Artikkelin kuva
ura

Resilienssiä metsästämässä – 3 vinkkiä parempaan selviytymiskykyyn

Resilienssi eli selviytymiskykyisyys auttaa selviytymään vastoinkäymisistä helpommin niin töissä kuin kotona. Resilienssillä tarkoitetaan vaikeuksien kohtaamista ja niistä selviytymistä, sekä joustamiskykyä. Resilienssi rakentuu omien voimavarojen tunnistamisen ja oman selviytysmishalun varaan. Resilienssistä voidaan käyttää myös määritelmiä kriisinkestävyys tai muutosjoustavuuus.

Ihmistä, jolla on hyvä resilienssi, voidaan pitää sisukkaana ja sitkeänä. Hänellä on hyvä sietokyky ja hän mukautuu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hän ei lamaannu vastoinkäymisistä, vaan selviytyy niistä ja pystyy toimimaan myös ongelmallisissa tilanteissa.

Resilienssi on kyky, jota voit itse kehittää ja joka kehittyy oppimisen myötä koko elämän ajan. Resilientiksi kehittyy kohtaamalla sopivia haasteita ja selviämällä niistä. Työelämässä hyvästä resilienssistä on apua erityisesti ongelmatilanteiden ja ruuhkahuippujen aikana. Tässä kolme vinkkiä selviytymiskykyisyyden kasvattamiseen.

Mene epämukavuusalueelle

Ihmisen stressinsietokyvyn kehittymiseen vaikuttaa se, miten paljon ärsykkeitä tulee omalle epämukavuusalueelle. Mitä enemmän olet epämukavuusalueella sitä luontaisemmaksi oleminen siellä kehittyy. Pyri tunnistamaan tilanteet, joissa et tunne olevasi kotonasi ja yritä hankkiutua tällaisiin kohtaamisiin tiedostetusti. Jos esimerkiksi pelkäät puheen pitämistä yleisön edessä, järjestä itsellesi tilanteita, joissa pääset puhumaan julkisesti. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi pitämään puhe sukujuhlissa tai työpaikan kesäjuhlissa, niin saat treenata puhumista tuttujen edessä.

Älä pelkää vastoinkäymisiä

Suhtaudu vastoinkäymisiin haasteina, joista voit lähtökohtaisesti aina selvitä. Hankalan tilanteen tullessa eteen, tarkkaile omaa suhtautumistasi ja asenteitasi. Jos huomaat nousevasi takajaloillesi, niin pyri tietoisesti muuttamaan asennettasi. Suhtaudu vastoinkäymisiin mahdollisuutena, josta voit oppia lisää. Ole positiivinen, sillä myönteisillä tunteilla on keskeinen rooli toipumiskyvyssä.

Pidä huolta itsestäsi

Terveys ja hyvinvointi ovat resilienssin rakentamisen perusta. Muista syödä säännöllisesti ja terveellisesti, nuku tarpeeksi sekä pidä huolta kunnostasi. Pidä ihmissuhteitasi yllä ja tapaa ystäviäsi sekä muita läheisiäsi säännöllisesti. Työn lomassa toimistolla voit harrastaa pieniä mietiskelyhetkiä sekä tehdä yksinkertaisia ja helppoja hengitysharjoituksia. Kokeile pitää palavereja vaikka korttelin ympäri yhdessä työkavereiden kanssa kävellen tai neukkarissa seisten. Osallistu lounastunnilla joogaan, mene salille tai jumppaan.

Teksti: Jenni Siikaniva