Artikkelin kuva
ruoka

Raparperipiirakka kauramurulla

Raparperi on yksi niistä spesiaaliherkuista, joiden nauttimisen aikaikkuna on lyhyt kuin kesäloman viimeinen viikko. Tämä tekee siitä entistä haluttavamman ja parasta mitä raparperistä voi tehdä on tietysti raparperipiirakka!

Raparperipiirakassa maistuu kesä, se vie ajatukset mummon mökin romanttiselle kuistille, jonka kupeessa nuo valtavat kurttulehdet kasvavat. Siihen paikkaan, jossa kahvitellessa aika pysähtyy, aurinko paistaa ja kaikki on hyvin.

Tässä raparperipiirakassa raparperi on leivottu taikinan sisään, tämä tekee piirakasta ihanan mehevän. Herkullinen kauramuru piirakan päällä tuo mehevälle pohjalle rapean vastaparin ja koko komeus aateloidaan tietysti vaniljakastikkeella tai -jäätelöllä.


Tiesitkö, että raparperin sisältämän oksaalihapon takia sen kanssa suositellaan aina nautittavaksi maitotuotteita? Oksaalihappo sitoo ruuansulatuksessa itseensä kalsiumia, mikä heikentää elimistön kalsiumin saantia. Vaniljakastike tai -jäätelö ei siis ole pelkästään täydellinen makupari kirpeän raparperin kanssa, vaan sille on myös ravintosuositukselliset perusteet!

Raparperipiirakka kauramurulla on ensipuraisulla kirpsakka, mutta kuitenkin täydellisen makea herkku joka katoaa takuuvarmasti kahvipöydästä viimeistä murua myöten. Voiko raparperipiirakka tästä enää parantua? Kokeile itse ja ihastu.

Mehevä raparperipiirakka kauramurulla

150 g voita
1,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl vaniljajugurttia
n. 6 dl raparperipaloja

Kauramuruseos päälle:
75 g voita
1,5 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita

Lisäksi:
Vaniljakastiketta tai -jäätelöä

  1. Voitele n. 24 cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori raparperit kevyesti ja leikkaa n. puolen sentin paksuisiksi paloiksi.
  2. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella huoneenlämpöinen voi yhdessä fariinisokerin kanssa vaahdoksi keskenään.
  3. Lisää munat yksitellen voi-sokerivaahtoon, koko ajan sekoittaen.
  4. Sekoita vehnäjauhot sekä leivinjauhe erillisessä astiassa keskenään.
  5. Kaada jauhoseos voi-sokerivaahtoon vuorotellen vaniljajugurtin kanssa, koko ajan sekoittaen.
  6. Kääntele raparperinpalat nuolijan avulla taikinan joukkoon.
  7. Levitä taikina nuolijan avulla piirakkavuokaan.
  8. Valmista kauramuruseos päälle. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa ja lisää sulan voin joukkoon fariinisokeri sekä kaurahiutaleet.
  9. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos piirakkataikinan päälle.
  10. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, uunisi tehosta riippuen. Vahdi, ettei kauramuru ruskistu liikaa.
  11. Anna jäähtyä hetken ja tarjoile vaniljakastikkeen tai - jäätelön kanssa.


Piirakka säilyy mainiosti myös jääkaapissa… mutta jos syöjiä on useampi, jäljelle harvemmin jää muuta kuin muruset!



Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen