Artikkelin kuva
ruoka

Puurorieskat koko perheelle – pellillinen kuohkeaa leipää ylijääneestä puurosta

Olen viime aikoina löytänyt puurorieskojen makoisan maailman. On usein täysin kiinni tähtien asennosta, miten hyvin aamupuuro maistuu vauvallemme ja esikoisellemme. Joskus kattilallinen puuroa syödään tyhjäksi, kun taas toisella kertaa pöydän antimia päätyy vatsaan asti vain nimeksi. Mikä olisikaan parempi vaihtoehto, kuin valmistaa käden käänteessä ylijääneestä aamupalasta herkulliset puurorieskat.

Alun perin löysin vauvalle tarkoitettujen puurorieskojen reseptin Marjut Ollilan Simppeliä sormiruokailua -kirjasta (2018 WSOY). Teenkin usein Ollilan reseptiä hieman soveltaen samalla kertaa näitä herkkuja niin vauvallemme kuin muulle perheelle.

Vauvan puurorieskoihin en lisää suolaa, kun taas muun perheen taikinaan sekoitan sitä ripauksen. Vauvan puurorieskoihin laitan reseptin mukaisesti vauvalle sopivaa maitoa, kun taas muulle perheelle korvaan sen vedellä. Kirjan mukaan puurorieskat sopivat vauvan sormiruoaksi 4–6 kuukauden iästä lähtien.


Puurorieskat erityisen helpolla tavalla

Vedän mutkia suoriksi kaatamalla puurorieskataikinan sellaisenaan leivinpaperille pellin päälle ja sitten vain vetelen taikinan ohuemmaksi ja tasaiseksi lusikalla. Kypsennyksen jälkeen leikkaan leipäherkun annospaloiksi saksilla. Ei yksittäisten puurorieskojen muotoiluun pitkään menisi, mutta pyrin usein tekemään keittiöhommat niin vikkelästi kuin vain pystyn. Noin kolmesta desistä yli jäänyttä puuroa saa pellillisen rieskaa.

Olemme kokeilleet taikinassa raasteena jo ainakin omenaa, porkkanaa ja kesäkurpitsaa – mitä vain keittiöstämme kulloinkin sattuu löytymään. Ollila kertoo kirjassa, että raaste tekee puurorieskoista kuohkeammat ja voin allekirjoittaa tämän tähänastisen rieskainnostukseni perusteella.

Puurorieskat ovat pelastaneet tilanteen myös silloin, kun olemme unohtaneet ostaa leipää kaupasta. Juuri uunista tulleet rieskat maistuvatkin mainiosti myös iltapalana.

Näin teet puurorieskat

Pellillinen koko perheelle maistuvia puurorieskoja syntyy helposti ja nopeasti ylijääneestä puurosta. Jos puuroa on vähemmän kuin kolme desiä, vähennä kaikkien ainesosien määrää vastaavasti.

Puurorieskat maistuvat koko perheelle arjessa joko välipalana tai aamu- ja iltapalana. Kuva: Senni Loikala.

Tarvitset:

Noin 3 dl keitettyä puuroa
1,5 dl vettä (tai vauvalle sopivaa maitoa)
3 kananmunaa
3 rkl öljyä
4,5 dl jauhoja
0,5 tl suolaa (jätä suola kokonaan pois, jos valmistat rieskoja vauvalle)

Valmistus:

  1. Olen kaikessa yksinkertaisuudessaan vain sekoittanut kaikki ainesosat keskenään.
  2. Puurorieskat valmistuvat 250 asteisessa uunissa noin kymmenessä minuutissa.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala