene Naakka, joka pitää myös Mutsie-blogia, on kirjoittanut hyvän kirjan Hullu kuin äidiksi tullut siitä, kuinka äitiys tuo mukanaan monenlaisia tunteita.

Muista, että saat tuntea myös muitakin kuin positiivisia onnen tunteita. Ja saat myös ikävöidä töihin perhevapaan aikana. Mikäli työelämän kaipuu ei millään hellitä, voit vanhempainvapaalla tehdä asioita helpottaaksesi työelämään paluutasi ja esimerkiksi pitää yhteyttä työkavereihin tai hakeutua muiden urahenkisten äitien seuraan.

Lue lisää aiheesta Jennin kirjoituksesta Näin valmistaudut töihinpaluuseen vanhempainvapaalla.

Teksti: Johanna Pulla