Artikkelin kuva
ruoka

Mistä pilaantuneen kananmunan tunnistaa? Näihin ruokiin vanhat syömäkelpoiset munat sopivat

Kananmunat kuuluvat lukemattomien suomalaisten ruokavalioon, eikä suotta – onhan kyse ravintoarvoiltaan mitä mainioimmasta raaka-aineesta. Tämän myötä moni tulee ennen pitkää pohtineeksi myös kananmunan säilyvyyttä. Miten pitkään proteiinipommia uskaltaa hyödyntää ruoanlaitossa parasta ennen -päiväyksen jälkeen ja mistä tunnistaa pilaantuneen kananmunan? Entä kuinka kauan keitetty muna säilyy? Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä tämän monikäyttöisen raaka-aineen säilyvyydestä tulee tietää.

Kananmunan päiväys ja säilytys

Pakkauksessa oleva parasta ennen -päivämäärä on 28 päivää muninnasta, mutta oikein säilytettyinä munia voi usein käyttää vielä yllättävän pitkään päiväyksen umpeuduttua.

Kananmunien säilytyksessä tulee pyrkiä siihen, että lämpötila pysyy samanlaisena koko ajan. Lämpötilan vaihteluita tulee välttää, sillä muutoin munan pintaan kertyvä kosteus altistaa ennenaikaiselle pilaantumiselle. Munia voi säilyttää yhtä lailla niin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa.


Keitetyn kananmunan säilyvyys

Keitetyt munat kuuluvat monen aamiaispöytään, ja runsaasti proteiinia sisältävällä herkulla saakin päivän hyvin käyntiin. Joskus osa pöydän antimista jää kuitenkin syömättä, jolloin voi herätä kysymys keitetyn munan säilyvyydestä.

Keitetty muna säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, joten syöthän sen riittävän ajoissa hävikin välttämiseksi.

Mistä tunnistaa pilaantuneen kananmunan?

Kukaan ei halua vahingossa syödä pilaantunutta kananmunaa. Onneksi on olemassa helppoja niksejä sen selvittämiseksi, onko tämä raaka-aine vielä kelvollinen lautasellesi.

  1. Tarkastele kuorta. Jos siinä on halkeamia tai pinta on puuterimainen tai limainen, jätä muna syömättä.

  2. Riko kananmuna valkoiselle lautaselle. Jos valkuainen on vetistä ja leviää tai munassa on värimuunnoksia, voi se olla jo liian vanha syötäväksi. Pilaantuneen kananmunan tunnistaa myös hajusta.

  3. Heiluttele ehjää kananmunaa lähellä korvaasi. Jos kuulet hölskymistä, paras osoite munalle on roskakori.

  4. Laita kananmuna vedellä täytettyyn astiaan. Tuoreen munan tunnistat siitä, että se vajoaa pohjaan.


Vanhojen kananmunien hyödyntäminen ruoanlaitossa

Kun muna ei ole enää tuoreimmasta päästä, kannattaa sen valmistuksessa suosia keittämistä. Kananmunan ikääntyessä kuoren alle kertyy aiempaa enemmän ilmaa, minkä ansiosta myös kuoriminen helpottuu.

Valmista vanhemmista munista esimerkiksi paholaisen munia, kananmunasalaattia, munakasta tai munakokkelia. Hyödynnä tällaisia munia erityisesti myös laatikkoruoissa ja piirakoissa.

Sen sijaan paistetut munat ja uppomunat kannattaa valmistaa tuoreista kananmunista. Vanhemmat munat eivät välttämättä myöskään toimi enää yhtä tehokkaina nostatusaineina leivonnassa kuin tuoreet munat.

Pilaantunut kananmuna on tärkeää tunnistaa. Vanhoja syömäkelpoisia munia voi silti hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti. Kuva: Pixabay, oldmermaid


Lähteet: Healthline, Martat

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock, Pixabay