Artikkelin kuva
ruoka

Raikas raparperimehu – näin saat mehusta hohtavan punaista

Alkukesä on mitä parhain ajankohta poimia raparperia. Kesäisestä herkusta saa loihdittua esimerkiksi isoäidin raparperihillon, raparperikiisselin, maistuvat raparperiremmit tai taivaallisen raparperipiirakan kauramurulla. Juomapuolesta erityisesti raparperimehu on klassikko, joka maistuu koko perheelle.

Perheellämme on siirtolapuutarhapalsta kolmatta kesää, ja aiempina vuosina olemme keitelleet raikasta raparperimehua niin kesäjuhliin, tavallisten kesäpäivien iloksi kuin pakastimeen syksyn ja talven varalle. Palstallamme on valtava vanha raparperi, josta esimerkiksi myös raparperista pitävät ystävämme saavat aina osansa.

Aloitin vastikään tämän kesän ensimmäiset raparperimehun keittelyt, ja haluan jakaa supersimppelin reseptin myös teille. Raparperimehun tekoa varten ei tarvita laajaa arsenaalia raaka-aineita: pelkästään raparpereilla, vedellä ja sokerilla saa kielen vievän mehun aikaan. Keittiötarvikkeista käyttöön pääsevät kattila, siivilä, liesi, keittiöveitsi ja leikkuulauta.

Raparperimehua voi tuunata esimerkiksi mansikalla, kanelitangolla, kardemummalla ja sitruunalla. Tässä reseptissä kerron kuitenkin, miten valmistuu herkullinen raparperimehu ilman valinnaisia lisähöysteitä – niitä voi jokainen sitten lisätä halutessaan oman makunsa mukaan.


Raparperimehu

Valmista kesäinen raparperimehu ilahduttamaan niin itseäsi, perhettä kuin ystäviä. Itse käytin mehun valmistamiseen raparperin varsista lähes yksinomaan punertavat osat, jotta sain mehuun ihanan punaisen värin. Varsien jäljelle jääneet osat aion hyödyntää raparperihillon valmistamisessa. Varsia ei luonnollisesti tule kuoria, jotta mehu saa kauniin värinsä.

Raparperimehu on ihanan raikasta. Kuva: Sennin kotialbumi

Tällä reseptillä valmistettua mehua voi juoda sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan myös laimentaa. Kuva: Sennin kotialbumi

Sokeria tulee toki lisätä raparperimehuun, mutta omassa mehussani käytän sitä vain maltillisia määriä. Jos kaipaat vielä makeampaa mehua, voit vapaasti lisätä sokerin määrää.

Raparperimehu säilyy jääkaapissa jopa muutaman viikon ajan. Jos haluat pidentää käyttöikää, lisää reseptiin kaksi ruokalusikallista sitruunahappoa.

Nappaa alta talteen helppo raparperinmehun resepti!


Tarvitset

2 litraa raparperia
2 litraa vettä
2 dl sokeria

Valmistus

  1. Pilko pestyt raparperit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Älä kuori raparpereja, jotta saat mehuun väriä.

  2. Mittaa vesi kattilaan, ja lisää raparperipalat.

Pilkotut raparperit veden seassa. Kuva: Sennin kotialbumi

  1. Keitä kiehuvassa vedessä 15 minuuttia. Älä sekoita, jotta mehusta ei tule sakeaa.
Tältä näyttää tekeillä oleva mehu keittämisen jälkeen. Kuva: Sennin kotialbumi

  1. Anna mehun jäähtyä noin 30 minuuttia.

  2. Lisää sokeri ja kiehauta, kunnes se on liuennut mehuun. Jäähdytä hetki.

  3. Siivilöi mehu isoon kulhoon, ja pullota.

  4. Laimenna jäähtynyttä raparperimehua tarvittaessa vedellä tai kivennäisvedellä, ja nauti!


Katso alta ohjeet raparperimehun valmistamiseen vielä Mutsimedian videolta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Vanhat raparperit voivat olla todella satoisia, ja raparperimehua voi hyvin valmistaa myös pakkaseen. Kuva: Sennin kotialbumi


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti, kuvat ja video: Senni Loikala