Artikkelin kuva
ruoka

Omenan säilömiseen ideoita: Omenasose ja nämä herkut maistuvat koko perheelle

Taas on tullut se ihana aika vuodesta, kun omenapuut pullistelevat täpötäynnä meheviä hedelmiään. Oman kodin pihalla, mökillä, mummolassa ja ties missä näitä herkkuja kasvaakaan, alkuinnostuksen ja ensimmäisten omenapiirakoiden jälkeen omenoiden säilöminen ja käyttäminen alkavat painaa mieltä ja vaatia jo mitä erikoisempia ratkaisuja.

Sopivien tapojen miettiminen omenan säilömiseen voi aiheuttaa päänvaivaa, joten keräsimme listan omaperäisistä käyttötavoista. Näillä ideoilla kotimaisten herkkujen upean maun saa talteen yli talven.

Omenan pakastaminen omenasoseena tai -lohkoina

Jos marjojen pakastaminen ei vienyt kaikkea pakastetilaa, kokeile myös omenoiden pakastusta! Omenat kannattaa pakastaa joko omenasoseena tai -lohkoina. Jos haluat päästä helpolla, hedelmät voi jopa pakastaa kuorineen lohkottuna. Toki siemenkodat kannattaa poistaa.

Omenasoseen pakastaminen taas vaatii jo hippusen enemmän valmisteluja. Jos et halua keittää hedelmistä sokerista hilloa, sen makeuttamaton sukulainen on oiva vaihtoehto. Näin valmistat omenasoseen helposti pakastimeen odottamaan herkuttelua:

  1. Pese omenat huolellisesti ja keitä lohkottuna kannella peitetyssä kattilassa, jonka pohjalla on hiukan vettä. Jatka kunnes sisus pehmenee.
  2. Paseeraa hedelmä siivilän läpi pakastuksen kestäviin rasioihin. Näin omenasoseen lopputulos on ihanan sileä ja saat siemenkodat sekä kuoret vaivatta pois seoksesta.

Umpioidut omenalohkot

Umpiointi on ”vanhanaikainen” tapa säilöä elintarvike kuumennuksen ja ilmatiiviin astian avulla. Umpioidut herkut säilyvät pitkän aikaa ja näin käsiteltyjä hedelmiä voi käyttää esimerkiksi puuroon, jogurttiin tai leivontaan. Omenan umpiointi on simppeliä: mausta omenalohkot hunajalla ja täytä säilykepurkki tiiviisti lohkoilla. Umpioi uunissa tai vedessä. Ohje löytyy esimerkiksi Marttaliiton sivuilta.

Kuivatut omenakiekot

Kuivattu omena on ihana välipalaherkku myös pienille lapsille ja omiaan muun muassa kotitekoisessa myslissä. Omenan kuivaaminen onnistuu kasvikuivurilla, mutta yhtä hyvin myös uunissa. Suunnittele kuivauksen ajoitus hyvin, sillä aikaa tähän kuluu useita tunteja. Bonuksena saat upean tuoksun kotiin!

Poista siemenkodat ja leikkaa omenoista noin sentin paksuisia kiekkoja. Jos käytät kuivuria, noudata käyttöohjeen aikoja, mutta uunissa valmistus onnistuu näin: käytä matalaa lämpöä (korkeintaan 50 astetta) ja anna kiekkojen paahtua uunipellille väljästi aseteltuna. Availe uuninluukkua välillä, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Jatka kuivaamista, kunnes kiekot muuttuvat sitkeiksi.


Leivo omenaherkkuja

Omenapiiras, omenapannari, omenasalsa, omenarahka. Omena ei ole yksi monikäyttöisimmistä hedelmistä ihan suotta. Kuitenkin perinteisten reseptien jälkeen omenapiirakkakin alkaa tympiä, joten etsimme muutamia uudenlaisia ideoita. Muista myös, että jos leivontainnostusta riittää, omenaherkut voi leipoa satokauden aikana ja pakastaa valmiina myöhempää käyttöä varten.

Omena omenana

Edellä mainittujen tapojen lisäksi omenan voi saada säilymään omenana, jos omaa optimaaliset säilytysolosuhteet ja muistaa tarkkailla satoa valppaana. Me Mutsimediassa yritimme perehtyä tähän, mutta jo puolivälissä ohjeita alkoi tuntua siltä, että lapsiperhearjen keskellä moinen on aivan liian vaivalloista. Jos kuitenkin aihe kiinnostaa, kokeile googlata lisätietoa tai lue esimerkiksi täältä.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Anni Virtanen, kuva: Shutterstock