Artikkelin kuva
ura

Pomodoro mullistaa työskentelyn – 25 minuutin työsessiot parantavat keskittymistä ja tehokkuutta

Tuntuuko sinusta joskus, että keskittymisesi esimerkiksi työntekoon tai kotitöihin takkuaa? Aloittamisen vaikeus ja jatkuvat keskeytykset ovat tuttuja monelle ja ne heikentävät tuottavuutta. On olemassa erilaisia jaksamista ja tehokkuutta tukevia ajanhallintamenetelmiä ja yksi niistä on suosittu pomodoro-tekniikka. Kerromme tässä artikkelissa, mitä pomodorolla tarkoitetaan ja miten voit ottaa helpon ajanhallintatekniikan käyttöösi.

Pomodoro-tekniikka on hyödynnettävissä lähestulkoon minkä tahansa tehtävän suorittamiseen. Siinä ajatuksena on, että ihminen työskentelee 25 minuutin tehokkaissa sessioissa. Näiden pomodoroiksi kutsuttujen työskentelysessioiden välissä pidetään aina viiden minuutin tauko (tauko voi olla myös tätä lyhyempi). Neljän pomodoron jälkeen pidetään pidempi, noin 15-30 minuutin tauko.

Italialainen Francesco Cirillo loi pomodoro-tekniikan 80-luvulla. Cirillo oli yliopisto-opiskelija ja keksi jaksottaa opiskelusessioitaan tomaatinmuotoisen keittiöajastimen avulla. Tästä juontaa myös ajanhallintatekniikan nimi pomodoro (italiaksi tomaatti). Cirillo huomasi kokeilujensa myötä, että keskittymisen ja tehokkuuden kannalta ihanteellinen pomodoron pituus on juuri 25 minuuttia.


Mikä on pomodoron salaisuus?

Kun ihmisen tulee työskennellä jonkin tehtävän parissa rajatun ja sopivan mittaisen ajanjakson verran (tässä tapauksessa 25 minuutin ajan), helpottaa tämä keskittymistä huomattavasti. Pomodorojen väliin jäävät tauot virkistävät ja tauon jälkeen jaksaa taas jatkaa tehokasta työskentelyä.

Pomodoro-tekniikka auttaa luomaan nimenomaan tehokkaampia työskentelytapoja, joiden avulla voit saada enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa. Tulet todennäköisesti tietoisemmaksi ajankäytöstäsi ja haluat ottaa pomodoro-sessioistasi kaiken irti. Tekniikan kautta onnistumisen kokemukset voivat lisääntyä, kun saat enemmän aikaan työskennellessäsi. Samalla riski työskentelystä johtuvaan liialliseen kuormitukseen voi vähentyä.

Pomodoro-työskentelysession aikana tärkeää on pyrkiä keskittymään pelkästään käsillä olevaan tehtävään. Pomodoroa tulee vaalia rajaamalla esimerkiksi ylimääräiset ärsykkeet pois – sen aikana ei tulisi esimerkiksi lukea sähköpostia, tarkastaa sääennusteita tai miettiä, mitä kokkaisi päivälliseksi.

Taukojen aikana kannattaa tehdä jotakin aivan muuta kuin mitä teet työskennellessäsi. Jos keskityt pomodoron aikana esimerkiksi näyttöpäätetyöhön, voit tauolla esimerkiksi jumpata kevyesti tai siivota keittiötä.

Pomodoro-tekniikka – 5 askelta

Voit kokeilla monien suosimaa pomodoro-tekniikkaa näiden viiden helpon askeleen kautta.

  1. Valitse tehtävä, jonka tekemiseen aiot keskittyä pomodoron aikana.

  2. Aseta ajastin soimaan 25 minuutin päähän. Voit halutessasi käyttää netistä löytyviä maksuttomia pomodoro-ajastimia.

  3. Keskity pelkästään työskentelyyn niin pitkään, kunnes ajastin soi. Laita itsellesi merkintä suoritetusta pomodorosta esimerkiksi lapulle tai puhelimeen.

  4. Pidä lyhyt tauko, esimerkiksi kahdesta viiteen minuuttia.

  5. Neljän pomodoron jälkeen pidä pidempi tauko, esimerkiksi 15-30 minuuttia.

Ota kaikki irti pomodorostasi ja voit ehkä huomata, että saat yllättävän paljon aikaan.


Lähde: TechTarget

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock