Artikkelin kuva
ruoka

Vegekebab-pitaleipä vesimelonilla ja tsatsikilla – resepti raikkaaseen kasvismättöön

Resepti on julkaistu yhteistyössä Santun seitanin kanssa.


Täytetyt pitaleivät ovat aina pettämätön valinta, kun tahdon syödä jotain erityisen hyvää. Tilaan silloin tällöin pitaleivän mieluisilla täytteillä lounaaksi tai kun nälkä yllättää kaupungilla asioidessani.

Tajusimme avopuolisoni Ramin kanssa, ettemme ole ikinä valmistaneet täytettyjä pitaleipiä kotona. Tai tarkemmin ottaen Rami ei ole valmistanut, sillä hän hoitaa meillä pitkälti ruoanlaiton.

Asia on nyt korjattu ja täytyy sanoa, että tuli syötyä niin erinomaiset vegepitat, että pakko jakaa resepti teillekin. Haukattuani avopuolison rakkaudella loihtimaa (ja ihanan raikasta) täytettyä pitaleipää, tiesin saman tien, että näitä on saatava myös jatkossa.

Raikas pitaleipä vegekebabilla

Täytettyjen pitojen tekemisessä oli kolme vaihetta: pitaleipien leipominen, tsatsikin valmistaminen ja lopuksi pitojen täyttäminen.

Pitaleipiin tarvitset:

2 ½ dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
5 dl vehnäjauhoja (tai durumvehnäjauhoja)

Näin valmistat pitaleivät:

  1. Liuota hiiva veteen, ja sekoita joukkoon suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikina huolella. Anna kohota kaksinkertaiseksi (valmista tällä välin tsatsiki).
  2. Jaa kohunnut taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele niistä pullia. Kauli pullat niin ohuiksi, että ne muistuttavat lettuja. Peitä liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja pidä pelti uunissa koko ajan.
  4. Laita kuuman pellin päälle leivinpaperi ja ripottele päälle jauhoja. Yhteen pellilliseen mahtuu neljä pitaleipää.
  5. Pitojen paistoaika on noin viisi minuuttia. Leikkaa vastapaistettuihin pitoihin viilto, jonne täytteet tulevat. Laita liina pitojen päälle.

Tsatsikiin tarvitset:

noin 200 g kurkkua
2 dl turkkilaista jugurttia
12 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
ripaus suolaa
silputtuja mintun lehtiä

Näin valmistat tsatsikin:

  1. Jos kurkku on iso tai vetinen, koverra lusikalla keskiosa pois. Raasta kurkku ja valuta ylimääräinen neste pois siivilässä.
  2. Silppua valkosipuli aivan pieneksi veitsellä (tai puserra) ja sekoita jogurtin joukkoon.
  3. Lisää kurkkuraaste ja loput ainekset valkosipuli-jogurttiseokseen.


Lisää täytteet pitaleipiin

Kun pitaleivät on leivottu ja tsatsiki valmistettu, on aika täyttää pitat. Santun seitanin vegaaniset Vegekebab-siivut ovat kuin aitoa kebabia, mutta ilman lihaa. Niiden kanssa vesimeloni ja tsatsiki toimivat mielestämme mainiosti.

Täytteiksi tarvitset:

vesimelonia
Santun seitanin Vegekebabia
salaattia
tuoreita mintun lehtiä
tsatsikia

Tee näin:

  1. Leikkaa vesimelonista pieniä kuutioita.
  2. Paista Santun seitanin Vegekabab-siivuja pannulla pari minuuttia tai lämmitä ne mikrossa.
  3. Laita pitaleipään salaattia, vegekebabsiivut, tsatsikia, vesimelonia ja mintun lehtiä. Nauti!

Täytetyn pitaleivän voi syödä halutessaan sanomalehdestä tehdystä taskusta.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala