Artikkelin kuva
ruoka

Raparperipullat kahmitaan hetkessä loppuun – hilloke hurmaa täytteenä

Raparperipullat sopivat täydellisesti kesäajan herkutteluun. Täytä pullat hillokkeella, jonka voi valmistaa joko tuoreista raparpereista tai mäskistä.

Raparperi on rakastettu raaka-aine leivonnassa keväällä ja kesällä. Siitä saa valmistettua esimerkiksi herkullista raparperikiisseliä, -hilloa, -siirappia ja tietysti -piirakkaakin. Entä oletko jo hyödyntänyt raparperia pullissa?

Pullahiirien kannattaa olla tietoisia raparperipullien auvoisesta maailmasta – se nimittäin vie kielen mennessään! Voit valmistaa pullasatsin pakkaseen vieraiden varalta, juhlien tarjoilupöytään tai ihan vain ilahduttamaan perhettäsi.

Me Mutsimediassa testasimme raparperipullareseptiä, ja huumaannuimme jo uunituoreen pullan tuoksusta. Ja maku vasta suussasulava olikin, raparperi tuli ihanasti esiin! Testaajaperheen äiti ei ole kokenut pullatehtailija, mutta tällä ohjeella kuka tahansa onnistuu loihtimaan oikein mainiot raparperipullat.

Olimme vastikään valmistaneet raparperimehua ja ottaneet mäskin talteen. Tekaisimme siitä nopeasti hillokkeen, joka toimi pullien täytteenä. Aiemmin olimme heittäneet mäskin menemään, mutta emme enää tee niin – herkullinen hilloke syntyy vaivattomasti ja toimii hienosti myös pullan uumenissa.



Valmista raparperipullia alla olevalla Mutsimedian testaamalla reseptillä!

Raparperipullat

noin 14-20 pullaa koosta riippuen

Pullataikina:

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
3/4 rkl kardemummaa
1 kananmuna
noin 7–8 dl vehnäjauhoja
100 g voisulaa\

Täyte

3–4 dl raparperihilloketta (raparperia, hillo- tai tavallista sokeria, vettä)

Voiteluun ja pinnalle:

1 kananmuna
raesokeria

Valmistus:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tai hieman lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa). Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna.

  2. Lisää jauhoja vähitellen, aluksi vispilällä, lopuksi kädellä vaivaten. Lisää lopuksi voisula, ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

  3. Valmista raparperihilloke. Jos käytössäsi on tuoretta raparperia, tee hilloke seuraavilla mittasuhteilla: tarvitset desin hillosokeria ja 0,5–1 dl vettä yhtä litraa raparperipaloja kohden. Laita pieneksi pilkotut raparperipalat kattilaan, lisää vesi ja kuumenna. Lisää sokeri ja keitä viidestä kymmeneen minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Lisää nestettä tarpeen mukaan. Jos käytössäsi on mäskiä: Lisää 1–2 dl sokeria makusi mukaan ja 0,5–1 dl vettä noin 500 grammaan mäskiä. Lisämakeutta saat lisäämällä teelusikallisen vaniljasokeria. Lisää mäskin joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja hieman vettä, jotta se ei pala pohjaan. Keitä noin 10–15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes koostumus on hillokkeen kaltainen. Lisää nestettä tarpeen mukaan.

  4. Kauli kohonnut taikina levyksi. Levitä hilloke tasaisesti pinnalle. Rullaa tiukaksi rullaksi ja leikkaa noin 2–3 sentin paloiksi. Nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota 30 minuuttia liinan alla.

  5. Voitele pullat kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 °C uunin keskitasolla, kunnes pullat ovat kullanruskeita. Meillä pullat olivat melko suuria ja niiden paistoaika oli noin 25 minuuttia. Pienemmät valmistuvat nopeammin.

Sanotko kyllä raparperipullille? Jaa tämä resepti somessa!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala