Artikkelin kuva
ruoka

Riisipuuro saa villin päivityksen – katso helpot uudet lisukkeet

Riisipuuro höyryää, lusikka uppoaa samettisen valkoisen puuron pintaan ja maku palauttaa hetkessä lapsuuden jouluaamuihin. Riisipuuro on aina ollut talvinen perinne, joka kelpaa yhtä hyvin arjen kiireisiin kuin jouluisiin juhlahetkiin.

Tuttu maku saattaa kuitenkin kaivata pientä päivitystä ainaisen kaneli-sokeriseoksen sijaan. Jotain, mikä herättää tutun puuron eloon ja saa koko perheen innostumaan.

Tässä kymmenen lisuketta, jotka tuntuvat ensin melkein luvattoman rohkeilta, mutta toimivat hämmästyttävän hyvin. Ne ovat helppoja ja nopeita, ja toimivat sinulle, joka haluat päivittää joulupuuron 2025 vuoteen.

Cheddar ja makea omena sopivat puuroon hämmästyttävän hyvin

Juusto ja puuro voivat tuntua oudolta parilta, mutta lämmin riisipuuro sulattaa pienen cheddar-kuution hetkessä ja yhdistää sen makeaan omenaan. Lopputulos on pehmeä, täyteläinen ja lohduttava: vähän kuin lämmin omenapiiras juustoisella twistillä. Tämä lisuke kuulostaa hullulta, mutta siitä tulee nopeasti suosikki.

Ohje: Pilko muutama omenakuutio ja pieni kourallinen cheddar-kuutioita. Lisää puuron päälle ja anna juuston hieman sulaa.

Sitruunatahna tekee puurosta raikkaan ja ylellisen

Sitruunatahna eli lemon curd on jo itsessään pieni jälkiruoka, ja puuron kanssa se toimii yllättävän hienostuneesti. Kirpeä makeus tasapainottaa puuron täyteläisyyttä ja tuo mieleen jälkiruoan, jota voisi tarjota myös vieraille. Lapset pitävät yleensä makeudesta, aikuiset raikkaasta haposta. Lemon curdia saa valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista tai voit valmistaa sen itse tällä helpolla reseptillä.


Ohje: Lisää lämpimän puuron keskelle 1–2 tl sitruunatahnaa. Sekoita kevyesti, jotta puuroon jää keltaisia raitoja.

Paahdettu kookos ja lime tuovat tropiikin lautaselle

Kookos on toimiva tapa tuoda puuroon rakennetta. Kun hiutaleet paahdetaan kevyesti pannulla, niiden makeus ja rapsakkuus korostuu. Limen kuori tekee kokonaisuudesta täydellisen: raikkaan ja hieman eksoottisen.

Ohje: Paahda nopeasti 1 rkl kookoshiutaleita kuivalla pannulla. Lisää puuron päälle ja raasta päälle hieman limen kuorta. Kookoshiutaleet toimivat puurossa myös ilman paahtamista, mutta makeamman maun saat paahtamalla.

Kinuski muuttaa puuron jälkiruoaksi

Kun lusikallinen kinuskia kohtaa kuuman puuron, syntyy karamellinen herkku. Pieni sormisuola nostaa makua ja tasapainottaa makeutta, jolloin kokonaisuus ei tunnu liian raskaalta.


Ohje: Lämmitä valmista kinuskia tai karamellisoitua kondensoitua maitoa hetki mikrossa. Lisää puuron päälle ja viimeistele hyppysellisellä sormisuolaa.

Paahdettu appelsiinisiirappi vie puuron uudelle tasolle

Paahdettu appelsiini tekee puurosta hedelmäisen ja talvisen, ja siirapin kevyt karamellisuus vie ajatukset sitruksiseen jälkiruokaan.


Ohje: Lämmitä pannulla muutama appelsiiniviipale ja 1 tl sokeria, kunnes reunat kevyesti karamellisoituvat. Lusikoi viipaleet ja pannulle syntyvä mehu puuron päälle.

Inkivääri–hunajasiirappi lämmittää koko kehon

Kun inkivääri ja hunaja keitetään nopeaksi siirapiksi, tuloksena on lämmittävä, mausteinen lisuke, joka sopii erityisesti talveen. Se on kuin kuuma inkivääritee, mutta lusikoituna puuron pinnalle. Jälkimaku on pehmeä ja piristävä.

Ohje: Keitä 1 tl raastettua inkivääriä ja 1 rkl hunajaa tilkassa vettä 1 minuutin ajan. Kaada siirappi puuron päälle.

Makea vihreä pesto puurossa on yllättävän hyvä

Vihreä pesto on aines, jota ei ajattelisi käytettäväksi puurossa. Pieni makeutus kuitenkin muuttaa sen luonteen täysin. Kun valmis purkkipesto sekoitetaan ripaukseen sokeria, basilikan raikkaus ja öljyn pehmeys muuttuvat yllättävän harmoniseksi makupariksi riisipuuron kanssa.


Ohje: Sekoita 1 tl vihreää purkkipestoa ja ¼ tl sokeria. Lisää pieni nokare puuron päälle.

Paahdettu voi antaa puurolle uuden ulottuvuuden

Ruskistettu voi on yksi maailman helpoimmista tavoista lisätä ruokaan syvyyttä. Kun voi kuumentuu ja saa pähkinäisen aromin, puuroon syntyy uusi kerros makua. Aivan kuin joku olisi salaa lisännyt joukkoon toffeeta. Pinnalle ripotellut sormisuolahiutaleet syventävät makua ja tekevät jokaisesta lusikallisesta herkullisen.

Ohje: Kuumenna 2 rkl voita pannulla, kunnes se saa hennon ruskean värin ja pähkinäisen tuoksun. Lusikoi puuron päälle ja lisää sormisuolaa.

Kardemumma–vaahterasiirappi syntyy sekunnissa

Jos puuro kaipaa talvista pehmeyttä, kardemumma ja vaahterasiirappi ovat täydellinen pari. Pieni mausteisuus tekee siirapista aromaattisemman, ja lopputulos muistuttaa melkein pullan makua. Ohje: Sekoita 1–2 tl vaahterasiirappia ja ripaus kardemummaa. Valuta puuron päälle.

Granaattiomenan siemenistä raikkautta ja väriä

Granaattiomenan siemenet ovat ehkä helpoin tapa tehdä riisipuurosta heti jouluisen näköinen. Rouskuva rakenne ja hedelmäinen hapokkuus tuovat pehmeään puuroon piristävän vastaparin.


Ohje: Ripottele 1–2 rkl granaattiomenan siemeniä lämpimän puuron pinnalle.

Pieni lisuke riittää muuttamaan koko annoksen

Riisipuuro on lopulta yllättävän muuntautuva ruoka näiden lisukkeiden myötä. Ideat ovat helppoja kokeilla arkena mutta toimivat myös joulupöydässä, jos haluaa tarjota jotain tuttua mutta hieman freesattuna. Vain pieni makupäivitys riittää, ja puuro tuntuu heti erilaiselta.


Kuvat: Unsplash

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!