
Yksi kinkku, kolme makumaailmaa – kastike sen tekee
Kinkku on monelle joulupöydän odotetuin ruoka. Usein kuitenkin unohtuu yksi olennainen asia: kinkun kastike. Oikeanlainen kastike ei vain täydennä kinkkua, vaan nostaa sen maun uudelle tasolle ja sitoo koko aterian yhteen.
Hyvä kinkun kastike voi olla perinteinen ja tuttu tai rohkeampi ja modernimpi. Tärkeintä on, että se tukee kinkun suolaisuutta ja mehukkuutta eikä peitä sitä alleen.
Tässä kolme erilaista kinkun kastiketta, joista jokainen sopii hieman eri tunnelmaan.
Perinteinen kastike kinkun paistoliemestä
Monelle joulupöydän ainoa oikea kinkun kastike syntyy kinkun omasta paistoliemestä. Se on täyteläinen, syvän makuinen ja juuri sellainen kuin jouluna kastikkeen odotetaan olevan.

Ainekset
4 dl kinkun paistolientä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
mustapippuria
tarvittaessa suolaa
Valmistus
Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Anna seoksen paahtua hetki, kunnes väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää lämmin paistoliemi vähitellen sekoittaen. Kun kastike on tasaista, lisää kerma ja anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola.
Kastike toimii erinomaisesti myös perunoiden ja laatikoiden kanssa.
Raikas kinkun kastike omenasta ja sinapista
Jos kaipaat kinkulle kevyempää ja raikkaampaa paria, omena-sinappikastike on yllättävän toimiva vaihtoehto. Se leikkaa suolaisuutta ja tuo annokseen pientä makeutta ja hapokkuutta.

Ainekset
2 dl omenamehua tai omenasosetta
1 dl kuohukermaa
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
ripaus valkopippuria
Valmistus
Kuumenna omenamehu tai omenasose kattilassa. Lisää kerma ja anna seoksen lämmetä. Sekoita joukkoon sinappi ja hunaja. Mausta kevyesti valkopippurilla ja anna kastikkeen hautua hetki, jotta maut tasaantuvat.
Tämä kastike sopii tarjottavaksi erityisesti silloin, kun pöydässä on paljon perinteisiä ja täyteläisiä lisukkeita.
Täyteläinen kinkun kastike paahdetusta valkosipulista
Paahdettu valkosipuli tekee kinkun kastikkeesta pehmeän ja täyteläisen. Lopputulos on moderni, mutta kuitenkin helposti lähestyttävä.

Ainekset
1 kokonainen valkosipuli
2 dl kuohukermaa
1 rkl voita
1 tl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
Valmistus
Leikkaa valkosipulin yläosa pois, valuta päälle hieman öljyä ja paahda uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Purista pehmeät kynnet kattilaan, lisää voi ja kerma ja kuumenna. Soseuta sileäksi ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Tarjoile tätä kastiketta silloin, kun kinkku tarjoillaan modernimpien lisukkeiden kanssa.
Kastikkeella muutat koko annoksen
Joulupöytään ei aina tarvita uusia ruokia tai suuria uudistuksia. Usein riittää, että tuttua kokonaisuutta katsoo hieman eri kulmasta. Kinkun kastike on juuri tällainen yksityiskohta. Testaa vaikka!
Sama kinkku voi maistua täysin erilaiselta riippuen siitä, millainen kastike sen kanssa tarjoillaan. Perinteinen ruskea kastike tuo turvaa, omenainen versio raikkautta ja paahdettu valkosipulikastike ylellisyyttä.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!



