Mom shaming – onko äiti toiselle äidille susi?
Tuntuuko, että ratkaisujasi äitinä arvostellaan julkisesti? Teitpä niin tai näin, varmaa on, että joku kritisoi valintaasi ja kasvatusmetodejasi.
Valitettavasti et ole kokemustesi kanssa yksin. Mom shaming, toisten äitien kasvatustyylin ja valintojen (julkinen) kritisointi, on termi, johon nykyään törmää entistä useammin.
Äitiyteen liittyy ulkopuolelta tulevia vaatimuksia ja moralisointia. Joko lapsesi menee liian aikaisin päivähoitoon ja kärsii emotionaalisesti, tai sitten liian myöhään, jolloin lapsesi sosiaaliset suhteet kärsivät. Jonkun mielestä annat vääränlaista ruokaa tai imetät liian kauan tai liian lyhyen aikaa.
Miksi äiti on toiselle äidille susi? Ja miksi kritisointi kohdistuu useimmiten juuri äiteihin ja heidän tekemiinsä valintoihin, ei niinkään isiin?
Sen lisäksi, että mom shaming vaikuttaa äitien henkiseen hyvinvointiin, on sillä vaikutusta myös urakehitykseen ja perhevapaiden jakoon. Uskallanko palata töihin, vaikka mieleni tekee? Priorisoinko omia vaiko lasteni harrastuksia? Äitien keskinäinen lynkkaus tuntuu aina pahalta.
Mom shaming sosiaalisessa mediassa
Some-aikakaudella huomattava osa monien perheiden arjesta ja valinnoista ovat julkisia, jolloin on vaarassa joutua arvostelun kohteeksi ja toisaalta taipua kritiikin alla.
Mom shaming koskettaa erityisesti vaikuttajia, mutta arvostelun kohteeksi voi joutua omassa kaveriporukassakin. Kommentit siitä, miten “itse en koskaan tekisi noin” tai “oletko miettinyt” saattavat satuttaa siinä missä suora kritiikki.
Julkinen somelynkkaus saattaa johtaa siihen, että perheen valinnoista ei uskalleta enää puhua edes omille kavereille.
Jokainen perhe on omanlaisensa ja positiivista puhetta erilaisista tavoista yhdistää perhe, parisuhde, äitiys ja naiseus tarvitaan lisää.
Miten yhdistää ura, some ja arvostelu?
Heidi Kinnunen, Tiedenaisten yksi perustaja, väitöskirjatutkija, yrittäjä ja reilun kaksivuotiaan energiapakkauksen äiti, on oman elämänsä supernainen.
Heidillä on monta intohimoa: opiskelun ja työnteon lisäksi liikunta, ravitsemus ja perhe-elämä ovat hänelle rakkaita asioita.
Sosiaalisessa mediassa aktiivisella vaikuttajalla on tuhansia seuraajia. Heidin puhuessa julkisesti arkisista ja omaa elämäänsä koskettavista asioista, kuten ravitsemuksesta, äitiydestä ja kehonkuvasta, vaikuttaja saa toisinaan osakseen ihmettelyä ja arvostelua.
Muiden kommentteihin tottuu, mutta se ei tarkoita, että arvostelun voisi hyväksyä. Erityisesti perheen sisäisiin valintoihin kohdistuva kritiikki on turhaa. Heidi on ottanut kantaa myös mom shaming -ilmiöön Instagramissa.
Heidistä tärkeää on pitää ääntä ja nostaa epäkohdat esiin, ilman avointa puhetta mikään ei muutu. Toisaalta kaikkeen ei tarvitse aina puuttua, vaan välillä on fiksua antaa kommenttien mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.
Satunnaisesta ihmettelystä huolimatta Heidi on kuitenkin onnistunut yhdistämään uran, äitiyden ja opiskelun. Vaikka perheen sisällä valinnat olivat itsestäänselvyyksiä, ei se tarkoita, että aina olisi helppoa.
Arjen pyörittämisessä Heidi perheineen luottaa tarkkaan suunnitteluun. Yhteiseen perhekalenteriin merkitään aivan kaikki: kuka tekee mitäkin ja koska. Kalenteri edellyttää muiden perheenjäsenten huomiointia ja kykyä joustaa – välillä joustaa Heidi, välillä puoliso.
Heidi arvostaa myös suomalaista päivähoitojärjestelmää, joka mahdollistaa oman työajan ja toisaalta myös riittävän palautumisen.
Heidin vinkki kaikille uran ja perheen yhdistäville vanhemmille onkin järjestää arkeen myös palautumishetkiä ja mahdollisuuksia huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Siinä ei etene ura eikä vanhemmuus ole helppoa, jos on ihan puhki.
Heidi kertoo kokemuksistaan ja ajatuksistaan liittyen mom shaming -ilmiöön tässä Instagram-päivityksessä.
Heidiä voit seurata Instagramissa ja hänen omassa blogissaan Heidi Kinnunen.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Kristiina Salo, Pääkuva: Brooke Lark, Unsplash