Äitiyslomalta yrittäjäksi – näin syntyi Gubbe
On tuiki tavallinen tiistai-iltapäivä. Suunnittelen tainnuttavani pienokaiseni tissilläni ja siirtäväni aivot aikuisten juttuja vastaanottavaiseen tilaan. Ja onnistun!
Olen tallentanut haastattelua varten Gubben Sandran numeron ja painan vihreää luuria huokaisten tyytyväisenä. Kunnes puhelimeen vastataan, ja niin vastataan myös sohvalta tarvitsevalla huudolla. Myääh!
– Me halutaan rikkoa sitä naisen roolia yritysmaailmassa, on mahdollista menestyä työelämässä ja olla äiti samaan aikaan, painottavat Gubbe.io:n perustajat Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen.
– Ja vauvakin on välillä mukana myös tapaamisissa ja tapahtumissa.
Huh, he eivät kavahda puhelimesta kantautuvaa ölinää. Lapset saavat kuulua elämään kaikilla sen osa-alueilla.
Sydän syttyy
Ihmisläheisyys kuultaa paitsi naisten puheesta myös heidän toiminnastaan. Gubben toiminta-ajatus on lähtöisin sieltä sydämen sopukasta, jossa pidetään toista kädestä ja hymyillään. Ja tehdään hyvää.
Itse yritys on yhtä ihana kuin tekijänsä, se tuottaa sitä peräänkuulutettua lisäarvoa enemmän kuin mikään purkki pillereitä. Se vähentää yksinäisyyttä ja ehkäisee syrjäytymistä, luo turvaa ja aktiivisuutta, antaa keinot välittämiselle ja tuo nuoret sekä vanhukset lähemmäs toisiaan. Käytännössä kyse on palvelusta, joka tarjoaa vanhukselle iloista seuraa ja apua arjen askareisiin.
– Toimintamme on hyvin missiolähtöistä, haluamme tehdä merkittävää työtä ja auttaa ihmisiä. Vanhemmuuden myötä on entisestään korostunut tarve olla mukana tekemässä parempaa maailmaa.
Gubbe on saanut työstään tunnustusta, kuten Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Arvolupaus ”Ystävyyttä yli ikäpolvien” kuvaa Gubben ja vanhuksen suhdetta hienosti. Sandra ja Meri-Tuuli liikuttuvat usein lukiessaan raportteja, joita työntekijät kirjoittavat käynneistään vanhusten luona. Tällainen suora palaute palvelun merkityksestä auttaa jaksamaan niinä monina valvottuina öinä ja päivinä, kun pitää painaa kaasua.
Lamppu syttyy
Mihin sinä olet valmis vaihtamaan aikasi perheesi kanssa? Entiseen työelämään ja ulkoa asetettuihin paineisiin Sandra ja Meri-Tuuli eivät halunneet vanhempainvapaan jälkeen palata.
Molemmilla kyti ajatus muokata perhe-elämä ja ura omilla ehdoilla itselle tärkeitä asioita toteuttaen. Vuonna 2017 naiset odottivat esikoisiaan ja alkoivat ajatustenvaihdon Facebookin Huhtivauvat-ryhmässä ja jatkoivat ideoiden kehittelyä samalla kun esikoiset ihmettelivät toistensa ilmeitä.
Sandra oli jo aiemmin omalla kohdallaan harmitellut, kun Gubben kaltaista vanhusta arjessa auttavaa palvelua ei markkinoilla ollut. Nytpä on, kun Meri-Tuulin kokemus sosiaali- ja terveysalalta sekä tausta vanhustyöstä ja Sandran intohimo ja osaaminen markkinoinnista yhdistettiin toimivaksi palveluksi.
Vaikka yrittäjien arki ei ole välttämättä hirveän lupsakkaa, niin melkoisen antoisaa se tuntuu olevan. Toimintaa ei ole tarvinnut pusertaa, vaan nuoret ovat hyvin kiinnostuneita työskentelemään vanhusten apuna ja vanhukset taas ottavat reippaat kädet ilomielin avukseen. Ikäihmisen omaisetkin saavat hetken huokaista. Win-win-win-win-tilanne.
Onnellisuus- ja empatiabisnes on nykyään todella kuumaa kamaa, kun arvot ovat merkittävässä roolissa yritystoimintaa sekä yksilöiden valintakriteerejä. Esikoisen syntymä on jo itsessään mullistavaa aikaa, mutta se saa pohtimaan elämää kokonaisuutena. Mitä haluan tehdä ajallani ja millaista maailmaa haluan olla luomassa? Siinäpä pähkinä meille kaikille, rakkaat lukijat.
Muistiinpanoni ovat loppuhaastattelusta kaikkea muuta kuin selkokielisiä, kun puolivuotias koko tarmollaan takoo vuoroin äidin naamaa ja näppistä. Puhelusta jää kuitenkin vahva muisto ja tunnejälki. Uskon, että niin jää myös Gubben asiakkaille ja tekijöille.
Motherhood makes you crazy. Crazy happy, crazy smart and crazy determined. (mutsimedialainen sananlasku)
Teksti: Marika Luukkanen, kuvat: Gubbe