Voiko itänyttä valkosipulia syödä? Kyllä voi, mutta yksi asia on hyvä tietää
Moni ruoanlaittaja päätyy ennen pitkää saman kysymyksen äärelle: voiko itänyttä valkosipulia syödä vai onko se pilaantunut?
Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: valkosipulin versoja ei tarvitse säikähtää ja tällaisen yksilön syöminen on täysin turvallista, kunhan valkosipuli on muuten kunnossa. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan viisi päivää itänyt suosikkikasvi sisältää jopa enemmän terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja kuin tuoreempi valkosipuli.
- Lue myös: Maidoton ruokavalio
On kuitenkin hyvä tietää, että valkosipulin versot maistuvat melko kitkeriltä. Niitä ei välttämättä kannata käyttää sellaisten ruokien tai syötävien valmistuksessa, jossa valkosipulilla on keskeinen rooli (kuten esimerkiksi valkosipulileivässä, valkosipulibroilerissa tai valkosipulikeitossa). Halutessasi voit paloitella versot esimerkiksi salaatin sekaan.
- Lue myös: Omenan säilöminen
Valkosipulin säilytys
Versot puskevat valkosipulista esiin herkemmin, jos se altistuu liialle kuumuudelle, valolle tai kosteudelle. Samalla ne ovat merkki siitä, että kasvin elinkaari on hiljalleen tulossa tiensä päähän.
Mitä oikeaoppisesta valkosipulin säilytyksestä sitten pitäisi tietää? Tätä luonnon herkkua kannattaa aina säilyttää huoneenlämmössä, kuivassa ja pimeässä paikassa. Tällöin se pysyy käyttökelpoisena pidempään.
Parhaimmillaan kokonainen kuorimaton valkosipuli säilyy oikein säilytettynä jopa lähemmäs puoli vuotta. Sen sijaan yksittäinen kuorimaton valkosipulin kynsi pysyy hyvänä keskimäärin kolmen viikon ajan.
- Lue myös: Kiuasmakkaran valmistus
Aina ei voi kuitenkaan olla varma, miten pitkään valkosipulia on säilytetty ennen kuin sen nappaa kaupasta mukaansa. Vaikka versoja ei vielä näy, voi valkosipuli olla jo vihreä sisältä. Halutessaan sen voi leikata keskeltä kahtia ja ottaa vihreän osan pois tai sitten syödä myös vihertävän osion – onhan itäneen valkosipulin nauttiminen täysin turvallista.
Lähteet: Prevention, Bon Appétit, Bon Appétit
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock