Artikkelin kuva
ruoka

Päärynäinen lohisalaatti pastalla tuo joulupöytään modernia makua

Joulupöydän klassikot ovat ihania, mutta moni kaipaa niiden rinnalle tai tilalle välillä jotain uutta. Lohi–päärynäsalaatti on yllättävä ja moderni lisuke, joka sopii jouluiseen ruokapöytään yhtä luontevasti kuin rosolli.

Lämminsavulohen pehmeys ja päärynän lempeä makeus muodostavat yllättävän tasapainoisen parin. Pasta tuo salaattiin rakennetta ja juhlapöytään sopivaa täyteläisyyttä, mutta lopputulos on silti kevyemmän makuinen kuin klassinen majoneesipitoinen perunasalaatti.

Päärynä antaa salaatille juuri sopivasti talvista makeutta. Oikean kypsyinen päärynä pysyy kuutioituna, eikä mössäänny sekaan. Kun sekoitat sen kevyesti tillin, lohen ja jogurtti–majoneesipohjaisen kastikkeen kanssa, lopputulos on samanaikaisesti raikas, sopivasti hedelmäinen ja täyteläinen.


Resepti: Lohi–päärynä pastasalaatti

Täyteläinen, talvinen ja juhlava pastasalaatti toimii joulupöydässä esimerkiksi perinteisen perunasalaatin tilalla. Salaatti maistuu yhtä hyvin lisukkeena kuin itsenäisenä ruokalajina, ja sen voi tarjota kylmänä tai hiukan huoneenlämpöisenä.

6–8 annosta (joulupöydän lisukkeena)

Ainekset

300 g lämminsavulohta
250 g lyhyttä pastaa (esim. fusilli tai farfalle)
2 napakkaa päärynää
1 pieni punasipuli tai kevätsipuli (miedompi maku)
1 sellerinvarsi hienoksi pilkottuna
1 pieni nippu tilliä tai ruohosipulia
1/2 sitruunan mehu päärynöille
ripaus suolaa ja mustapippuria

Kastike

1,5 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria
halutessa pieni raapaisu sitruunankuorta

Valmistus

  1. Keitä pasta reilussa suolavedessä, valuta ja jäähdytä.

  2. Murenna lämminsavulohi isoiksi, mutta meheviksi paloiksi.

  3. Kuori ja kuutioi päärynät, valuta päälle hieman sitruunamehua. Näin maku säilyy raikkaana eikä päärynä tummu.

  4. Hienonna sipuli ja selleri. Ne tuovat perunasalaatin kaltaista rouskuvaa rakennetta, mutta lopputulos pysyy kevyenä.

  5. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset tasaiseksi. Tarkista maku: kastikkeessa saa olla sekä kirpeyttä että pehmeää täyteläisyyttä.

  6. Sekoita pasta, päärynä, sipuli ja selleri kulhossa. Lisää kastike ja nostele varovasti.

  7. Lisää lohi viimeisenä, jotta se ei hajoa liikaa.

  8. Viimeistele tillillä tai ruohosipulilla ja mausta pippurilla. Suolaa tarvitaan usein vähemmän, koska lohi on jo suolaista.

Tarjoiluvinkki

Salaatti on parhaimmillaan hieman jääkaappia lämpimämpänä. Se tekeytyy kauniisti, joten voit tehdä sen 2–4 tuntia ennen tarjoilua. Päärynä pysyy hyvänä, kun sekoitat sen hyvin salaatin joukkoon, etkä jätä sitä kuivumaan pinnalle.

Kuva: Unsplash

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!