Piparin koristelun kaksi suosituinta tapaa – näin valmistat ja käytät pikeeriä
Pikeeri on helposti kotikeittiössä valmistuva sokerikuorrute, joka sopii mainiosti pipareiden koristeluun.
Joulun alla moni kotileipuri valmistaa pikeeriä (royal icing). Se on tomusokeria, kananmunanvalkuaista ja sitruunamehua sisältävä sokerikuorrute, joka kovettuu kuivuessaan. Pikeeriä käytetään erityisesti pipareiden koristelussa, mutta se toimii kakkujen ja leivonnaisten koristajana vuoden ympäri.
Tässä artikkelissa kerromme, miten pikeeriä valmistetaan ja annamme ideoita pipareiden koristeluun suosikkikuorrutteella. Mutsimedia testasi pikeerireseptiä ja koristeli omatekoisesta piparkakkutaikinasta valmistetut piparit uuteen uskoon.
Pikeerin valmistus
Pikeeri sopii erityisen hyvin piparkakkujen koristeluun, sillä se kovettuu nopeasti ja pitää hyvin muotonsa. Sillä voikin taiteilla yksityiskohtaisia kuvioita, ja pikeerillä koristellut piparit sopivat loistavasti erityisesti juhliin tai lahjaksi.
Pikeerin valmistaminen on helppoa ja nopeaa, ja keittiövälineistä tarvitset vain kulhon ja sähkövatkaimen. Valmista sokerikuorrute alla olevalla ohjeella.
Tarvitset:
1 kananmunan valkuainen
3—4 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
(elintarvikevärejä)
Ohje:
Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi.
Lisää tomusokeria vähitellen samalla sähkövatkaimella vatkaten, kunnes koostumus on kiinteää, mutta levittyvää.
Lisää sitruunamehu, joka antaa pikeerille kiiltoa ja auttaa kovettumaan. Sekoita huolella. Jos haluat värikästä kuorrutetta, värjää se elintarvikevärillä.
Tärkeää! Koostumukseltaan paksumpi pikeeri toimii hyvin piparin reunojen rajaamisessa. Saat paksumman kuorrutteen lisäämällä tomusokeria. Sen sijaan juokseva pikeeri sopii täyttöön. Jos pikeeristä tulee liian paksua, sekoita joukkoon vettä teelusikallinen kerrallaan. Mikäli kuorrute on liian juoksevaa, lisää tomusokeria.
Piparin koristelu
Esittelemme alla kaksi helppoa tapaa koristella piparit pikeerillä.
1. Piparin täyttö pikeerillä
Rajaa piparin reunat paksummalla pikeerillä, ja anna kuivahtaa hetken. Täytä pipari juoksevalla kuorrutteella, jolloin rajatut reunat estävät kuorrutetta valumasta yli. Voit käyttää reunojen rajaamiseen pientä tyllaa ja pursotinpussia, tai esimerkiksi coctail-tikkua.
2. Yksityiskohtaiset koristelut pikeerillä
Täyttämisen sijaan voit myös piirtää pipariin haluamiasi kuvioita kuorrutteella – vain luovuus on rajana! Voit luoda yksinkertaisia kuviointeja tai sitten uppoutua yksityiskohtaiseen koristeluun pidemmäksi aikaa.
Pikeerin kuivuminen
Pikeerin kuivumisaika riippuu kuorrutteen paksuudesta ja esimerkiksi ympäristön lämpötilasta. Anna kuorrutteen kuivua huoneenlämmössä tasaisella alustalla. Kuivumista voi tarvittaessa nopeuttaa uunissa matalassa lämpötilassa, esimerkiksi 30–40 asteessa. Täysin kuivunut pikeeri on kovaa, kiiltävää ja kestävää.
Ohut kuorrute kuivuu pinnalta noin 15–30 minuutissa, jolloin se ei enää tahraa. Täydellinen kovettuminen voi kestää kuitenkin 6–8 tuntia. Paksumpi kuorrute kuivuu pinnalta nopeammin, noin 10–20 minuutissa. Täydellinen kovettuminen voi viedä jopa 12–24 tuntia.
Säilytä pikeerillä koristeltuja pipareita ilmatiiviissä kannellisessa rasiassa. Laita ne rasiaan kuitenkin vasta, kun pikeeri on kuivunut täydellisesti.
Jaa tämä pikeeriohje ja ideat pipareiden koristeluun somessa ystävillesi ja tutuillesi!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala