Personalhusetin toimitusjohtaja luo uraa pikkulapsiarjen keskellä: ‘‘En nipistä yöunistani’’
Henkilöstöpalvelualan asiantuntijayrityksen, Personalhusetin, toimitusjohtaja Ilona Castrén kertoo Mutsimedialle ajatuksiaan työn ja uran yhdistämisestä.
Siinä, että kahden pienen lapsen äiti on myös toimitusjohtaja – tai vaikkapa pääministeri – ei tänä päivänä tulisi olla enempää ihmeteltävää kuin isienkään urasuunnittelussa. Miksi valita vain äitiys tai ura, kun voi valita molemmat?
– En näe uraa ja perhettä toisistaan poissulkevina. En ikinä miettinyt, etten uskaltaisi perustaa perhettä, Ilona sanoo. Työnantajan perheystävällisyydellä on suuri merkitys arjen sujumiseen. Ilona kokee olevansa onnekas saadessaan työskennellä Personalhusetissa, joka liputtaa työn ja perheen yhdistämisen puolesta.
Ilona kertoo, että perheen perustamisella on ollut pelkästään myönteisiä vaikutuksia hänen uraansa. Hän on molemmilla kerroilla palannut vajaan vuoden perhevapaan jälkeen uuteen ja entistä vastuullisempaan rooliin samalle työnantajalle.
Aiempaa joustavampi työelämä
Perheen ja uran yhteensovittamisessa on otettu julkisessa keskustelussa viimeisen kymmenen vuoden aikana aimo harppauksia eteenpäin. Työtä ja vanhemmuutta ei enää nähdä toisistaan erillisinä elämänalueina, vaan nämä tukevat toisiaan.
Sosiologi Eeva Jokisen mukaan nyt eletään niin sanotusti äitiyden neljättä aaltoa. Siinä perhe- ja työelämä yhdistyvät ja liukuvat ajallisesti päällekkäin.
Pari vuosikymmentä sitten vallalla oli kolmas aalto, jossa naiset halusivat vapautua kotitöiden täyttämästä arjesta ja lähteä työelämään mahdollisimman pian.
Työelämä on – kiitos myös teknologian kehittymisen – muuttunut joustavampaan suuntaan, mikä vähentää stressiä ja jatkuvaa kiirettä. Moni asia voi odottaa, mutta lapsen hakeminen päiväkodista ei!
Personalhusetin toimitusjohtaja: Perheestä energiaa arkeen
Koronavirustilanteen vaikutukset ovat iskeneet väistämättä myös henkilöstöpalvelualaan. Tiivis perhe on ollut Ilonalle energian lähde ja auttanut jaksamaan hektisen arjen keskellä. Ilonan työ Personalhusetilla on vaativaa, mutta vastapainoksi hän heittää iltaisin aivot narikkaan katsellessaan tosi-tv-sarjoja.
Ruuhkavuosina unohtuu helposti se tärkein, nimittäin omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen. Näin oli käymässä myös Ilonalle, mutta pelastus löytyi lenkkipoluilta. Ilona juoksi hiljattain ensimmäisen puolimaratoninsa, josta hän on ansaitusti ylpeä.
Vanha totuus: ”Happinaamari ensin omille kasvoille, jotta voit auttaa myös muita” pätee näinä aikoina enemmän kuin koskaan.
Muita ylpeydenaiheita kysyttäessä nousee esille ihanien lasten lisäksi onnellinen parisuhde. Sekin on siis todistetusti mahdollista ruuhkavuosien puristuksessa!
Työrintamalla Ilona on tyytyväinen urakehitykseensä.
– Olen ylpeä siitä, että olen onnistunut työssäni niin, että minulle on haluttu tarjota uusia haasteita näiden kymmenen vuoden aikana.
Hoitovapaa voi olla buusti, joka laittaa uran nousukiitoon
Monelle lapsen syntymä ja hoitovapaa ovat uran nivelkohtia, jotka laittavat pohtimaan sitä, mitä oikeasti haluaisi tehdä. Moni tekeekin urallaan täyskäännöksen tai vaihtaa jopa alaa työelämään palattuaan.
Vanha luulo, että pienten lasten vanhemmat eivät jaksaisi panostaa uraansa, ei pidä paikkansa. Kun kotona on pieniä lapsia, tuo työ erittäin tervetullutta vaihtelua hektiselle elolle kodin seinien sisäpuolella.
Myös motivaatio, tehokkuus ja keskittymiskyky olennaiseen usein paranevat, kun perheeseen liittyvät velvollisuudet asettavat myös aikaraameja tekemiselle.
Työ-ja perhe-elämän yhdistämisen haasteet
Toki työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on omat haasteensa. Aek. – eli aikana ennen koronaa – Ilonalla oli usein työmatkoja kotimaan rajojen ulkopuolelle ja tämä tarkoitti myös öitä poissa kotoa.
Vuorotyötä tekevä aviomies ja hänen työnantajansa ovat myös joutuneet joustamaan, kun menoja on sumplittu puolin ja toisin.
Kuluva vuosi on ollut päiväkotihakurallin suhteen helpompi, vaikka muita haasteita on tullut eteen etenkin työrintamalla. Kun töissä ja kotona on meneillään hektinen ajanjakso, on tärkeää osata priorisoida työtehtäviä. Ilona välttää työntekoa lasten hereillä ollessa, mutta tarpeen vaatiessa läppäri kaivetaan esille nukkumaanmenon jälkeen.
– En kuitenkaan koskaan nipistä yöunista.
Helpotusta arkeen tuo se, että omiin aikatauluihinsa pystyy vaikuttamaan. Ilonan ei ole tarvinnut tehdä kompromisseja työn ja perheen suhteen, vaan marssijärjestys on selvä: lasten jutut menevät aina edelle.
Äitiys opettaa myös työelämätaitoja
Lapsiperhearki on opettanut Ilonalle erityisesti kärsivällisyyttä sekä priorisointia. Kaikkea ei voi – eikä tarvitse – tehdä heti, vaan jotkut asiat voivat odottaa huomiseen.
Päivät eivät voi enää venyä molemmista suunnista, mikä on vahvistanut järjestelmällisyyttä. Lapset myös muistuttavat esimerkillään siitä, miten pienistä asioista pitäisi osata iloita enemmän.
Personalhusetin toimitusjohtaja kertoo, että perhe- ja työelämä yhdistyivät sujuvasti jo hänen omassa lapsuudenkodissaan.
– Roolimallini on oma äitini. Hän on oman uransa ajan rikkonut lasikattoja naisjohtajana miesten keskellä ja on omalla esimerkillään osoittanut, että kaikki on mahdollista.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen