Artikkelin kuva
ruoka

Uuniperunat mikrossa – testasimme helppoa arkiruokaa, joka hurmasi täysin kiireisen äidin

Uuniperunat erilaisilla täytteillä ovat maukasta arkiruokaa ja perinteisesti potut kypsentyvät uunissa reilu tunnin ajan. Perunan kypsennys mikrossa on kuitenkin mitä parhain vaihtoehto, kun toiveissa on saada ruokaa pöytään nopeasti. Uuniperunat mikrossa valmistuvat pottujen määrästä ja mikron tehosta riippuen noin 4–15 minuutissa.

Ruuhkavuosiaan elävänä ihmisenä olen utelias kokeilemaan ruoan ja leivonnaisten valmistamista mikrossa, sillä vauhdikkaassa arjessamme emme voi uppoutua ruoanlaittoon kovin pitkiksi ajoiksi. Innostuin aiemmin tänä vuonna valmistamaan mukikakkuja mikrossa ja nyt testiin pääsivät vuorostaan mikroperunat.

Valmistin siirtolapuutarhamökissämme viettämäni etätyöpäivän lounaaksi uuniperunoita mikrossa ja yllätyin, miten herkullinen ateriasta tulikaan! Jostain syystä suhtauduin etukäteen hieman skeptisesti siihen, miten perunan kypsennys mikrossa oikein sujuu. Ennakkoluuloni osoittautuivat vääriksi ja tiedän jo nyt, että tulen valmistamaan maistuvia uuniperunoita mikrossa säännöllisesti myös tulevaisuudessa.


Uuniperunat mikrossa

Kuvassa ovat mikrossa kypsentämäni perunat. Kuva: Senni Loikala

Tutustuin tähän Marttojen uuniperunat mikrossa -reseptiin ennen ruoanlaittoon ryhtymistä ja valmistin mikroperunat sitä hieman soveltaen. Ohjeella valmistuu neljä uuniperunaa mikrossa.

Tarvitset:

4 jauhoista perunaa
Voita (korvasin itse rypsiöljyllä)
Tuoreita yrttejä maun mukaan

Valmistus:

  1. Pese tasakokoiset perunat ja pistele niihin haarukalla reikiä.

  2. Laita perunoiden ympärille talouspaperia ja pistä potut kuumuutta kestävälle astialle. Perunat kannattaa sijoittaa astian reunoille, jos mikrossa on pyörivä alusta. Laita mikrokupu päälle. Valmistin itse perunat ilman talouspaperia ja mikrokupua, sillä mökissämme ei niitä vielä kevään korvilla ollut.

  3. Kypsennä täydellä teholla 12–15 minuuttia mikron tehon mukaan. Omat uuniperunani valmistuivat 14 minuutissa.


K-ruoka-sivustolla on resepti myös yhden mikroperunan valmistamiseen. Sen mukaan yksi peruna kypsentyy mikrossa noin neljässä minuutissa. Reseptissä ei kehoteta kääräisemään pottua talouspaperiin, vaan laittamaan se pieneen astiaan ja kaatamaan siihen tilkka vettä. Ensi kerralla valmistan ehkä tällä ohjeella uuniperunan mikrossa pian yksivuotiaalle lapsellemme.

Etätyöpäivän lounaaseeni valmistin mikroperunoiden kaveriksi kylmäsavulohitäytteen Kotikokki-sivuston reseptillä, joskin vähensin ainesosien määriä huomattavasti. Reseptin mukaan täytteen tulisi olla vähintään tunnin kylmässä ennen tarjoilua, mutta vatsani kurni ja en jäänyt odottelemaan. Täytyy sanoa, että annoksesta tuli erittäin herkullinen! Uuniperunan täytteisiin sopivat mainiosti esimerkiksi myös tonnikala, feta, katkaravut, kasvikset ja lämminsavulohi.

Uuniperunat mikrossa ovat helppo ja maistuva arkiruoka. Jatkoon, sanoo tämä mutsi! Kuva: Senni Loikala


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala