Artikkelin kuva
ura

Kapua ylös palkkakuopasta! Lue vinkit palkkaneuvotteluun

Palkoista ja rahasta puhuminen on Suomessa koettu vaikeaksi. Se, että palkkoihin suhtaudutaan kuin valtionsalaisuuksiin lisää kuitenkin turhaa kyräilyä ja kokemusta epäoikeudenmukaisuudesta. Avoimempi keskustelukulttuuri sen ympärillä mitä kukin ansaitsee palvelee kaikkia. Se vähentää turhaa arvailua tienaako kollega enemmän ja onko itse palkkakuopan syvässä päässä.

Oikean palkkasumman määrittely ja erityisesti sen puheeksi ottaminen pomon kanssa voi kuitenkin tuntua vaikealta. Pyysimme media-alan yrittäjänä, podcastaajana, toimittajana ja paremman työelämän puolestapuhujana toimivalta Taru Tammikalliolta vinkkejä, joita palkankorotusta toivovan kannattaa hyödyntää.

Mitä neuvoja antaisit palkankorotusta toivovalle?

1. Selvitä palkkataso

Ota selvää mitä kollegasi tienaavat vastaavista tehtävistä. Voit keskustella asiasta suoraan, tai mikäli se tuntuu hankalalta, voit selvittää kenen tahansa tulot Verohallinnosta. Huomioi, että tulotiedoista ei selviä, onko henkilöllä useita eri tulonlähteitä. Kannattaa myös tutkia alan yleistä palkkatasoa, esimerkiksi kysymällä liitosta. Näin tiedät, millaista palkkaa on realistista saada.

2. Mieti perustelut

Miksi ansaitset palkankorotuksen? Listaa ylös onnistumiset, kasvaneet tietosi ja taitosi, lisääntyneet vastuualueet, sekä muu lisäarvo, jota tuotat yritykselle. Harjoittele etukäteen perustelemaan asiasi vakuuttavasti ja mieti vastaukset mahdollisiin vasta-argumentteihin valmiiksi.

Hyödynnä konkreettiset esimerkit, hyvät palautteet ja mustaa valkoisella -onnistumiset palkkaneuvotteluissa. Jos työpanoksesi on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa ja pystyt osoittamaan sen, tuo se esiin selkeästi. Mitä enemmän, selkeämmin ja konkreettisemmin pystyt tuomaan työnantajalle esille arvosi ja kehityksesi, sen todennäköisemmin saat palkankorotuksen.

3. Varaa neuvottelulle aika

Varaa esimieheltä erillinen aika palkkaneuvottelulle. Jos yrität neuvotella palkankorotusta viiden minuutin tauolla, todennäköisesti hän haluaa palata myöhemmin asiaan. On hyvä, että neuvottelulle on varattu hyvin aikaa, ja asiasta voidaan keskustella kaikessa rauhassa.

4. Mieti selkeä summa

Päätä selkeä rahamäärä, jonka suuruista korotusta tavoittelet. Jos sanot vain, että haluat lisää palkkaa, kuulostaa siltä, ettet ole miettinyt asiaa kunnolla. Pahimmassa tapauksessa esimies voi antaa korotuksen, joka on niin pieni, ettei siitä jää verojen jälkeen käteen kuin muutama kymppi enemmän. Selkeän summan miettiminen osoittaa, että olet miettinyt asiaa, tiedät mitä haluat ja olet määrätietoinen.

5. Jatkosuunnitelma

Mikäli saat palkankorotuksen, hieno juttu! Jos taas et, pyydä esimieheltä selkeät perustelut miksi ja mitä sinun pitää tehdä, jotta saisit pyytämäsi korotuksen. Näin sinulla on selkeä tieto siitä, mitä sinulta odotetaan, eikä asia jää epäselväksi ”katsotaan sitä sitten joskus” -heitoksi.

Kuinka suurta palkankorotusta kannattaa pyytää?

Itse koen, että korotuksen kannattaa olla ainakin 500 euroa – vähintään ehdottomasti 300. Mikäli työnkuva muuttuu vastuullisemmaksi tai saat ylennyksen, korotus voi työnkuvasta riippuen olla enemmänkin. Suosittelisin mieluummin neuvottelemaan palkasta hieman harvemmin ja pyytämään suurempaa korotusta kerralla, kuin käymällä palkkaneuvotteluja jatkuvasti pienistä hiluista.

Mihin virheisiin palkankorotusta pyytävä useimmiten sortuu?

1. Palkkaa ei ikinä pyydetä lisää

Yleisin virhe lienee, ettei palkankorotusta ikinä pyydetä. Sen takia palkkaneuvotteluja kannattaa käydä säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain. Usein vastuualueet lisääntyvät vähitellen, joten on tärkeää tarkastella omaa osaamista ja työnsä vaativuutta suhteessa palkkaan, jotta ne ovat kohdillaan.

2. Et tiedä alan palkkatasoa

Jos sinulla ei ole hajuakaan alan palkkatasosta, saattaa korotuspyyntö olla liian pieni tai suuri. Sen takia selvitä alan palkkataso liitosta ja kollegoilta.

3. Et valmistaudu

Palkkaneuvotteluihin valmistautumatta jättäminen ei kannata. Jos sormesi menee suuhun heti pomon ensimmäisen vasta-argumentin kohdalla voi kelkkaa olla vaikea kääntää. Valmistaudu neuvotteluihin huolellisesti, sekä mieti perustelut ja vasta-argumentit valmiiksi.

Mitä jos en saa pyytämääni korotusta?

Jos et saa korotusta, pyydä esimieheltä selkeät perustelut miksi ja mitä sinun pitää tehdä, jotta saisit pyytämäsi korotuksen. Näin sinulla on selkeä tieto siitä, mitä sinulta odotetaan, eikä asia jää epäselväksi ”katsotaan sitä sitten joskus” -heitoksi.

Mikäli et yrityksistä ja lupauksista huolimatta saa palkankorotusta, vaikka mielestäsi sen ansaitsisit, ja asia alkaa hiertämään, työpaikan vaihtaminen voi olla ratkaisu. Ennen sitä kannattaa kuitenkin keskustella asiasta uudemman kerran ja tuoda ajatuksesi esille ilman uhkavaatimuksia.

Teksti: Suvi Honkanen