Artikkelin kuva
ura

Näin valmistaudut töihinpaluuseen vanhempainvapaalla

Vanhempainvapaa hujahtaa usein nopeasti ja pian huomaat, että edessä onkin jälleen paluu työpaikalle. Töiden alkamiseen kannattaakin valmistautua jo äitiysvapaan aikana. Seuraavien vinkkien avulla osaat varautua työarjen alkamiseen ja paluu töihin sujuu sutjakammin.

Ole säännöllisesti yhteydessä työpaikkaasi

Omaan työpaikkaan ja työkavereihin kannattaa olla yhteydessä säännöllisin väliajoin myös äitiysvapaalla. Osallistu poissaolosi aikana mahdollisuuksien mukaan yhteisiin infotilaisuuksiin ja juhliin. Jos työpaikallasi on käytössä sisäinen viestikanava, pyydä, että voit jäädä seuraamaan kanavaa ja osallistua keskusteluun myös vapaasi aikana. Kysy jos voit äitiysvapaasi aikana osallistua esimerkiksi muutamaan kevyempään projektiin työpaikalla, jolloin pysyt paremmin mukana työpaikkasi tekemisessä, sekä otteesi työn tekemiseen pysyy paremmin muistissa.

Ylläpidä omaa ammatillista osaamistasi

Vanhempainvapaalla kädet ovat täynnä työtä uuden tulokkaan kanssa. Oman ammattitaidon ylläpitäminen kannattaa silti myös työtauon aikana. Ota sosiaalisessa mediassa seurantaan oman alasi vaikuttajia ja blogeja. Seuraa mitä alalla tapahtuu, lue kirjoja, blogitekstejä ja seuraa mitä tutkimuksia alallasi tehdään. Aseta itsellesi tavoitteeksi, että luet esimerkiksi yhden ammatillisen artikkelin päivässä. Töihin palaaminen on helpompaa, kun olet perillä oman alasi uusista tuulista. Tällöin voit keskittyä työpaikalla työtehtäviisi perehtymiseen, eikä kaikkea aikaa tarvitse heti käyttää opiskeluun.


Verkostoidu muiden äitien kanssa

Vanhempainvapaalla aikaa tulee vietettyä paljon leikkipuistoissa ja lasten harrastusten parissa. Juttele muiden äitien kanssa ja vaihda ajatuksia urasta sekä työnteosta ja siitä mitä haasteita äitiys on tuonut uran näkökulmasta eteen. Onko äitiys ehkä saanut ajattelemaan työpaikastasi tai työnteosta eri tavalla? Uraäitien kanssa verkostoitumiseen oivan alustan tarjoaa Mothers in Business –verkosto. MiB järjestää äideille luentoja, seminaareja ja erilaisia tapahtumia, joihin myös lapset ovat tervetulleita mukaan. MiBin löydät myös Facebookista.

Teksti: Jenni Siikaniva