Pulmupuolukka syntyy kahdesta ainesosasta – syksyn nostalgisin suosikkilisuke
Pulmupuolukka on hilloa muistuttava vanhan ajan lisuke, jonka valmistamiseen tarvitaan vain kaksi ainesosaa: tuoreita puolukoita ja Pulmu-palasokeria. Kaupan sokerihyllyltä tulee napata juuri Pulmua, sillä se liukenee muita palasokereita nopeammin.
Vaikka pulmupuolukka tunnetaan retroherkkuna, valmistaa moni puolukan ystävä sitä syyskesällä vielä tänä päivänä. Tämä puolukkaherkku on hillon ja survoksen välimuoto ja se maistuu puolukkahillon tapaan esimerkiksi lihapullien, riistaruokien, pinaattilettujen, karjalanpaistin ja perunamuusin seurana.
- Katso resepti: Mustatorvisienikeitto
Pulmupuolukka
Pulmupuolukan valmistaminen on erittäin helppoa, mutta nopeaa se ei ole. Palasokerin liukenemiseen kannattaa varata noin kahdeksan tuntia ja tuona aikana seosta on hyvä sekoitella silloin tällöin. Sekoitteluja lukuun ottamatta pulmupuolukka valmistuu itsekseen alkuvalmisteluiden jälkeen.
Puolukka sisältää luonnostaan bentsoehappoa, jonka ansiosta puolukkaherkut säilyvät suhteellisen pitkään. Jotkut sanovat, että pulmupuolukka säilyy jääkaapissa jopa vuoden. Jos haluat kuitenkin pelata varman päälle, käytä lisuke 2–3 kuukauden kuluessa valmistamisesta.
Vinkki! Voit valmistaa pulmupuolukasta myös vispipuuroa. Jätä tuolloin sokeri pois vispipuurosta.
Pulmupuolukka-ohje
Testasimme Mutsimediassa pulmupuolukan valmistamista, ja herkullinen lisuke pinaattilettujen kaverina ihastutti niin vanhempia kuin lapsia ruokapöydässä. Pulmu-sokerin määrää voi vaihdella oman maun mukaan, mutta havaitsimme tässä reseptissä 120 grammaa juuri sopivaksi määräksi ainakin testimaistajien makuun.
Useimmissa pulmupuolukka-ohjeissa valmistetaan suuri satsi lisuketta kerralla, mutta monille riittää pienempi määrä. Alla olevalla ohjeella valmistat pulmupuolukkaa litrasta tuoreita puolukoita.
Tarvitset:
1 l tuoreita puolukoita
100–150 g Pulmu-palasokeria (me käytimme 120 g)
Valmistus:
Puhdista puolukat huolellisesti. Laita ne riittävän suureen kulhoon tai astiaan, jossa niitä mahtuu sekoittamaan.
Survo puolukoita esimerkiksi kauhalla, perunasurvimella tai sauvasekoittimella niin, että osa niistä liiskaantuu ja nesteitä lähtee irti. Kaikkia puolukoita ei tule liiskata, vaan suuri osa niistä jää ehjiksi.
Lisää Pulmu-sokeri ja sekoittele huolellisesti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin kahdeksan tunnin ajan, välillä sekoitellen. Voit sekoitella esimerkiksi kerran tunnissa, jos mahdollista.
- Pulmupuolukka on valmista, kun sokeri on liuennut. Sekoittele, ja siirrä puhtaaseen lasipurkkiin jääkaappiin.
Katso alta vielä Mutsimedian video pulmupuolukan valmistamisesta.
Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti, kuvat ja video: Senni Loikala