Artikkelin kuva
ura

Miten nähdä maailma ratkaisujen, ei ongelmien kautta – Linda Liukas kannustaa tyttöjä koodaamaan

Meidän sukupolvemme lapset kasvavat tietokoneiden ympäröimänä ja niiden maailma on heille arkipäivää. Vaikka moni asia onkin näille lapsille itsestäänselvyys, harva kuitenkaan osaa selittää miten tietokone tai vaikkapa internet todella toimii. Lastemme tulee oppia toimimaan sovellusten, tekoälyn ja tietokoneiden jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

Linda Liukas, lastenkirjailija ja Hello Ruby -yhtiön perustaja, uskoo, että maailmasta tulee parempi paikka, kun tietojenkäsittelyn ammattilaisten lisäksi tulevaisuudessa myös tarinankertojat, tutkijat ja taivaanrannanmaalarit innostuvat teknologiasta ja ohjelmoinnista.

Tarinat ovat yksi tapa avata lapsille teknologian maailmaa. Liukas on kansainvälisesti menestynyt lastenkirjailija ja hänen Hello Ruby –kirjasarjansa neljäs osa, Robotti koulussa, ilmestyi viime syksynä. Vuonna 2018 Hello Ruby -sarja oli käännetty jo 25 kielelle. Lapsilla on kirjojen avulla paitsi oikeus, myös mahdollisuus oppia ja tietää teknologiaan liittyvistä asioista, jotka vaikuttavat heidänkin elämäänsä ja tulevaisuuteensa.

Liukkaan mielestä teknologia pitäisikin nähdä yhtenä itseilmaisun ja ongelmanratkaisun muotona.

– Tietokoneet muuttavat maailmaa ja myös ammatteja niin, että tulevaisuudessa ongelmanratkaisukyvyn lisäksi vaaditaan entistä enemmän esimerkiksi empatiaa. Siksi on tärkeää paitsi kannustaa tyttöjä koodaamaan, myös rohkaista poikia hakeutumaan aloille, joissa miehet ovat perinteisesti olleet vähemmistössä.


Tietokone on yksi tärkeimmistä teknologian keksinnöistä, ja sen avulla voidaan tulevaisuudessa ratkaista monenlaisia globaaleja ongelmia, esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja nälänhätään liittyen. Ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita teknologiasta, ovat etulyöntiasemassa ja määrittämässä sitä, mihin suuntaan kehitys maailmassa etenee.

Siksikin on tärkeää, että myös tytöt ja naiset otetaan vahvemmin mukaan teknologian kehittämiseen. Liukas on opettanut ohjelmointikieli Rubyn alkeita vuonna 2010 perustamansa Rails Girls -verkoston kautta erilaisissa koodaustyöpajoissa ympäri maailmaa. Voittoa tavoittelemattoman verkoston tavoitteena on tarjota tytöille ja naisille matalan kynnyksen opetusta ohjelmoinnista.

Myös Suomessa ollaan herätty koko ajan kasvavaan koodareiden työvoimapulaan ja siihen, miten saataisiin erityisesti naisia mukaan ja kiinnostumaan ennen niin miesvaltaisesta alasta. Helsingissä tänä vuonna aloittava koodarikoulu Hive Helsinki on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät vielä välttämättä tiedä, että he haluavat opiskella koodausta. Koulun tavoite onkin paitsi lisätä koodareiden määrää, myös lisätä diversiteettiä it-työläisten keskuudessa Suomessa.

Myös Ohjelmistoyrittäjät Ry:n Mimmit koodaa -ohjelman tarkoitus on kannustaa ohjelmistoalasta kiinnostuneita naisia opettelemaan koodaamista ja työllistymään jatkossa ohjelmistoalalle.

Lähteet: Yle, Talouselämä, Pirkka, Seura

Teksti: Riikka Harju, kuva: Hello Ruby