Artikkelin kuva
ura

Etkö ehdi palautua illan aikana? Psykologi: ”Mieli voi alkaa rakoilla ja keho reistailla”

Palautumiseen on erittäin tärkeää panostaa, sillä pitkään jatkuessaan liiallisella kuormituksella voi olla ikäviä seurauksia.

– Kuormituksen ja palautumisen täytyy olla tasapainossa. Kun on kiirettä töissä ja on ruuhkavuosia ja muuta, vaakakuppi keikahtaa usein niin, että kuormitusta on palautumiseen nähden liikaa, kertoi Mieli ry:n asiantuntijapsykologi Mari Huhtiniemi I love me -messuilla pitämässään arjen jaksamista käsitelleessä puheenvuorossaan.

Palautuminen on ratkaisevan tärkeää fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille.

– Kuormitus voi alkaa kertymään mieleen ja kehoon ja voi olla, että mieli alkaa rakoilla ja keho reistailla kuormituksen ollessa liian suurta.

Jos työpäivät esimerkiksi venyvät säännönmukaisesti liian pitkiksi, ei arki-ilta usein riitä palautumiseen.

– Arjen palautumiseen olisi tärkeää panostaa systemaattisesti ja tietoisesti myös työpäivien aikana. Kaiken palautumisen ei tarvitse tapahtua vapaa-ajalla, kuten viikonloppuisin ja lomilla, Huhtiniemi sanoi.

Palautuminen työpäivän aikana

Moni etätyöläinen pesee tutkitusti pyykkiä työajalla, mikä voi helpottaa arkea ja tarjota myös palauttavan hetken työntekoon. Millä muilla keinoin työpäivään voisi sisällyttää palautumista?

– Olisi kunnon lounastauko, joka irrottaa työstä, ja pienempiä mikrotaukoja. Kalenterissa olisi hyvä olla väljyyttä, jos mahdollista.

Mari Huhtiniemi kannusti puheenvuorossaan tunnistamaan itselle sopivat keinot, jotka auttavat voimaan hyvin ja jaksamaan arjessa.

– Kiireenkin keskellä on hyvä vahvistaa niitä tekijöitä. Usein karsimme kiireessä juuri niistä tärkeistä jaksamista lisäävistä keinoista, kuten esimerkiksi omista jumpista, tai muista mieluisista asioista, vaikkapa laittautumisesta tai mikä se itselle onkaan. Erityisesti kiireen keskellä itselle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista tulisi pitää kiinni.

Stressiä ei kuitenkaan kannata pakoilla ja vältellä, vaan kohdata ikävä tunne ja etsiä ratkaisuja sen juurisyihin.

Jaa tämä artikkeli palautumisen merkityksestä somessa ystävillesi ja tutuillesi!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock