Artikkelin kuva
ruoka

Voiko itänyttä perunaa, porkkanaa ja sipulia syödä? Tietyin ehdoin

Itänyt porkkana ja sipuli ovat turvallisia syödä, jos ne ovat muuten kelvollisia. Perunan kohdalla kiinnitä huomiota erityisesti itujen pituuteen.

Ruoan heittäminen roskiin voi kirpaista, sillä hävikkiä on syytä välttää. Moni kuitenkin pohtii, onko itänyttä perunaa, porkkanaa ja sipulia turvallista syödä. Olemme aiemmin uutisoineet, voiko vihreää perunaa tai itänyttä valkosipulia pistää poskeensa – ja tässä artikkelissa kerromme, millainen tilanne on itäneen perunan, porkkanan ja sipulin kanssa.

Voiko itänyttä perunaa syödä?

Ruokaviraston mukaan perunan voi kuoria ja käyttää, jos idut ovat aivan pieniä, pottu itää ensimmäistä kertaa ja se vaikuttaa muuten kovalta ja kelvolliselta. Jos puolestaan idut ovat suuria, kannattaa pottu jättää syömättä. Tällöin makukin luultavimmin on jo kitkerä. Peruna kannattaa kypsentää kunnolla.

Näin ollen vain hieman itänyttä perunaa voi syödä, mutta varovaisuutta tarvitaan. Kun peruna alkaa itää, siihen kertyy solaniini-nimistä myrkkyä, erityisesti ituihin vihreisiin kohtiin perunan pinnalla. Solaniini puolestaan aiheuttaa ruokamyrkytyksen oireita.

Jätä itänyt peruna syömättä, jos…

  • se vihertää
  • ituja on paljon ja pottu on pehmeä tai ryppyinen
  • haju on paha tai huomaat merkkejä mätänemisestä

Voiko itänyttä porkkanaa syödä?

Kyllä, itänyttä porkkanaa voi syödä – se ei ole myrkyllinen, toisin kuin peruna. Porkkanan itäminen ei johda vaarallisten aineiden muodostumiseen. Itänyt porkkana kannattaa kuitenkin kuoria ja keittää.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vihanneksen maku ja rakenne voivat kärsiä. Runsaasti itänyt porkkana voi olla puiseva tai kuivahtanut, koska ravinteita ja vettä siirtyy versoihin. Versot voi poistaa: ne eivät ole haitallisia, mutta usein kitkeriä eivätkä kovin maukkaita.

Jätä itänyt porkkana syömättä jos…

  • se on limaantunut, haisee pahalta tai siinä on homepilkkuja
  • se on läpikuiva ja puiseva kauttaaltaan

Voiko itänyttä sipulia syödä?

Kyllä, itänyttä sipulia voi syödä, ja se on yleensä täysin turvallista. Jos sipuli on muuten kiinteä ja hyväkuntoinen, sen voi käyttää normaalisti. Vihanneksen maku voi kuitenkin hieman muuttua: verso voi olla kitkerä, ja itse sipuli joskus hieman pehmenneempi tai miedompi. Itäneen sipulin keskelle kasvanut vihreä verso on syötävä, mutta jos et pidä sen mausta, voit poistaa sen.

Versoa voi käyttää kevätsipulin tapaan ruoanlaitossa. Kuva: Senni Loikala

Jätä itänyt sipuli syömättä, jos…

  • se on limaantunut, homeessa tai haisee mädältä
  • se on läpeensä pehmeä tai vetinen

Oletko sinäkin miettinyt, voiko itänyttä perunaa, porkkanaa tai sipulia syödä? Jaa tämä artikkeli kavereillesi somessa!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Mutsimedian toimitus, kuva: Shutterstock