Artikkelin kuva
ruoka

Riisipuuro uunissa – testasimme uuniriisipuurot, perinteinen versio jäi toiselle sijalle

Valmistimme kolmea erilaista uuniriisipuuroa ja laitoimme ne paremmuusjärjestykseen. Katso testin tulokset ja nappaa reseptit talteen.

Riisipuuro on rakastettu perinteinen puuro, jota valmistetaan keittämällä riisiä maidossa tai hauduttamalla uunissa. Jälkimmäinen vaihtoehto on kätevä ja vaivaton tapa päästä herkuttelemaan joulun klassikkopuurolla ilman, että sitä tarvitsee jatkuvasti hämmentää tai vahtia kypsennyksen aikana.

Monien mielestä riisipuuron valmistaminen uunissa parantaa sen makua ja rakennetta. Hitaampi kypsennys antaa riisille aikaa imeä maitoa tasaisesti, jolloin lopputuloksesta tulee kermainen ja täyteläinen. Uunissa valmistamisen etuja on myös se, että riisipuuroa saa helposti pöytään suuremmallekin porukalle esimerkiksi jouluna. Ja mikä olisikaan ihanampaa kuin keittiöstä leijailevat suosikkipuuron aromit!

Uuniriisipuurot testissä

Tiesitkö, että kaikkien tuntemasta riisipuurosta on olemassa erilaisia variaatioita? Valmistimme Mutsimediassa kolmea erilaista uuniriisipuuroa, ja arvioitavina leikkimielisessä testissämme olivat perinteinen riisipuuro, omenariisipuuro ja suklaariisipuuro.

Katso alta testimme tulokset heikoimmin pärjänneestä puurosta voittajapuuroon. Erityisesti yllättävä voittajaherkku on sellainen, jonka makusanomaa haluamme levittää eteenpäin. Tulosten alapuolelta pääset lukemaan mukana olleiden uuniriisipuurojen reseptit.

Testin 3. sija – Omenariisipuuro


Omenariisipuuro oli erittäin hyvää, melko tasaveroinen herkku perinteisen riisipuuron kanssa. Kanelilla maustettu puuro ja voissa paahdetut omenapalat olivat taivaallisia, mutta silti pidimme kisan kahdesta muusta puurosta enemmän. Tämän puuron nautimme luumurusina-mehukeiton kanssa.

2. sija – Perinteinen uuniriisipuuro


Toiselle sijalle ylsi perinteinen uuniriisipuuro, joka ei turhaan ole klassikko. Sokeria ja kanelia päälle, ja ávot! Tässä puurossa maistuvat lapsuus ja kultaiset muistot. Oliko teilläkin peruskoulussa riisipuuron sekaan piilotettu manteli, jonka joku onnekas löysi ja sai pienen palkinnon? Mantelin metsästys olisi hauskaa puuhaa myös perheen puurohetkissä, vaikka itse unohdimme sen tällä kertaa.

VOITTAJA: Suklaariisipuuro


Makutestimme voittaja oli yllätys yllätys, suklaariisipuuro! Se keräsi eniten kehuja niin perheen lapsilta kuin aikuisilta, ja tyhjiä lautasia ojenneltiin santsiannosta varten. Kermavaahdolla ja tuoreilla vadelmilla höystetty uunissa valmistettu suklaariisipuuro oli kerta kaikkiaan herkullista ja toimi joulun odotuksessa erittäin maistuvana, silti suhteellisen terveellisenä herkkuna.

Perinteinen riisipuuro uunissa

Alla olevalla reseptillä valmistat perinteisen riisipuuron uunissa. Sen alapuolelta pääset lukemaan, miten reseptiä hieman soveltamalla muunnat herkun omena- tai suklaariisipuuroksi.

Tarvitset:

1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
rasvaa voiteluun

Ohje:

  1. Voitele uunivuoka. Lisää maito, riisit ja suola.

  2. Kypsennä noin 1 1/2 tuntia 175-asteisessa uunissa. Sekoittele muutaman kerran kypsymisen aikana. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Suklaariisipuuro uunissa

Tarvitset:

2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1–2 rkl sokeria (maun mukaan)
50 g tummaa suklaata (lisää lopussa)

Tarjoiluun:

kermavaahtoa ja tuoreita marjoja

Ohje:

  1. Valmista puuro perinteiseen tapaan, mutta lisää joukkoon kaakaojauhe ja sokeri maitoa lisätessäsi.

  2. Kun puuro on lähes valmista, sulata joukkoon tumma suklaa. Tuloksena on suklainen riisipuuro, jota voit tarjoilla vaikkapa kermavaahdon tai tuoreiden marjojen kanssa.

Omenariisipuuro uunissa

Tarvitset:

2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
2 omenaa (paloiteltuina)
Voita ja hunajaa tai sokeria paahdettuihin omenoihin

Ohje:

  1. Valmista puuro perinteiseen tapaan, mutta mausta kanelilla ja kardemummalla maitoa lisätessäsi.

  2. Kypsennyksen puolivälissä lisää päälle voissa kevyesti paistetut omenalohkot, jotka on makeutettu hunajalla tai sokerilla. Kypsennä puuro valmiiksi ja tarjoile lämpimänä.

Jaa nämä uuniriisipuuro-ohjeet somessa ystävillesi ja tutuillesi!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala