Artikkelin kuva
ruoka

Omenamehu mehumaijalla – toinen suosituista tavoista on huomattavasti nopeampi

On taas se aika vuodesta, kun omenapuiden oksat notkuvat maistuvia hedelmiä. Samalla moni myös kaipaa ideoita omenan säilömiseen, sillä sato voi olla runsas. Omenamehun valmistaminen on mainio vaihtoehto ja raikas juoma on varmasti koko perheen mieleen.

Mutta miten onnistuu omenamehun tekeminen mehumaijalla? Otimme selvää ja kerromme tässä kirjoituksessa, miten omenamehu valmistetaan maijalla.

Omenamehu mehumaijalla

Siirtolapuutarhapalstallamme on kaksi vanhaa omenapuuta ja haluamme toki hyödyntää sadon. Päätin, että tänä vuonna olisi mukavaa kokeilla myös omenamehun valmistamista.

Meillä ei ole kovin suurta kattilaa ja mieleeni tuli, onnistuisiko omenamehun valmistaminen mehumaijalla. Ajattelin, että siten mehua varmasti saisi suuremman määrän kerralla kuin kattilalla valmistaessa.


Luin netistä ihmisten kokemuksia omenamehun tekemisestä maijalla ja homma vaikutti niin helpolta, että päätin ryhtyä saman tien toimeen. Olen aiemmin myös valmistanut maijalla vadelma- ja punaviinimarjamehua, ja päätin noudattaa omppumehun valmistuksessa samoja periaatteita.

Kaksi tapaa omenoiden käsittelyyn

Omenamehun teko mehumaijalla oli äärettömän helppoa! Aikaa vievin osuus oli kuoria ja paloitella omput ja poistaa siemenkohdat. Mehun teossa on kuitenkin kaksi tapaa ja tämän vaiheen olisi ymmärtääkseni voinut halutessaan jättää väliin, jolloin mäskiä ei myöskään voisi jatkojalostaa esimerkiksi soseeksi. Toisaalta heitin mäskin menemään, joten ehkä olisin voinut suoristaa mutkia ja säästää aikaa – eli vain pestä omput, poistaa huonot kohdat veitsellä ja paloitella omenat ennen maijan ylimpään osaan laittamista.

Kaikkiaan mehun höyrystämiseen meni aikaa reilu puolitoista tuntia. Tuo aika ei kuitenkaan vaadi paljon mehun tekijältä, kunhan välillä vain käy valuttamassa mehua suoraan pulloon tai haluamaansa astiaan.

Lopputuloksena sain reilu kaksi litraa herkullista omenamehutiivistettä, joka maistui kerrassaan ihanalta veteen laimennettuna!

Tarvitset

Paljon omenia
Halutessasi sokeria
Halutessasi kanelitangon maustamiseen


Valmistus

  1. Kuori ja paloittele omenat, ja poista siemenkodat. Osa ihmisistä jättää kuorimisen ja siemenkotien poistamisen väliin ja vain puolittaa omput. Huomioi, että tällöin mäski tulee heittää pois.

  2. Täytä mehumaijan alin osa vedellä ja laita kiehumaan. Itse laitoin alaosan lähes täyteen vettä.

  3. Täytä maijan ylin osa omenapaloilla. Jos haluat sokeroida mehun, pistä joukkoon haluamasi määrä sokeria. Omassa maijassani yläosa tuli lähes täyteen omppupaloja ja laitoin sekaan myös hieman taloussokeria. Sekaan voi laittaa myös kanelitangon.

  4. Kun letkuun alkaa ilmestyä mehua, valuta se esimerkiksi lasipulloon tai johonkin muuhun astiaan. Kaada ensimmäinen satsi takaisin maijan ylimpään osaan omenapalojen päälle, jolloin mehusta tulee vielä parempaa.

  5. Pullota mehu ja nauti kylmänä.

Omenapalat ennen höyrystyspuuhiin ryhtymistä . Kuva: Senni Loikala

Valmistin mehua etätyöpäivän lomassa. Kuva: Senni Loikala

Omenoita on paljon jäljellä puutarhassamme, joten aion valmistaa niistä vielä lisää mehua. Kuva: Senni Loikala

Mehumaijalla valmistettu omppumehu maistui herkulliselta. Kuva: Senni Loikala

Omenamehun valmistaminen mehumaijalla kestää aika pitkään, mutta mehun teko onnistuu myös muiden askareiden lomassa. Itsetehty oman sadon omenoista valmistettu mehu vie kielen mennessään.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala