Artikkelin kuva
ura

Aikuisopiskelu ruuhkavuosien aikana – miten onnistua opiskelussa aikuisena?

Aikuisopiskelu kiinnostaa monia työssäkäyviä, ja yhä useampi myös meistä lapsiperheiden vanhemmista opiskelee töiden ohella. Nopeatempoinen ja muuttuva työelämä vaatii elinikäistä oppimista, jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja avoimuutta uudelle.

Minäkin kuulun ikuisten opiskelijoiden heimoon. Meille heimolaisille aikuisopiskelu on elämäntapa emmekä oikein osaa olla ilmankaan. Lapseni täyttää ensi keväänä seitsemän vuotta ja olen opiskellut enemmän tai vähemmän intensiivisesti hänen koko elämänsä ajan. Vuosien varrella omaan opiskelureppuun on kerääntynyt kantapään kautta opittuna yhtä ja toista ammennettavaa, josta jakaa myös muille.

Antoisan aikuisopiskelun rakennuspalikat

Tässä neljä vinkkiä kaikille vanhemmille, jotka yhdistelevät arjessaan ja kalenterissaan opintoja, töitä ja perhe-elämää. Lue tärpit myös, jos vasta suunnittelet opiskelua aikuisena, ja mietit, miten ihmeessä saat langat pysymään käsissä ja itsesi sekä perheesi hyvinvoinnin turvattua.

1. Aseta tavoitteita, mutta älä nosta rimaa liian korkealle

Selkeä ja realistinen opiskelusuunnitelma helpottaa paljon aikuisopiskelua. Aikatauluttaminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja vähentää stressiä, kun ei tarvitse yrittää hötkyillä joka suuntaan samaan aikaan. Tavoitteiden saavuttaminen myös palkitsee ja tuottaa onnistumisen kokemuksia.

Toisaalta on hyvä muistaa lapsiperheissä tuttuakin tutumpi fakta: Harvoin kaikki menee ihan suunnitellusti. Juuri silloin kun deadline-suma saavuttaa huippunsa, tai pitäisi olla kuulolla huipputärkeässä webinaarissa, päiväkodista soitetaan lapsen oksentavan.

Näin ollen kannattaa jättää kalenteriin riittävästi väljyyttä yllättäviä tilanteita silmällä pitäen eikä haalia liikaa kerralla, sillä se kostautuu jossain vaiheessa. Armollisuus itseään kohtaan kannattaa!

2. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi

Silloin kun opiskelutehtävät tuntuvat kasaantuvan ja kiire painaa päälle, on suuri houkutus nipistää aikaa omista yöunista, jättää iltalenkki välistä ja hautautua sen sijaan sohvannurkkaan läppärin kanssa, tai korvata lounas kätevästi suklaapatukalla.

Satunnaisesti käytettyinä nämä keinot eivät haittaa, mutta ne myös helposti lipsuvat tavan puolelle. Silloin on aika pysähtyä ja tehdä täyskäännös. Omasta hyvinvoinnista tinkiminen aikuisopintojen vuoksi ei ole sinulle hyväksi ja siitä kärsii ennen pitkää koko perhe.

3. Tee tehtäviä välillä myös tiimeissä

Jos aikuisopintojesi luonne on sellainen, että niitä on välillä mahdollista tehdä ryhmässä, hyödynnä tilaisuus. Ryhmätöihin liittyy välillä ennakko-olettamuksia siitä, että ne ovat hankalia toteuttaa: Aikatauluja ei saada sopimaan yhteen, joku joutuu aina perumaan ja toinen ei hoida omaa osuuttaan ajoissa.

Näin voi valitettavasti joskus sattua, mutta parhaimmillaan ryhmätyöt tuovat opintoihin rytmiä ja vauhdittavat niitä. Aktiivisen ryhmän kesken sovitut asiat tulevat tehdyiksi eivätkä jää roikkumaan. Ryhmä tsemppaa jäseniään ja samalla on myös mahtava tilaisuus verkostoitua jo opiskeluaikana.

4. Löydä itsellesi sopiva opiskelutyyli kokeilemalla

Koska me ihmiset olemme erilaisia, meillä on myös erilaisia opiskelutyylejä. Joku oppii parhaiten kuulemalla, joku näkemällä ja joku taas itse tekemällä.

Myös ajankäytössä olemme erilaisia ja siinä, miten ja millä tavalla saamme parhaiten vietyä asioita eteenpäin. Jollekulle sopii kirjoittaa esseitä kahvilassa pienen taustahälyn saattelemana, toinen vaatii täyden hiljaisuuden.

Säännölliset keskeytymättömät opiskelupäivät ovat välttämättömiä, jotta hommat edistyvät. Itse kuitenkin koen, että jo pienet pätkät opiskeluaikaa ovat tärkeitä. Jos minulla on puoli tuntia aikaa opiskeluun jossain sopivassa kohdassa, hyödynnän sen. En tietysti tässä ajassa saa ihmeitä aikaan, mutta sekin mitä saan, on lopputuloksen kannalta merkityksellistä. Kokeile erilaisia tapoja ja ota rohkeasti käyttöön omasi, vaikka ne eroaisivat muiden tavoista.

Aikuisopiskelusta muodostuu usein erittäin antoisa kokemus, joka on kaiken vaivannäön arvoinen. Aikuisena opiskelu onnistuu myös ruuhkavuosien aikana, kunhan suunnittelet opinnot huolella, löydät itsellesi sopivan opiskelutyylin ja muistat huolehtia hyvinvoinnistasi.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Tiina Pitkänen, kuva: Shutterstock