Artikkelin kuva
ruoka

Taatelikakku – ohje jota tulet käyttämään joka joulu

Harva hedelmä on onnistunut säilyttämään paikkansa joulupöydässä yhtä vakaasti kuin taateli. Se on luonnon oma karkki, jonka maku on tuttu vuosien takaa mummolan taatelikakusta. Taateli on samaan aikaan vanhanaikainen ja ajaton, täyteläinen ja terveellinen.


Täydellinen jouluherkku

Suomessa taateli on vakiinnuttanut paikkansa etenkin joulun aikaan. Sen tumma, karamellinen maku sopii yhteen talven mausteiden, pähkinöiden, glögin ja kahvin kanssa. Taatelilla voi makeuttaa energiapatukoita, täyttää joulutorttuja, tai valmistaa tahnoja ja kastikkeita.

Yksi leivonnainen nousee kuitenkin kaiken yläpuolelle, nimittäin taatelikakku.

Tässä versiossa perinteinen kakku saa modernin, pähkinäisen sävyn paahdetuista pekaanipähkinöistä. Voit viimeistellä herkun vielä kevyellä tuorejuustokuorrutteella.

Kun keittiössä tuoksuu juuri uunista tullut taatelikakku, on joulu jo melkein täällä.

Ohje: Mehevä taatelikakku paahdetuilla pekaanipähkinöillä


Ainekset (1 iso kakkuvuoka):

Taateliseos:

250 g kuivattuja, pehmeitä taateleita
3 dl vettä
1 tl ruokasoodaa

Taikina:

125 g voita
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1 dl rouhittuja paahdettuja pekaanipähkinöitä
1 tl vaniljasokeria

Tee näin:

  1. Paloittele taatelit kattilaan, lisää vesi ja kiehauta.

  2. Ota kattila pois liedeltä ja lisää ruokasooda. Annan seoksen kuohahtaa, jäähdytä.

  3. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen.

  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen taateliseoksen kanssa.

  5. Kääntele lopuksi joukkoon paahdetut pekaanipähkinät.

  6. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.

  7. Paista 175 asteessa noin 45–55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.

  8. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta.

Valinnainen tuorejuustokuorrute:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua tai kermaa notkistamiseen

Tuorejuustokuorrute:

Vatkaa tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri notkeaksi. Lisää tarvittaessa hieman sitruunamehua tai kermaa, jotta saat levittyvän koostumuksen. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja koristele pekaanipähkinöillä.

Kakku säilyy jääkaapissa useita päiviä ja sen maku vain paranee ajan myötä.

Tämä on se kakku, jonka haluat tehdä joka joulu uudestaan.

Aavikon hedelmä


Taateli kasvaa palmujen latvoissa kuumassa auringossa. Sen juuret ulottuvat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueille, joissa taatelipalmua on viljelty tuhansien vuosien ajan. Nykyisin suurimmat taatelintuottajat tulevat Saudi-Arabiasta, Iranista ja Israelista. Myös esimerkiksi Espanjassa ja Tunisiassa kasvaa laajoja taateliviljelmiä.

Taatelit poimitaan kypsinä ja kuivataan hellästi, jolloin niihin muodostuu luonnollinen karamellimainen makeus. Tämän ansiosta taateli säilyy pitkään ilman lisättyä sokeria, ja juuri siksi se sopii täydellisesti joulun makeisiin herkkuihin.

Luonnollista makeutta ja energiaa

Taateli on luonnostaan makea, mutta sen sokeri on peräisin hedelmästä itsestään. Se sisältää kuitua, kaliumia, magnesiumia ja antioksidantteja, jotka tekevät siitä ravitsevamman vaihtoehdon tavalliselle sokerille. Pieni määrä taatelia makeuttaa kokonaisen kakun ilman ylimääräisiä makeutusaineita.

Taateli antaa myös tasaisesti energiaa, ja siksi se onkin ollut vuosisatojen ajan tärkeä eväs niin aavikon kulkijoille kuin nykypäivän urheilijoillekin. Sen pehmeä rakenne ja täyteläinen maku tekevät siitä helposti naposteltavan välipalan.


Onko kavereittesi joukossa taateleiden ja taatelikakun ystäviä? Jaa tämä ohje heille!

Lähteet: Fineli, BBC Food, Medical News Today

Kuvat: Unsplash

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!