Artikkelin kuva
ruoka

Pidennä puisten keittiövälineiden elinikää – vältä 3 mokaa, jotka pilaavat kauniit puutuotteet

Puulusikat, puulautaset ja muut puiset keittiövälineet kaunistavat kattausta ja keittiötä. Puu itsessään on luja luonnonmateriaali, jonka ominaisuudet hylkivät bakteereja ja hometta. Puisten keittiövälineiden käsittely ja puhdistaminen oikeaoppisesti on helppoa, kunhan tietää muutaman tärkeän periaatteen.

Puisia keittiövälineitä ei tule altistaa liialliselle kosteudelle ja voimakkaille kemikaaleille. Niitä ei myöskään kannata jättää erittäin kuivaan ja kuumaan ympäristöön, jotta puutuotteisiin ei ilmesty esimerkiksi halkeamia.

Saat pidennettyä puisten keittiövälineiden, kuten puulusikoiden ja puulautasten, käyttöikää pesemällä ne aina käsin. Astianpesukoneessa puiset keittiövälineet voivat vaurioitua ja hieman vääntyä.

Puisten keittiövälineiden käsinpesussa on syytä muistaa, ettei esimerkiksi puulusikoita ja -lautasia tule liottaa vedessä kovin pitkään. Pitkä liotus voi kyllästää puutuotteet vedellä ja saada ne halkeamaan ja vääntymään. Mieto käsitiskiaine on sopiva tuote puisten keittiövälineiden pesuun, kun taas voimakkaita kemikaaleja sisältäviä puhdistustuotteita on hyvä välttää.


Ohje puisten keittiövälineiden, puulusikoiden ja -lautasten pesuun

Jotta saat pidettyä puiset keittiövälineesi tyylikkäinä ja mahdollisimman pitkäikäisinä, noudata seuraavia vinkkejä niiden pesemisessä.

  1. Huuhtele puiset keittiövälineet lämpimässä vedessä heti käytön jälkeen. Puutuotteet imevät herkästi itseensä hajuja ja tahroja, joten ruoantähteet kannattaa poistaa hyvissä ajoin.

  2. Pese puiset keittiövälineet huolellisesti lämpimässä vedessä ja pienessä määrässä mietoa käsitiskiainetta.

  3. Huuhtele huolellisesti lämpimässä vedessä.

  4. Pyyhi tai taputtele puisista keittiövälineistä ylimääräinen vesi pois puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Kuivata keittiövälineet ilmavasti mieluiten pystyasennossa esimerkiksi astiatelineessä.

  5. Kun puiset keittiövälineet ovat kuivuneet, kannattaa niitä säilyttää kuivassa tilassa, jossa on myös hyvä ilmanvaihto.

Vinkki! Kokeile poistaa pinttyneet hajut ja tahrat esimerkiksi puulautasista ja puulusikoista sekoittamalla ruokalusikallinen ruokasoodaa teelusikalliseen vettä, pese puinen keittiöväline seoksella ja huuhtele huolella.

Vinkki! Öljyä puulusikat, puulautaset ja muut puiset keittiövälineet säännöllisesti säilyttääksesi ne mahdollisimman hyväkuntoisina. Voit käyttää esimerkiksi ruoanlaittoon tarkoitettua öljyä tai mehiläisvahaa. Pese ensin puiset keittiövälineet ja anna niiden kuivua täysin. Levitä pieni määrä öljyä tai mehiläisvahaa vaikkapa talouspaperilla puisten keittiövälineiden pinnalle. Anna vaikuttaa kymmenen minuuttia ja poista sitten ylimääräinen öljy tai vaha talouspaperilla.


Lähde: Better Homes and Gardens

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock