Artikkelin kuva
ura

Mom shaming – onko äiti toiselle äidille susi?

Tuntuuko, että ratkaisujasi äitinä arvostellaan julkisesti? Teitpä niin tai näin, varmaa on, että joku kritisoi valintaasi ja kasvatusmetodejasi.

Valitettavasti et ole kokemustesi kanssa yksin. Mom shaming, toisten äitien kasvatustyylin ja valintojen (julkinen) kritisointi, on termi, johon nykyään törmää entistä useammin.

Äitiyteen liittyy ulkopuolelta tulevia vaatimuksia ja moralisointia. Joko lapsesi menee liian aikaisin päivähoitoon ja kärsii emotionaalisesti, tai sitten liian myöhään, jolloin lapsesi sosiaaliset suhteet kärsivät. Jonkun mielestä annat vääränlaista ruokaa tai imetät liian kauan tai liian lyhyen aikaa.

Miksi äiti on toiselle äidille susi? Ja miksi kritisointi kohdistuu useimmiten juuri äiteihin ja heidän tekemiinsä valintoihin, ei niinkään isiin?

Mom shaming voi joskus tulla esiin vieraiden ihmisten kommentteina julkisilla paikoilla. Kuva: Nathan Dumlao, Unsplash

Sen lisäksi, että mom shaming vaikuttaa äitien henkiseen hyvinvointiin, on sillä vaikutusta myös urakehitykseen ja perhevapaiden jakoon. Uskallanko palata töihin, vaikka mieleni tekee? Priorisoinko omia vaiko lasteni harrastuksia? Äitien keskinäinen lynkkaus tuntuu aina pahalta.

Mom shaming sosiaalisessa mediassa

Some-aikakaudella huomattava osa monien perheiden arjesta ja valinnoista ovat julkisia, jolloin on vaarassa joutua arvostelun kohteeksi ja toisaalta taipua kritiikin alla.

Mom shaming koskettaa erityisesti vaikuttajia, mutta arvostelun kohteeksi voi joutua omassa kaveriporukassakin. Kommentit siitä, miten “itse en koskaan tekisi noin” tai “oletko miettinyt” saattavat satuttaa siinä missä suora kritiikki.

Julkinen somelynkkaus saattaa johtaa siihen, että perheen valinnoista ei uskalleta enää puhua edes omille kavereille.

Myös vanhempien Facebook-ryhmissä äidit voivat joutua arvostelun kohteeksi. Kuva: Yura Fresh, Unsplash

Jokainen perhe on omanlaisensa ja positiivista puhetta erilaisista tavoista yhdistää perhe, parisuhde, äitiys ja naiseus tarvitaan lisää.

Miten yhdistää ura, some ja arvostelu?

Heidi Kinnunen, Tiedenaisten yksi perustaja, väitöskirjatutkija, yrittäjä ja reilun kaksivuotiaan energiapakkauksen äiti, on oman elämänsä supernainen.

Heidillä on monta intohimoa: opiskelun ja työnteon lisäksi liikunta, ravitsemus ja perhe-elämä ovat hänelle rakkaita asioita.

Sosiaalisessa mediassa aktiivisella vaikuttajalla on tuhansia seuraajia. Heidin puhuessa julkisesti arkisista ja omaa elämäänsä koskettavista asioista, kuten ravitsemuksesta, äitiydestä ja kehonkuvasta, vaikuttaja saa toisinaan osakseen ihmettelyä ja arvostelua.

View this post on Instagram

Viikonloppu on ollut meille hyvä ✌🏻 Ruokaa, neulomista, ruokaa, uintia, ruokaa, ulkoilua, ruokaa, treeni, ruokaa, sohvaan muurautumista ja ruokaa. Sanoinko jo, että ruokaa? 👀😂⁣ ⁣ Huomenna meillä alkaa uusi arki, kun mini me aloittaa päiväkodin. Mua jännittää ihan hitosti. Enemmän itseni kuin pienen puolesta 😅 Samalla innostuttaa, että pääsen tekemään oikeasti taas hommia itselle merkityksellisten juttujen eteen. Se tuntuu ihan hitsin hyvältä!⁣ ⁣ Tein jo huomiselle To Do -listan, jotta en istu sen kolmen tunnin ajan miettien, että mitä sitä tekisi: Luen tämän hetken tekstin läpi, tsekkaan syksyn kurssit kalenteriin ja alan lukea yhtä lähdeteosta🔥 Pehmeä lasku sekä äidille että minille ☝🏻⁣ ⁣ Nyt syksyn kuvioita suunnitellessa ois IHAN PARASTA kuulla teiltä toiveita! Mistä haluaisitte kuulla lisää? Missä muodossa? Heitä alle kommenttia tai laita viestiä 😍🙏🏻⁣

A post shared by Heidi - Ravitsemusasiantuntija (@heidikkin) on

Muiden kommentteihin tottuu, mutta se ei tarkoita, että arvostelun voisi hyväksyä. Erityisesti perheen sisäisiin valintoihin kohdistuva kritiikki on turhaa. Heidi on ottanut kantaa myös mom shaming -ilmiöön Instagramissa.

Heidistä tärkeää on pitää ääntä ja nostaa epäkohdat esiin, ilman avointa puhetta mikään ei muutu. Toisaalta kaikkeen ei tarvitse aina puuttua, vaan välillä on fiksua antaa kommenttien mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

Satunnaisesta ihmettelystä huolimatta Heidi on kuitenkin onnistunut yhdistämään uran, äitiyden ja opiskelun. Vaikka perheen sisällä valinnat olivat itsestäänselvyyksiä, ei se tarkoita, että aina olisi helppoa.

Arjen pyörittämisessä Heidi perheineen luottaa tarkkaan suunnitteluun. Yhteiseen perhekalenteriin merkitään aivan kaikki: kuka tekee mitäkin ja koska. Kalenteri edellyttää muiden perheenjäsenten huomiointia ja kykyä joustaa – välillä joustaa Heidi, välillä puoliso.

View this post on Instagram

Myöskään maito, pasta, banaani, hedelmät, rasvat, soija tai leipä eivät ole pahiksia.⁣ ⁣ Korostan: Mikään ruoka ei ole pahis. Paitsi ehkä kärpässieni.⁣ ⁣ Sain hirmuisen viestivyöryn liittyen ruokiin, jotka ovat teidän mielestänne liian demonisoituja. Kiitos kun autatte mua tässä työssä! 🖤 Kaikkein useimmiten toistuva ruoka oli leipä. Miettikää, leipä! Ihan tavallisista tavallisin ruoka suomalaisessa ruokakulttuurissa 🤷🏻‍♀️⁣ ⁣ Päätin aloittaa tällaisen postaussarjan and debunk some myths 💁🏻‍♀️ Käy läpi kuvakaruselli, sillä ensimmäisenä käsittelyssä on juurikin se leipä ✌🏻⁣ ⁣ Postaussarjan tavoitteena on osoittaa, että ruoilla voi olla erilaisia ominaisuuksia, mutta kaikkia voi silti syödä ilman omantunnon tuskia. Mistään ruoasta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä 💛 ⁣ ⁣ Mitä mietteitä leivästä? Tell me 🙋🏻‍♀️⁣

A post shared by Heidi - Ravitsemusasiantuntija (@heidikkin) on

Heidi arvostaa myös suomalaista päivähoitojärjestelmää, joka mahdollistaa oman työajan ja toisaalta myös riittävän palautumisen.

Heidin vinkki kaikille uran ja perheen yhdistäville vanhemmille onkin järjestää arkeen myös palautumishetkiä ja mahdollisuuksia huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Siinä ei etene ura eikä vanhemmuus ole helppoa, jos on ihan puhki.

Alla olevassa päivityksessä Heidi kertoo kokemuksistaan ja ajatuksistaan liittyen mom shaming -ilmiöön.

View this post on Instagram

Inboksiin kilahtaa viestejä:⁣⁣ 🔸Hei muistutus, sitterissä ei saa syöttää!⁣⁣ 🔸Meillä tuetaan lapsen itsenäistä syömistä ja vain sormiruokaillaan.⁣⁣ 🔸Ootko miettinyt korvikkeen vaikutusta lapsen suolistomikrobistoon?⁣⁣ 🔸Ai sä annat sun lapsen käyttää tavallisia kenkiä? ⁣ 🔸Miksi näytät lapsen kasvot somessa? Yksityisyydensuojan rikkomus! ⁣⁣ 🔸Kai sinä tiedät, että lasten ei tulisi syödä noin paljon suolaa? Suolan saantisuositus on...⁣⁣ 🔸Miten voit lähteä viikonlopuksi pois? Lapsi tarvitsee äitiä.⁣⁣ 🔸Ootko miettinyt millaista esimerkkiä näytät lapselle kun meikkaat?⁣⁣ 🔸Miksi pitää treenata noin kovasti kun oot äiti? ⁣ 🔸Ai sun lapsi saa kiipeillä vapaasti? Voi vaikka satuttaa itsensä!⁣⁣ 🔸Ai sä kiellät sun lasta kiipeämästä? Mä en kieltäisi, kehittää motoriikkaa.⁣⁣ 🔸Meidän lapsi ainakin menee hoitoon vasta kun menee eskariin!⁣ 🔸Meillä ainakin...⁣⁣ 🔸Meillä ei ikinä!⁣⁣ ⁣⁣ Mitä hittoa?⁣⁣ ⁣⁣ Jos tekee somessa vanhemmuutensa näkyväksi, on 💯 varmaa, että viestiboksiin alkaa ihan pyytämättä kilahdella kommentteja äidin valinnoista.⁣⁣ ⁣⁣ Jostain syystä tämä yleensä julkinen sheimaaminen kohdistuu usein vain äitiin. Ihan kuin isä olisi joku kakkosvanhempi, joka toimii vain äidin sidekickinä.⁣⁣ ⁣⁣ Varmasti moni tarkoittaa hyvää. Varsinkin tuoreilla vanhemmilla on paineita jo valmiiksi, kun kaikki on uutta ja pitää löytää se oma tapa vanhemmoida (tiiän, ettei tuo ole sana, mutta se on mielestäni kuvaava termi).⁣⁣ ⁣⁣ Mutta kun ei ole vain yhtä "oikeaa" tapaa. On niin monta tapaa toteuttaa vanhemmuutta kuin on vanhempiakin. Kyse on perheensisäisistä, yhteisistä päätöksistä. Me ei voida nähdä ulospäin sitä, minkälaisista lähtökohdista nämä päätökset tehdään.⁣⁣ ⁣⁣ Vaikka valinnat olisivat tosi erilaisia kuin sulla, voivat ne olla toisille just oikeat siihen hetkeen. Me tarvitaan lisää hyväksyntää muiden päätöksiä ja erilaisuutta kohtaan. Fakta on se, etteivät muiden päätökset ole meidän asioita (edellyttäen, ettei oikeasti vaaranneta lapsen terveyttä. Btw yksi makkara lounaalla ain't it).⁣ ⁣ Ootko säkin yhtä sick and tired tähän menoon? Parempi vaan yhdistää voimansa ja todeta, että maailmassa voi olla mielettömän paljon erilaisia upeita äitejä (ja isiä) 💛🔥

A post shared by Heidi - Ravitsemusasiantuntija (@heidikkin) on

Heidiä voit seurata Instagramissa ja hänen omassa blogissaan Heidi Kinnunen.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Kristiina Salo, Pääkuva: Brooke Lark, Unsplash