
Tee taikina yön yli -sämpylöihin illalla, herkuttele uunituoreella leivällä aamulla – katso resepti!
Yön yli -sämpylät ovat helppotekoisia sämpylöitä, joiden taikina kohotetaan hitaasti huoneenlämmössä yön yli. Aamulla vain sämpylät uuniin ja pääset nauttimaan vastapaistetusta leivästä.
Äkkiseltään ajatus siitä, että tavallisena arkiaamuna ehtisi leipomaan uunituoreita sämpylöitä, voi tuntua epärealistiselta. Työpäivä lähestyy, ja aamurutiineja saa hoidella täydellä tohinalla, jotta lapset ehtivät ajoissa päiväkotiin ja kouluun.
Yön yli -sämpylät ovat mitä parhain ratkaisu meille, joilla kiire kolkuttaa aamuisin – mutta jotka haluavat silti pysähtyä edes hetkeksi nauttimaan erityisen herkullisesta aamupalasta.
Valmista taikina ennen nukkumaanmenoa joko yhdessä lasten kanssa tai itseksesi, kun olet saanut peiteltyä pikkuiset peteihinsä. Hidas kohotus parantaa taikinan rakennetta ja makua ja säästää aikaa aamulla, kun sämpylät voi vain pyöritellä ja sujauttaa uuniin paistumaan.
Päivä lähtee käyntiin ihanasti, kun perheen kanssa voi kokoontua yhdessä aamupalapöydän ääreen. Lämmin ja kuohkea leipä maistuu taivaalliselta esimerkiksi höyryävän kahvin tai raikkaan mehun kanssa.


Yön yli -sämpylät
Testasimme Mutsimediassa yön yli -sämpylöiden reseptiä, ja pääsimme herkuttelemaan vastapaistetulla leivällä tavallisena keskiviikkoaamuna ennen päivän puuhiin ryhtymistä. Tuntui hienolta nostaa uunista kullanruskeat sämpylät aamuseitsemältä – varsinkin, kun niiden eteen ei tarvinnut nähdä suurta vaivaa.
Yön yli -sämpylät olivat niin maukkaita ja helppoja valmistaa, että tulemme tekemään tällä reseptillä leipää säännöllisesti jatkossakin. Tulevissa leipomuksissa aiomme testata monipuolisesti erilaisia jauhoja ja hiutaleita.
Leivo herkulliset yön yli -aamiaissämpylät alla olevalla testaamallamme reseptillä! Ohjeella valmistuu 16 sämpylää.
Tarvitset:
4 dl vettä
2 dl maitoa, piimää tai turkkilaista jogurttia
½ ps kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
½ rkl sokeria (tai 1 rkl hunajaa)
3 dl kaurahiutaleita
7 dl vehnäjauhoja
Vinkki! Voit korvata osan vehnäjauhoista esimerkiksi täysjyvävehnäjauhoilla, jos haluat sämpylöistä vielä hieman ravitsevampia. Mutsimedia valmisti sämpyläsatsin seuraavasti: 5 1/2 dl vehnäjauhoja ja 1 1/2 dl täysjyväspelttijauhoja.
Valmistus:
Yhdistä vesi ja maito, kuumenna kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen suola ja sokeri tai hunaja.
Lisää hiutaleet nesteen joukkoon, sekoita puuhaarukalla tai lastalla. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhoja nesteeseen vähän kerrallaan samalla taikinaa sekoitellen. Taikina saa jäädä löysäksi.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 8–12 tuntia eli vaikkapa yön yli.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, vaan jaa se kahtia ja molemmat puoliskot kahdeksaan suurin piirtein yhtä suureen osaan. Nostele taikinapalat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille ja paista sämpylöitä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Jaa tämä yön yli -sämpylöiden resepti kavereillesi somessa!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala
