Artikkelin kuva
ura

Jasmin Hamid säästää hyvän päivän varalle

Näyttelijä ja kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid joutui säästämisen alkuvaiheessa keksimään erilaisia rutiineja, kuten tavoitesummia ja palkintoja niiden saavuttamisesta. Nykyään säästäminen ja sijoittaminen sujuvat jo ilman kommervenkkejä.

– Aloitin sijoittamisen tietoisesti seitsemän vuotta sitten. Sitä aiemmin olin säästänyt pankin rahastoihin, mutta en ollut mieltänyt tätä sijoittamisena, vaikka sitähän se on.

Jasmin halusi kuitenkin nostaa kerääntyneen potin ja alkaa sijoittaa omatoimisesti osakkeisiin. Ensimmäinen sijoituskohde oli Nokia, jonka osakkeita sai aloittelijan silmiin todella halvalla. Kantapään kautta tuli opetus siitä, että laskeviin kursseihin ei kannata sijoittaa, sillä laskuun on yleensä hyvä syy. Silti Jasmin on tyytyväinen Nokia-ostokseensa.

– “Alehinnassa” ollut Nokia sai minut uskaltautumaan osakemarkkinoille. Muuten ehkä suunnittelisin osakesijoittamisen aloittamista vielä tänäkin päivänä.

Säästämisessä ja sijoittamisessa Jasminia motivoi erityisesti taloudellinen mielenrauha. Kun on säästöjä, ei tarvitse stressata hoitovapaata, töiden loppumista, rahojen riittämistä ja lähestyvää taantumaa. Sijoittaminen on myös koukuttavaa. Talouden koukeroita on mielenkiintoista seurata ja se auttaa ymmärtämään myös ympäröivää maailmaa paremmin, vaikka Jasmin ei osakesalkkuaan päivittäin vilkuilekaan.

Kärsivällinen ja vastuullinen sijoittaja

Nykyään Jasmin on kärsivällinen ja pitkäjänteinen sijoittaja.

– Alussa toki tein aloittelijoiden virheitä ja saatoin myydä jotain osaketta paniikissa pois kurssin laskiessa.

Hän painottaa sijoittamisessaan vastuullisuutta, eikä sijoita esimerkiksi kaivosteollisuuteen, aseisiin tai vaateteollisuuteen.

– Olen kuitenkin alkanut miettiä, olisiko poissulkemisen sijaan parempi ostaa osakkeita ”pahoiltakin” toimialoilta, mutta valita salkkuun aina se alansa vastuullisin toimija.

Säästäminen ja sijoittaminen näkyvät myös ostopäätöksissä.

– Nykyään on ihan mahdottoman hankala ostaa mitään. Siis mitään muuta kuin ruokaa ja palveluja. Eikä se ole tietenkään huono asia. Ei tee mieli ostaa mitään turhaa ja kuluttaa rahaa ja luonnonvaroja.

Sijoittamisharrastus poiki ystävien kannustuksesta myös Hyvän päivän varalle -blogin.

– Minulle säästäminen on positiivinen asia, joka tuo iloa ja mahdollistaa haaveiden toteuttamisen. Siksi säästän hyvän päivän varalle, enkä pahan päivän varalle. Jasmin tekee yhteistyössä Danske Bankin kanssa myös Taloudellinen mielenrauha -podcastia.

– Sen lisäksi kannattaa kuunnella myös Julia Thurénin Melkein kaikki rahasta (YleAreena). Ylellä on paljon muitakin loistavia ohjelmia, kuten Pörssipäivä ja Jälkipörssi. Suosittelen myös Facebookissa Ompeluseuran Talousguruja, joka on hyvinmoderoitu ryhmä, jossa keskustelu rahasta on asiallista ja luottamuksellista.


Äitiys on laiskistanut sijoittajan

Jasmin on hoitovapaalla yksivuotiaan lapsen kanssa, eikä rauhallisia hetkiä esimerkiksi analyysien lukemiseen ja talouden tai maailmanpolitiikan seuraamiseen tahdo löytyä. Hän onkin miettinyt sijoittamisen painopisteen muuttamista osakkeista rahastoihin, joihin säästäminen on passiivisempaa. Myös sijoitusasunnon “hoitaminen” on helppoa, eikä vaadi kuin veroilmoituksen täyttämisen ja yhtiökokouksessa käymisen.

Muutoin arki lapsen kanssa on ihanaa.

– Minua harmittaa, että mediassa korostuu perhe-elämästä se negatiivinen puoli. Totta kai välillä on rankkaa ja ärsyttää, mutta niin on monessa muussakin elämän osa-alueessa välillä. Arkeen kuuluu rutiineja, vaikka päivät ovatkin keskenään erilaisia. Jasmin on koko perhevapaan ajan tehnyt töitä.

– Vapaapäivinä hengataan lapsen kanssa kotona tai käydään vaikka Oodissa leikkitreffeillä. Saan ihan valtavasti iloa tavallisista asioista, kuten kattiloiden paukuttamisesta tai pykkikorin tyhjentämisestä yhdessä lapsen kanssa.

Äitiydessä Jasminin on yllättänyt, kuinka ihanaa se on ollut ja kuinka mutkattomasti vauva on tullut osaksi arkea. Haastavinta on ollut tottua siihen, että vauvan kanssa ollessa keskitytään vain siihen, vauvan kanssa olemiseen.

– Entisenä multitaskaajana kestää yllättävän kauan, että aivot tottuvat siihen, ettei päivien aikana tarvitse saada muuta aikaan, kuin pitää piltti hengissä. Juuri tämän ”aikaansaamattomuuden” tunteen kanssa olen kamppaillut paljon.

Jasminin vinkit sijoittamiseen

  1. Aloita jo, mutta aloita maltilla. On tärkeää aloittaa, mutta ihan yhtä tärkeää on aloittaa varovasti. Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitettujen rahojen menettämisestä. Pikkuhiljaa riskiä oppii kuitenkin hahmottamaan ja hallitsemaan. Alussa se voi kuitenkin olla vaikeaa ja siksi on hyvä harjoitella pienillä summilla.

  2. Hajauta. Kun rahasto tai osakesalkku on hyvin hajautettu, ei tarvitse menettää yöuniaan, vaikka muutamalla omistamallaan yrityksellä menee hetkellisesti heikommin. Eri toimialojen lisäksi myös ajallinen hajauttaminen tärkeää. Eli ei laiteta kaikkia säästöjä kerralla markkinoille, vaan pikkuhiljaa tai koko ajan vähän. Riski tasaantuu, kun sijoittaa hyvinä ja huonoina aikoina ja kun sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä.

  3. Säästä myös tilille. Osakkeiden lisäksi myös pankkitilillä kannattaa pitää esimerkiksi muutaman kuukauden nettotulojen kokoista puskuria. Näin varautuu yllättäviin menoihin, eikä joudu myymään sijoituksia huonoon aikaan, jos rahalle tuleekin tarvetta.

Teksti: Mia Gustafsson