Terveellisempi banoffee joulupöytään
Tällä ohjeella valmistat kädenkäänteessä joulumauilla tuunatun banoffeen ja vieläpä ilman valkoista sokeria, voita tai vehnäjauhoja! Versioni banoffeesta on täynnä ravinnetiheitä raaka-aineita ja maistuu aivan varmasti myös todellisille makean ystäville.
Miksi suosia herkuistakin terveellisempiä versioita?
Eikö herkkujen kuulu nimenomaan pursuta sokeria, vehnää ja voita? Mielestäni kaikkein parhaimmat herkut ovat ehdottomasti juuri näitä terveellisempiä versioita, koska ne tyydyttävät herkunhimon lisäksi myös muita elimistön tarpeita.
Jos syön ravinneköyhiä kaloreita esimerkiksi sokerin ja vehnän muodossa, tulee niistä hetken huuman jälkeen lopulta väsynyt ja huono olo – usein myös henkisesti. Eikä mene kauaakaan, kun on jälleen nälkä.
Kun taas valitsen herkukseni vaikkapa raakaleivoksen, joka on valmistettu laadukkaista, luomulaatuisista ja ravinnerikkaista raaka-aineista, ei huonoa oloa tulekaan. Sen lisäksi olen siinä herkuttelun lomassa huomaamattani nauttinut myös runsaasti hyviä rasvoja, kuituja, proteiinia ja muita elimistölle hyväksi olevia ravinteita.
Terveellisemmät vaihtoehdot herkuista eivät todellakaan häviä edes maussa sokerihötöille – kokeile vaikka!
Pohja:
4 rkl kookosöljyä
2 dl mantelijauhoa
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl kookossokeria
4 tl jauhettua neilikkaa
4 tl ceylon-kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl merisuolaa
Pohjana toimii jouluinen raakataikina, joka tarvitsee vain hetken tekeytymisen jääkaapissa. Jos olet allerginen mantelille, voit korvata mantelijauhon esimerkiksi kookosjauhoilla tai kaurahiutaleilla. Mikäli käytät pelkästään kaurahiutaleita, suosittelen blendaamaan ne ensin jauhomaiseen muotoon.
Voit valita käyttöösi mieleisen vuoan noin 23–26 cm väliltä, riippuen siitä, kuinka paksun pohjasta haluat.
Taatelikinuski:
400 g tuoreita taateleita
1 dl kiehuvaa vettä
4 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
0,5 tl merisuolaa
Taatelit toimivat erinomaisesti luonnollisena makeuttajana leivonnassa. Sen lisäksi, että ne ovat superherkullisia, ne sisältävät runsaasti eri hivenaineita, vitamiineja sekä karotenoideja, toisinkuin perinteinen taloussokeri.
Jos olet allerginen maapähkinöille, voit korvata sen lisäämällä taateleiden joukkoon hieman enemmän vettä.
Päälle:
2 banaania
2 dl kuohukermaa
(2 tl kookossokeria)
1 dl kotimaisia puolukoita
Banaanit sopivat ihanasti yhteen taateleiden kinuskimaisen täyteläisyyden kanssa, samoin kuin happamat puolukat.
Banoffeen päälle valitsin luomulaatuisen kuohukerman, koska kaikki vegaaniset kermat sisältävät sokerin lisäksi liudan erilaisia ainesosia, jotka ovat vain parantamassa tuotteen koostumusta ilman sen kummempaa ravintosisältöä. Kookoskerma on ainoa sokeroimaton ja luonnonmukainen vegaaninen vaihtoehto kermalle, mutta se ei mielestäni ole paras vaihtoehto makunsa puolesta banoffeen päälle. Sinä voit tietysti käyttää juuri sinulle sopivaa ja mieleistä kermaa!
Tee näin:
Poista taateleista kivet ja pilko taateleita samalla hieman pienemmiksi. Kaada kiehuva vesi taateleiden päälle kulhoon ja jätä hautumaan pohjan valmistuksen ajaksi.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata kookosöljy ja kaada se kuivien aineiden joukkoon. Sekoita kunnes taikina pysyy helposti kasassa. Voitele vuoka kookosöljyllä. Painele taikina tasaisesti vuokaan sekä hieman reunoille. Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jotta pohja ehtii jähmettyä.
Valmista taatelikinuski tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Blendaa taatelit, vesi ja maapähkinävoi tasaiseksi tahnaksi.
Pilko banaanit ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi ja halutessasi lisää hieman kookossokeria antamaan makeutta.
Levitä runsas kerros taatelikinuskia pohjan päälle. Asettele sitten banaaniviipaleet kinuskin päälle ja sen jälkeen kermavaahto. Koristele banoffee jäisillä puolukoilla.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Titta Laurinen