Artikkelin kuva
ruoka

Pulmupuolukka syntyy kahdesta ainesosasta – syksyn nostalgisin suosikkilisuke

Pulmupuolukka on hilloa muistuttava vanhan ajan lisuke, jonka valmistamiseen tarvitaan vain kaksi ainesosaa: tuoreita puolukoita ja Pulmu-palasokeria. Kaupan sokerihyllyltä tulee napata juuri Pulmua, sillä se liukenee muita palasokereita nopeammin.

Vaikka pulmupuolukka tunnetaan retroherkkuna, valmistaa moni puolukan ystävä sitä syyskesällä vielä tänä päivänä. Tämä puolukkaherkku on hillon ja survoksen välimuoto ja se maistuu puolukkahillon tapaan esimerkiksi lihapullien, riistaruokien, pinaattilettujen, karjalanpaistin ja perunamuusin seurana.

Pulmupuolukka

Pulmupuolukan valmistaminen on erittäin helppoa, mutta nopeaa se ei ole. Palasokerin liukenemiseen kannattaa varata noin kahdeksan tuntia ja tuona aikana seosta on hyvä sekoitella silloin tällöin. Sekoitteluja lukuun ottamatta pulmupuolukka valmistuu itsekseen alkuvalmisteluiden jälkeen.

Puolukka sisältää luonnostaan bentsoehappoa, jonka ansiosta puolukkaherkut säilyvät suhteellisen pitkään. Jotkut sanovat, että pulmupuolukka säilyy jääkaapissa jopa vuoden. Jos haluat kuitenkin pelata varman päälle, käytä lisuke 2–3 kuukauden kuluessa valmistamisesta.

Varaa pulmupuolukkaa varten puhtaita lasipurkkeja. Kuva: Senni Loikala

Pulmupuolukassa iso osa puolukoista saa jäädä ehjiksi. Kuva: Senni Loikala

Klassikkolisuke maistuu esimerkiksi pinaattilettujen kanssa. Kuva: Senni Loikala

Vinkki! Voit valmistaa pulmupuolukasta myös vispipuuroa. Jätä tuolloin sokeri pois vispipuurosta.

Pulmupuolukka-ohje

Testasimme Mutsimediassa pulmupuolukan valmistamista, ja herkullinen lisuke pinaattilettujen kaverina ihastutti niin vanhempia kuin lapsia ruokapöydässä. Pulmu-sokerin määrää voi vaihdella oman maun mukaan, mutta havaitsimme tässä reseptissä 120 grammaa juuri sopivaksi määräksi ainakin testimaistajien makuun.

Useimmissa pulmupuolukka-ohjeissa valmistetaan suuri satsi lisuketta kerralla, mutta monille riittää pienempi määrä. Alla olevalla ohjeella valmistat pulmupuolukkaa litrasta tuoreita puolukoita.

Tarvitset:

1 l tuoreita puolukoita
100–150 g Pulmu-palasokeria (me käytimme 120 g)

Litra tuoreita puolukoita ja 120 grammaa Pulmu-palasokeria. Näistä aineksista syntyy herkullinen pulmupuolukka. Kuva: Senni Loikala

Valmistus:

  1. Puhdista puolukat huolellisesti. Laita ne riittävän suureen kulhoon tai astiaan, jossa niitä mahtuu sekoittamaan.

  2. Survo puolukoita esimerkiksi kauhalla, perunasurvimella tai sauvasekoittimella niin, että osa niistä liiskaantuu ja nesteitä lähtee irti. Kaikkia puolukoita ei tule liiskata, vaan suuri osa niistä jää ehjiksi.

  3. Lisää Pulmu-sokeri ja sekoittele huolellisesti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin kahdeksan tunnin ajan, välillä sekoitellen. Voit sekoitella esimerkiksi kerran tunnissa, jos mahdollista.

Tältä puolukkasurvos näyttää sekoittelukertojen välissä. Kuva: Senni Loikala

  1. Pulmupuolukka on valmista, kun sokeri on liuennut. Sekoittele, ja siirrä puhtaaseen lasipurkkiin jääkaappiin.

Katso alta vielä Mutsimedian video pulmupuolukan valmistamisesta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti, kuvat ja video: Senni Loikala