Artikkelin kuva
ruoka

Mustatorvisienipiirakka kylmäsavulohella – tämä piiras saa sienten ystävien sukat heilumaan

Herkullinen mustatorvisienipiirakka sopii esimerkiksi lounaaksi tai vieraille tarjottavaksi.

Mustatorvisieni on metsien syksyinen aarre ja ruokasienten ylintä aatelia. Se sopii monenlaisiin ruokiin ja herkkuihin, ja yksi parhaita sieniruokia on mustatorvisienikeitto. Toinen klassikko on mustatorvisienipiirakka, jonka reseptin pääset lukemaan alta.

Mustatorvisienipiirakka

Mustatorvisienipiirakka maistuu esimerkiksi lounaana tai illanistujaisissa. Maku on parhaimmillaan hieman lämpimänä, mutta piirakka tarjoaa makuelämyksen myös kylmänä. Voit valmistaa piirakan joko tuoreista tai kuivatuista sienistä. Lue lisää mustatorvisienten kuivauksesta.

Sitten vain hihat heilumaan ja mustatorvisienipiirasta valmistamaan!

Jokainen sienten ystävä takuulla ihastuu mustatorvisienipiirakkaan. Kuva: Armi Mehto

Tarvitset

Pohja:
100 g voita tai leivontamargariinia
1 dl juustoraastetta
1/2 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
1 l tuoreita tai 1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
1 rkl öljyä
1/2 purjo
150 g kylmäsavulohta
2 dl juustoraastetta
3 munaa
2 dl ruokakermaa
1 rasia (150 grammaa) mustapippurituorejuustoa (esim. Arla Lempi)
1 tl timjamia
(1/2 tl yrttisuolaa)

Valmistus

  1. Notkista rasva, sekoita siihen juustoraaste ja jauhot siivilän läpi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

  2. Pilko sienet haluamasi kokoisiksi paloiksi tai suikaleiksi. Jos käytät tuoreita sieniä, haihduta niistä pannulla ensin enin neste. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä pienessä määrässä vettä ensin noin 15 minuuttia ja purista liika vesi pois.

  3. Paista sieniä pannulla öljyssä hetki, lisää purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä. Leikkaa kylmäsavulohi suikaleiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kalasuikaleet ja juustoraaste.

  4. Riko kulhoon munat, sekoita joukkoon kerma, tuorejuusto ja mausteet makusi mukaan. Levitä puolikypsälle pohjalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30—40 minuuttia, kunnes täyte hyytyy.

Vinkki! Piiraan voi tehdä myös ilman tuorejuustoa, silloin muna-kermaseokseen voi lisätä hieman mustapippuria.

Jaa tämä resepti ystävillesi ja tutuillesi, joiden sydän sykkii sienille!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuva: Armi Mehto