Artikkelin kuva
ruoka

Nyt poimitaan raparpereja! Muistathan tärkeän faktan säilyvyydestä

Raparperi ilahduttaa monia kotipuutarhureita jo keväällä ja alkukesästä. Osa tulee myös pohtineeksi, mikä on ihanteellinen ajankohta poimia raparperia, millainen säilyvyys sesongin suosikkivihanneksella on ja miten sitä voi hyödyntää ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kokosimme tähän artikkeliin vastaukset näihin kysymyksiin.

Milloin raparperi poimitaan?

Raparperin poiminta kannattaa aloittaa ehdottomasti keväällä ja alkukesästä, sillä napakat varret ovat silloin herkullisimmillaan. Napsauta pienet ja keskisuuret varret irti kasvualustasta hyötykäyttöön. Olisi hyvä, että varsi olisi kuitenkin vähintään sormenpaksuinen. Sen sijaan loppukesästä suurimmat yksilöt voivat maistua jo puisevilta.

Satoa riittää korjattavaksi myöhemminkin, sillä raparperi versoo pitkin kesää. Kaikkea ei kannata kerätä kerralla.


Raparperin säilyvyys

Voit säilyttää raparperinvarsia jääkaapissa +2–+5 asteessa muutaman päivän ajan. Viimeistään tämän jälkeen kannattaa sesonkiherkusta valmistaa kesäistä maistuvaa suuhunpantavaa.

Satoa voi kuitenkin tulla runsaasti, jolloin pakastuspuuhiin ryhtyminen onkin hyvä idea. Aloita kuorimalla varret kevyesti, leikkaa viipaleiksi ja sujauta pakastuspusseihin tai -rasioihin halutessasi sokerin kera. Jos varret ovat vielä nuoria ja ohuita, ei niiden kuoriminen ennen säilömistä pakkasessa ole välttämätöntä. Pakastettu raparperi säilyy hyvänä seuraavaan kevääseen asti.

Millaisia herkkuja raparperista?

Raparperi taipuu moneksi ja se sopii mainiosti niin makeisiin kuin suolaisiin herkkuihin. Perinteisten piirakoiden lisäksi siitä voi valmistaa esimerkiksi kiisseliä, hilloa, kakkuja, leivonnaisia ja kesäisiä juomia. Lihan tai kalan kanssa maistuu raparperichutney ja suosikkivihannesta voi hyödyntää esimerkiksi myös niin etikkamarinoinnissa kuin graavauksessa.

Tiesitkö? Raparpereja on monia eri lajikkeita ja usein pihalla kasvava vanha raparperi on satoisuudestaan tunnettua Queen Victoriaa. Lajikkeet eroavat toisistaan varren värin, kirpeyden aiheuttavan oksaalihappopitoisuuden, sadon aikaisuuden ja kukinnan mukaan.


Lähteet: Martat, Kotipuutarha, Satokausi

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstocka