Artikkelin kuva
ruoka

Miksi parsa saa virtsan haisemaan? 4 vinkkiä kannattaa tietää

On täysin normaalia, että parsan syömisen jälkeen pissa alkaa haisemaan epämiellyttävältä. Selvitimme parsasesongin alkaessa, mistä ilmiö johtuu.

Oletko joskus ihmetellyt, miksi parsa saa virtsan haisemaan? Monelle sesongin suosikkikasviksen ilmestyminen kauppojen heviosastolle on ilahduttava kevään merkki ja siitä saa valmistettua monenlaista herkullista syötävää koko perheelle. Kerromme tässä artikkelissa, miksi parsa saa osalla ihmisistä pissan haisemaan epämiellyttävältä ja mitä siitä on hyvä tietää.

Jos kuulut heihin, joilla parsa saa virtsan haisemaan, ilmaantuu haju yleensä noin 15–30 minuutin sisällä kasviksen syömisestä ja haju voi kestää 6–12 tuntia, joskus vielä pidempään. Hajun kestoon vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka paljon syö parsaa, miten nopeasti keho pilkkoo sitä ja kuinka paljon juo nesteitä.

Miksi parsa saa virtsan haisemaan pahalta?

Syynä tähän täysin normaaliin ilmiöön on, että parsa sisältää rikkiyhdisteitä, erityisesti asparagusic acid -nimistä ainetta. Kun kehosi pilkkoo tätä yhdistettä, syntyy erilaisia rikkiä sisältäviä hajuyhdisteitä, kuten metaanitiolia ja dimetyylisulfidia. Nämä yhdisteet haihtuvat virtsassa nopeasti ja niillä on voimakas, rikkimäinen, niin sanotusti “mätäkaalimainen” haju.

Kiinnostavaa on, etteivät kaikki kuitenkaan haista tätä hajua, vaikka keho sitä tuottaisikin. Se johtuu siitä, ettei joillakin ihmisillä ole geneettisesti kykyä havaita näitä rikkiyhdisteitä hajuaistillaan. Osa ei näin ollen huomaa mitään, vaikka pissa haisee. Tätä kutsutaan joskus “asparagus anosmiaksi” eli kyvyttömyydeksi haistaa parsan aiheuttamaa hajua.

Ihmisten välillä on eroja hajureseptorigeeneissä, erityisesti yhdessä nimeltä OR2M7. Jos tämä geeni toimii tietyllä tavalla, ihminen ei haista rikkiyhdisteitä, vaikka niitä olisi virtsassa.

Kaikilla parsan syöminen ei kuitenkaan johda pahanhajuiseen pissaan. Osalla ihmisistä entsyymit eivät pilko parsaa samalla tavalla kuin heillä, joilla virtsa alkaa haisemaan parsan vuoksi.

Ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään tässä asiassa. Ihminen voi joko:

1. Tuottaa hajua ja haistaa sen (klassinen parsapissa)
2. Tuottaa hajua, mutta ei haista sitä (ei tiedä, että virtsa haisee)
3. Ei tuota hajua ollenkaan (aineenvaihdunta ei muodosta näitä yhdisteitä)

Parsa maistuu monille, vaikka se saakin osalla pissan haisemaan. Kuva: Unsplash

Voiko hajua estää jotenkin?

Hajun muodostumista on vaikeaa estää, jos kehosi sattuu pilkkomaan parsaa tavalla, joka tuottaa näitä pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Se on melko automaattinen prosessi. Listasimme alle kuitenkin keinot, joilla hajun voimakkuutta voi vähentää!

1. Juo paljon vettä ennen ja jälkeen parsan syömisen

Tämä laimentaa virtsaa ja vähentää hajujen konsentraatiota.

2. Syö parsaa kohtuudella

Mitä enemmän syöt, sitä enemmän hajuyhdisteitä kehosi tuottaa. Jos syöt vaikka pienen annoksen, hajua voi tulla vähemmän tai ei ollenkaan.

3. Kypsennä parsa kunnolla

Joidenkin tutkimusten mukaan parsan keittäminen pitkään, tai paahtaminen korkeassa lämpötilassa, voi vähentää asparagushapon määrää ja tämä johtaa vähemmän hajua tuottaviin yhdisteisiin.

4. Yhdistä muihin ruokiin

Jos syöt parsaa yhdessä kuitupitoisen ruoan tai muiden vihannesten kanssa, ruoansulatus saattaa hidastua hieman ja hajuyhdisteiden muodostus voi vähentyä.

Jaa tämä artikkeli parsavirtsasta kavereillesi somessa!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Mutsimedian toimitus, kuva: Unsplash