Artikkelin kuva
ruoka

Miksi kakku lässähtää? Taustalla ovat usein vatkausmokat

Tiedättehän sen raivostuttavan turhauttavan tunteen, kun vaivalla tehty kakku lässähtää? Kun valmistamasi tekele on yhtä kaukana reseptikuvien täydellisesti kohonneista kuohkeista kakuista, kuin Tohtori Sykerö nykylapsen kiinnostuksenkohteista.

Aika moni meistä vanhemmista kohtaa ennen pitkään kakun lässähtämisen. Tuleehan sitä joskus leivottua esimerkiksi lasten synttäreille, anopin vierailua varten tai ihan vain herkkuhampaan kolotuksesta. Entä jos tällainen pettymyksen aalto olisi mahdollista välttää?

Kakku lässähtää, p#rkele!

Jos luulet, että saatat olla ihminen, jonka kakku lässähtää – ei hätää! Emme kuitenkaan ole tarjoamassa tämän enempää vertaistukea, vaan käytännön vinkkejä yleisen kakkuonnettomuuden välttämiseksi.

  1. Tuliko kohotusainetta käytettyä liian vähän? Oliko leivinjauheen tai ruokasoodan päiväys umpeutunut? Huolehdi aina, että käytät kohotusainetta juuri sen verran kuin reseptissä sanotaan ja päiväystä on oltava jäljellä.

  2. Sekoititko taikinaa liikaa? Tällöin siitä tulee liian tiivis, ja voit unohtaa upeasti kohonneen lopputuloksen.

  3. Vatkasitko voin ja sokerin huolettomasti? Ne tulee vatkata kunnolla, jotta taikinan rakenne muodostuu ilmavaksi. Muutoin taikina jää liian raskaaksi.

  1. Onko taikinassa liikaa nestettä? Myös tällöin liiallinen raskaus piinaa taikinaa, ja kakku lässähtää.

  2. Oliko uunin lämpötila liian kuuma tai liian alhainen? Syy kakun lässähtämiseen on joskus uunin lämpötilassa, joten esilämmitä uuni aina juuri oikean lämpöiseksi. Varmista tarvittaessa myös uunin kalibrointi (ehkä joku meistä on niin onnekas, että lättänästä kakusta voi syyttää vain uunia.)

  3. Käytitkö jääkaappikylmiä kananmunia? Tuliko niitä liikaa? Ota munat huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen leipomista, ja noudata reseptissä olevaa munien määrää. Käytä vain tuoreita munia.

  4. Jätitkö jauhojen siivilöinnin väliin? Kun sokeri ja munat ovat vatkattu, jauho siivilöidään ja nostellaan varovasti sekaan pienissä erissä nuolijalla käännellen. Ei isompia vatkauksia enää tässä vaiheessa!

  5. Unohditko voidella ja korppujauhottaa vuoan kunnolla? Tämäkin voi olla syynä kakun lässähtämiseen.

Loppupeleissä kakun teko on kemiaa: jauhojen, sokerin, rasvan ja kananmunien välinen liitto ratkaisee, lässähtääkö kakku vai kohoaako se kauniisti. Kaikki meistä eivät ole syntyneet kemisteiksi. Onnea leivontoihin, kanssaihmiset!

Ps, Kotikokki-sivustolta löytyy ohje lässähtäneen kakun pelastamiseen. Toivoaan ei kannata ikinä menettää, sanotaan.

Ja tässä kuitenkin vielä sitä vertaistukea. Kakusta piti tulla muhkea pystysuuntaan kohoava banaanikakku, mutta lopputulos näytti tältä. Kuva: Sennin kotialbumi

Jaa tämä artikkeli ystäville ja tutuillesi, jotka eivät ole Leipuri Hiivoja!

Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuva: Senni Loikala