Artikkelin kuva
ruoka

Miksi sipuli itkettää? Kokeile näitä tunnettuja konsteja kyynelten välttämiseksi

Sipuli sopii mainiosti lukuisiin eri ruokiin, ja moni ostaakin kauppareissuillaan säännöllisesti tätä ruoanlaiton perusraaka-ainetta. Moni tulee joskus myös pohtineeksi, onko sipulin pilkkominen ilman kyyneliä mahdollista ja miksi sipuli itkettää ylipäänsä.

Miksi sipuli itkettää?

Lähes jokainen on joskus kokenut hetken, kun sipulin leikkaaminen itkettää. On kuitenkin yksilöllistä, miten herkästi kyyneleet kirpoavat silmiin sipulin pilkkomisen vuoksi.

Sipulit kasvavat maassa ja niille on kehittynyt suojautumismekanismeja nälkäisiä eläimiä vastaan. Kun kuori rikkoutuu, sipulista erittyy entsyymejä ja rikkihappoa ja yhdessä ne muodostavat silmiä ärsyttävää kaasua.

Kyynelten muodostuminen on puolestaan silmän puolustusmekanismi, jonka tarkoituksena on saada silmää ärsyttävät ainesosat huuhdeltua pois.


Sipulin pilkkominen ilman kyyneliä

On olemassa monenlaisia konsteja, joiden avulla sipulin pilkkominen ilman kyyneliä on mahdollista. Voit kokeilla alla olevia keinoja ensi kerralla, kun heilutat keittiöveistä sipulin kimpussa.

  1. Pilko sipulit aina tuoreeltaan, sillä vanhemmat sipulit sisältävät enemmän silmiä ärsyttäviä yhdisteitä.

  2. Käytä terävää veistä sipulin leikkaamiseen, sillä tuolloin yhdisteitä erittyy ilmaan vähemmän kuin tylsää veistä käyttäessä.

  3. Ethän leikkaa sipulia aivan pohjaosan vierestä, sillä tuossa kohdassa on eniten kyyneliä kirvoittavia rikkiyhdisteitä.

  4. Osa kokeista suosittelee, että sipuli pilkottaisiin aina itsestä poispäin. Tällä tavoin kyynelehtimistä aiheuttavat yhdisteet eivät välttämättä nouse suoraan ruoanlaittajan silmiin.

  5. Laita sipulit jääveteen noin puolta tuntia ennen kuin pilkot ne.

  6. Jotkut ihmiset myös pilkkovat sipulit niin, että ne ovat veden alla. On hyvä muistaa, että tällöin märkä sipulisilppu tirisee erityisen paljon öljyssä kuumalla pannulla.

  7. Silmien ärsytys sipulin pilkkomisen takia ei välttämättä ole yhtä voimakasta kuin tavallisesti, jos pidät tuuletinta päällä toimenpiteen ajan.

  8. Osa ihmisistä kokee, että veden valuttaminen vesihanasta sipulin leikkaamisen ajan vähentäisi silmien ärsyyntymistä.

Tiesitkö? Erään teorian mukaan sipulin saisi pilkottua ilman kyyneliä, jos ruoanlaittaja pitelee suussaan vaalean leivän palasta. Uskomuksen mukaan leipä imisi itseensä sipulista nousevat rikkiyhdisteet. Tätä teoriaa ei luonnollisesti ole vahvistettu tieteellisin tutkimuksin.

Yksi ruoanlaittajien ikuisuuskysymys on, miksi sipuli itkettää ja onko sipulin pilkkominen ilman kyyneliä mahdollista. Kotikonstit silmien ärsyyntymisen välttämiseksi ovat ainakin kokeilemisen arvoisia.


Lähde: Healthline

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock