Näin johdat itseäsi paremmin ja saat enemmän aikaan
Hektisessä lapsiarjessa hyvät itsensä johtamisen ja ajanhallinnan taidot ovat kultaakin kalliimpia. Miten omaa tekemistä voisi oppia hallitsemaan paremmin ja tehokkaammin?
Tässä muutamia vinkkejä Satu Pihlajan kirjoittamasta Aikaansaamisen Taika -kirjasta.
Opettele sanomaan ei
Kieltäytymisen opettelu on tarpeellinen taito monissa arjen sekä työelämän tilanteissa. Kieltäytymällä asetat rajat sille miten paljon muut voivat vaatia voimavarojasi ja aikaasi silloin, kun heidän toiveensa ovat ristiriidassa sinun tarpeidesi kanssa.
Kokeile Satu Pihlajan kirjassa esiteltyä Bournen neljän kohdan tekniikkaa kieltäytymiseen.
Esimerkki: Lapsesi tulee pyytämään sinua leikkimään, mutta olet juuri tekemässä ruokaa.
- Toista toisen esittämä pyyntö (Haluatko siis, että leikkisin kanssasi?)
- Selitä miksi kieltäydyt (Äiti tekee juuri ruokaa)
- Sano ei (Äiti ei siksi voi leikkiä)
- Esitä vastaehdotus, joka huomioi sekä sinun että toisen osapuolen tarpeet (Äiti tekee ensin ruoan, sitten syödään ja sen jälkeen voidaan leikkiä yhdessä)
Palkitse itseäsi
Muista palkita itseäsi säännöllisesti tekemästäsi hyvästä työstä. Parhaiten ja helpoiten toteutettavissa olevat mukavat palkkiot ovat usein sellaisia, jotka istuvat hyvin arkeen.
Yksi tärkeä ja liian vähän hyödynnetty palkinto on oma aika – sellainen hetki, jolloin sinun ei tarvitse tehdä mitään hyödyllistä. Käy treffeillä itsesi kanssa, mene hierontaan ja kauneushoitoon, katsomaan elokuvaa tai ravintolaan ystävien kanssa syömään. Varaa kalenterista säännöllinen ajankohta itsesi hemmottelulle ja pidä varauksesta kiinni.
Suunnittele tekemistä
Kirjaa ylös edellisenä päivänä kolme tehtävää seuraavalle päivälle. Tehtävät voivat olla asioita, jotka haluat saada tehtyä yhden päivän aikana. Asiat voivat olla joko työhön tai henkilökohtaiseen elämään liittyviä tehtäviä.
Tee oma tekemisesi itsellesi näkyväksi kirjaamalla tehtävät vihkoon, josta viivaat ne aina yli hommat tehtyäsi. Voit myös kokeilla ilmaista ja helppoa Trello-työkalua, johon tehtävät voi kirjata virtuaalisesti. Jo viikon jälkeen sinulla on kasattuna pitkä lista asioita, jotka olet saanut tehtyä.
Kirjaa onnistumiset
Kirjoita joka päivä vihkoon, kalenteriin tai puhelimeen kolme asiaa, joissa olet onnistunut ja joihin olet itsessäsi sekä tekemisessäsi sinä päivänä tyytyväinen. Kirjaa onnistumisia säännöllisesti, niin alat huomata niitä paremmin myös arjessasi. Dokumentoinnin ansiosta voit myös palata merkintöihin myöhemmin muistuttaaksesi itseäsi aiemmista onnistumisen hetkistä.
Lähde: Aikaansaamisen taika (Satu Pihlaja)
Teksti: Jenni Siikaniva