Thaimaalainen laab-kanasalaatti
Tammikuu on tunnetusti keventämisen aikaa, joten mikäpä olisi parempi ruoka jouluherkkujen jälkeen kuin ehkä maailman paras salaatti, thaimaalainen laab. Tämä kevyt salaatti pursuilee herkullisia, raikkaita ja vahvoja makuja, tuoden autenttisen makutuulahduksen Thaimaasta tammikuun keskelle.
Perinteisesti salaatti syödään ilman hiilarilisuketta, mutta nälkäisimmät voivat keittää kylkeen nuudelit tai riisit. Tulisuutta voi säädellä oman maun mukaan lisäämällä esim. pilkottua tuoretta chiliä. Chilitahnan – ja sen määrän – voi myös valita omien mieltymysten mukaan. Ohjeen annostuksella tulee potkua, mutta ei niin että suu palaa.
Salaatti ei ole täysin vegaani, koska broilerin jauheliha on olennaisessa osassa tätä reseptiä, mutta broilerin voi toki halutessaan korvata vegaanisella vaihtoehdolla. Yrttien, chilin ja limen makumaailma näyttelee tässä suurinta roolia.
Thaimaalainen laab-kanasalaatti (4:lle)
4 rkl kasvisöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
chilikastiketta (esim sambal oelek tai harissa)
400 g broilerin jauhelihaa
2 limen mehu ja raastettu kuori
3 rkl kalakastiketta
2 rkl ruskeaa sokeria
1 punasipuli (hienonna puolet ja siivuta puolet)
1 kestävälehtinen salaatti (Esim cosmopolitan tai romaine)
1 kurkku ohueksi viipaloituna
minttua
korianteria
Lämmitä 2 rkl öljyä pannulla keskilämmöllä, lisää hienonnettu valkosipuli ja n. 1 rkl chilikastiketta. Paista minuutin ajan, varo ettei pala.
Lisää broilerin jauheliha pannulle ja paista seos kypsäksi. Kaada kypsä jauheliha lautaselle ja anna jäähtyä.
Sekoita kulhossa limen mehu sekä raastettu kuori, kalakastike, sokeri, 2 rkl chilikastiketta ja 2 rkl kasviöljyä.
Kaada puolet kastikkeesta pieneen kulhoon. Sekoita jäljelle jääneeseen puolikkaaseen broilerin jauheliha, puolikas silputtu punasipuli ja reilu kourallinen silputtua minttua.
Sekoittele kulhossa salaatinlehdet, kurkkusiivut, viipaloitu punasipuli sekä jäljelle jäänyt kastike.
Asettele sekoittamasi salaatti tarjoiluastiaan ja kaada sen päälle jauheliha. Asettele päällimmäiseksi kasa korianteria sekä minttua ja muutama limen lohko. Nauti heti, halutessasi riisin tai nuudelien kera.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen