Artikkelin kuva
ruoka

Rahkaletut purkillisesta maitorahkaa – omenaniksi vie maun seuraavalle tasolle!

Ihastuin hiljattain eräässä lounasbuffetissa jälkiruokana olleisiin rahkalettuihin. En ollut ikinä aiemmin syönyt tuollaisia erilaisia lettuja ja päätin, että täytyypä testata rahkalettujen valmistamista myös kotona.

Rahkaletut ovat proteiinipitoinen herkku, sillä taikinaan uppoaa purkillinen maitorahkaa. Nämä letut sopivat esimerkiksi viikonloppuaamujen aamupalaksi ja toki niillä on mukavaa herkutella myös väli- tai iltapalana.

Suosin yleensä helppoja reseptejä, sillä en ole varsinainen keittiömestari. Rahkaletut vetosivat minuun tässäkin mielessä, sillä ne valmistuvat käden käänteessä. Helpoimmillaan ainesosat yksinkertaisesti vain sekoitetaan keskenään taikinaksi sähkövatkaimella, ja letut paistetaan lettupannulla.

Rahkalettujen seurana toimivat esimerkiksi tuoreet marjat ja vaahterasiirappi. Omat lettumme nautimme avopuolisoni kanssa omatekoisella raparperihillolla. Syksyn tullen täytyy testata näitä myös omenahillolla.

Vasemmalla puolella perinteisiä rahkalettuja ja oikealla puolella omenaversiot. Kuva: Senni Loikala

Valmistin sekä perinteisiä rahkalettuja, mutta myös rahkalettuja omenatvistillä. Olemme tuoneet puutarhapalstaltamme jo tämän vuoden ensimmäiset omenasatsit kotiin, joten mielelläni hyödynsin omppuja rahkaletuissa. Niksi toimii siten, että omenat pilkotaan ohuiksi siivuiksi ja päälle ripotellaan kanelia. Kun taikinaa laitetaan lettupannulle, lisätään pari omppusiivua taikinan päälle. Kun lettu käännetään, omena kypsyy ihanasti ja tuoksuu huumaavalta.

Ja täytyy sanoa, että omenaversio päihitti mennen tullen perinteiset rahkaletut! Lämmin ja pehmeä kanelinen omena maistui kerta kaikkiaan herkulliselta rahkaletun päällä. Suosittelen testaamaan omenarahkalettuja, jos kotoa vain löytyy omenaa ja kanelia ja satut näistä ainesosista pitämään.

Omena sopii rahkalettuihin mainiosti. Vaihtoehtoisesti omenan voi myös raastaa taikinan sekaan. Kuva: Senni Loikala

Päiväkahvihetki. Kuva: Senni Loikala

Emme jaksaneet avopuolisoni kanssa syödä kaikkia lettuja, vaan niitä jäi myös lapsille iltapalaksi. Säilytin rahkalettuja jääkaapissa foliolla peitetyssä lautasessa ja sitten vain lämmitin ne mikrossa. Ja yllätysyllätys, myös lapset ihastuivat täysillä rahkalettuihin.

Nappaa alta rahkalettujen helppo resepti!

4 annosta (noin 16 rahkalettua)

Tarvitset:

250 g maitorahkaa
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
(omenaa ja kanelia)
Rypsiöljyä tai voita paistamiseen
Esim. vaahterasiirappia ja tuoreita marjoja tarjoiluun

Valmistus:

  1. Lisää taikinan kaikki ainesosat kulhoon ja hurauta tasaiseksi sähkövatkaimella. Jos valmistat rahkalettuja omenatvistillä, pilko omena ohuiksi siivuiksi ja ripottele kanelia päälle. Jätä omenasiivut sivuun odottamaan.

  2. Paista rahkalettuja molemmin puolin pienessä määrässä rasvaa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin ja ovat kypsiä. Jos teet omenarahkalettuja, laita taikinaa lettupannulle ja pari omenasiivua taikinan päälle. Käännä, kun lettu on saanut toiselta puolelta kauniisti väriä.

  3. Tarjoile saman tien esimerkiksi vaahterasiirapin ja marjojen kanssa.

Maistuvatko rahkaletut myös teille?

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala