Testasimme halvat kasvisruoat: Taivaallinen nuudelisalaatti sai nuolemaan lautasen tyhjäksi, katso resepti!
Testasimme perheeni kanssa viikon ajan Annos eurolla – hyvää ruokaa sinulle, lompakollesi ja maapallolle -ruokakirjan (WSOY) kasvisruokareseptejä.
Reseptit ovat syntyneet ruotsalaisen bloggaajan Hanna Olvenmarkin keittiössä. Kirja sopii kaikille, jotka tahtovat kokata terveellistä, ympäristöystävällistä ja halpaa kasvisruokaa. Jokaisen reseptin annoshinta on noin euron.
Perheeseeni kuuluvat lisäkseni avopuolisoni, kolmevuotias lapseni ja ruoantähteitä odotteleva koira. Syömme tavallisesti myös lihatuotteita, mutta tahdomme lisätä selvästi kasvisruokien määrää ruokavaliossamme.
- Lue myös: Mukikakku mikrossa
Halpaa kasvisruokaa, kyllä kiitos!
Kasvisruokien euron annoshinta kiinnosti meitä, sillä olemme eläneet viime vuodet pienellä budjetilla opiskeluidemme takia.
Ja ympäristöystävällisyys on ruokavalinnoissa aina plussaa! Kirjan kaikkien ruokien hiilijalanjälki on WWF:n One planet plate -suositusten mukaisesti enintään 0,5 CO2 ekv/kg annosta kohden.
- Katso resepti: Puurorieskat
Maanantai
Ruoka: Perinteinen linssikeitto
Mitä pidimme? Erittäin herkullista! Syödessä ei tullut mieleen, että ”hyvää, mutta olisi parempaa lihan kanssa”, kuten minulle käy monien kasvisruokien kohdalla. Avopuolisoni piti keitosta ja ruoka maistui myös lapselle.
Tiistai
Ruoka: Nuudelisalaatti tofulla ja kasviksilla
Mitä pidimme? Taivaallista! Tästä tuli yksi uusista lempiruoistamme. Marinadi potkii mukavasti chilin ja inkiväärin ansiosta, mutta maku ei ole liian voimakas. Täydet pisteet myös mieheltä, ja lapsenkin lautanen tyhjentyi nopeasti. Viikon paras ruoka, reseptin saat talteen jutun lopusta.
- Testasimme myös: Tuorepuuro-ohjeet
Keskiviikko
Ruoka: Hernecarbonara
Mitä pidimme? Emme saaneet edellisinä päivinä kokemaamme ”vau”-reaktiota. Totesimme avopuolisoni kanssa kuitenkin, että ruoka on ihan hyvää. Varsinkin, jos laittaa paljon juustoraastetta.
Torstai
Ruoka: Sipulipiirakka
Mitä pidimme? Avopuolisoni makuun sipulia oli liikaa, ja omasta mielestäni piirakka oli mukiinmenevä. Odotusten vastaisesti lapsemme piti eniten päivällisestämme. Tuskin teemme tätä uudestaan, mutta aiomme kokeilla kirjan punajuuripiirakkareseptiä.
Perjantai
Ruoka: Nugetit, barbecuekastiketta ja paahdettuja porkkanoita
Mitä pidimme? Mielettömän hyvää! Tämä ruoka saa viikon kokkailujemme hopeasijan. Ruoka oli työläs valmistaa, mutta maku erinomainen. Barbecuekastike sopi täydellisesti kikhernenugetteihin, ja uunissa paahtuneet porkkanat veivät kielen mennessään. Jatkoon!
Lauantai
Ruoka: Maissikeitto ja kikherneripote
Mitä pidimme? Oikein mainio keitto, joka tarjoaa mukavaa vaihtelua perinteisemmille sosekeitoille. Ripote oli loistava! Keitto maistui minulle, mutta kumppani ja lapsi eivät innostuneet yhtä paljon.
Sunnuntai
Ruoka: Stay cheap -tacot
Mitä pidimme? Hyödynsimme jääkaappimme jämäruoat (esimerkiksi ylijäänyt barbecuekastike perjantailta). Linssitäyte maistui herkulliselta, samoin hernepesto. Meillä oli kiire rannalle, joten jätimme tortillojen leipomisen väliin ja turvauduimme valmiisiin tortillalettuihin.
Testiviikon lopputulos: Halpaa kasvisruokaa myös jatkossa!
Innostuimme terveellisen, edullisen ja ympäristöystävällisen kasvisruoan kokeiluviikostamme, ja huomasimme positiivisia vaikutuksia kukkaron lisäksi myös olotilassamme.
Päätimme, että syömme jatkossa joka viikko kasvisruokaa kolmena tai neljänä päivänä, kalaruokia kahtena päivänä ja liharuokia yhtenä tai kahtena päivänä.
Ehdoton suosikkimme testiviikon perusteella Annos eurolla – hyvää ruokaa sinulle, lompakollesi ja maapallolle -kirjasta oli nuudelisalaatti tofulla ja kasviksilla. Aiomme valmistaa tätä jatkossakin, ja alla kirjan resepti myös teille.
- Lue makutesti: Nesteytysjuoma
Nuudelisalaatti tofulla ja kasviksilla
4 annosta * noin 50 min
Tarvitset:
Marinadi:
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
pala chiliä
4 rkl rapsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1-2 rkl vettä
2 tl seesamiöljyä
200 g tofua
öljyä paistamiseen
200 g parsakaalia
2 porkkanaa
1 paprika
1 dl maapähkinöitä
250 g nuudeleita (käytä riisinuudeleita, jos haluat vegaanista)
Valmistus:
- Tee ensin marinadi: Kuori ja raasta inkivääri. Kuori valkosipulinkynnet ja silppua ne ja chili hienoksi. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään.
- Leikkaa tofu kuutioiksi ja laita kuutiot kulhoon. Kaada päälle marinadi ja anna maustua noin 30 minuuttia.
- Leikkaa parsakaali kukinnoiksi ja keitä ne napakan kypsiksi. Huuhtele porkkana ja leikkaa ne ja paprika kapeiksi suikaleiksi. Rouhi maapähkinät.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
- Ota tofukuutiot marinadista (säästä marinadi) ja paista ne öljyssä paistinpannulla.
- Kun nuudelit ovat kypsiä, kaada vesi pois ja kumoa nuudelit kulhoon. Kaada päälle marinadi ja sekoita. Lisää joukkoon kasvikset ja sekoita.
- Ripota pinnalle tofukuutiot ja maapähkinärouhe.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala