Artikkelin kuva
ruoka

Voiko kiuasmakkarat kuumentaa muovisessa myyntipakkauksessaan? Lihavalmistajilta tiukka vastaus

Saunamakkaran valmistus kuuluu monen suomalaisen perinteisiin. Kiukaalla kuumennettu liha maistuu löylyjen jälkeen esimerkiksi sinapin ja kylmän juoman kanssa, mutta miten kiuasmakkarat, -lenkit ja -nakit valmistetaan oikeaoppisesti?

Facebookin eräässä suositussa keskusteluryhmässä käytiin tällä viikolla vilkasta keskustelua, voiko saunamakkarat valmistaa poistamatta lihoja muovisesta myyntipakkauksesta. Moni kertoi kuumentavansa kiuasmakkarat laittamalla kaupasta ostamansa pakkauksen sellaisenaan kiukaan päälle. Useampi kertoi myös tietävänsä ihmisiä, jotka toimivat näin. Erikoinen tapa yllätti, huvitti ja kummastutti monia, jotka valmistavat saunaherkkunsa perinteisemmillä keinoilla.


Lihavalmistajien näkemys yllättävään kuumennustapaan

Mutsimedia oli sähköpostitse yhteydessä neljään Suomessa toimivaan suureen lihavalmistajaan selvittääkseen, onko kiuasmakkaroiden, -lenkkien ja -nakkien kuumentaminen muovisen myyntipakkauksen sisällä turvallista ja miten valmistajien mielestä perinteinen saunaherkku kannattaa tehdä.

Saimme vastaukset kahdelta lihavalmistajalta: Atrian tuotekehityspäällikkö Jussi Palvelalta ja HKScanin Suomen lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkoselta. Kumpikaan ei suositellut lihatuotteiden valmistusta kiukaalla muovipakkauksen sisällä paloturvallisuussyistä. Palvela ei pitänyt minkäänlaista ruoanlaittoa kiukaalla suositeltavana.

“Paloturvallisuussyistä en suosittele ruuanlaittoa kiukaalla. Osassa sähkökiukaissa näkyy vastukset kivien välistä ja sitä lämpötilaa ei kestä mikään pakkaus”, hän kertoi.

”Muovipakkauksissa olevia grilli- tai muita makkaroita ei saa kuumentaa saunan kiukaalla tulipalovaaran vuoksi. Pakkausmuovi voi kuumille kiuaskiville sulaessaan aiheuttaa palovaaran ja muovi voi sulaessaan pilata myös pakkauksessa olevan tuotteen”, kommentoi Rikkonen HKScanilta.

Hän muistutti myös, että makkarat tulee aina poistaa myyntipakkauksestaan kuumennustavasta riippumatta.

”Makkarat poistetaan muovisista myyntipakkauksistaan ennen kuin tuote kuumennetaan esim. kiukaalla, uunissa, mikroaaltouunissa, grillissä tai nuotiossa.”


Näin kiuasmakkarat kannattaa valmistaa

Tuotekehityspäällikkö Jussi Palvelan mukaan makkarat voi halutessaan valmistaa kiukaalla turvallisemmilla tavoilla.

”Jos kuitenkin ehdottomasti haluaa kuumentaa makkaraa kiukaalla, niin ilman pakkausta riittävässä alumiinifoliossa tai metalliastiassa, esim. valurautapannussa.”

Marika Rikkonen HKScanilta lisäsi, että saunaherkkujen kuumentamiseen on tarjolla monenlaisia apuvälineitä, kuten kiukaan yläpuolelle ripustettavia makkarapannuja tai vuolukivisiä makkaraputkia.

Kaupoissa myydään myös kiukaalle sopivia paistopusseja. Muistathan varmistaa, että kiuaspussi on ehjä ja ettei alumiinifoliosta pääse valumaan rasvaa kiuaskivien päälle. Näin minimoit tulipaloriskin.

Entä miten kaikkien tuntema lenkkimakkara kannattaa valmistaa kiukaalla?

”HK Sininen Lenkki poistetaan muovipakkauksestaan ja kuoritaan, jonka jälkeen lenkki kääräistään alumiinifolioon.”

Lihan kaveriksi runsaan alumiinifolion tai pussin sisälle voi sujauttaa muutakin suuhunpantavaa.

”Folion ja kiuaspussin sisään voi myös lisätä kasviksia tai juustoa, jolloin tarjolle saa monipuolisemman aterian”, Rikkonen vinkkasi.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock