Artikkelin kuva
ruoka

Mikä on paras hernekeitto? Testasimme suosikkireseptit, yllättävällä niksillä taivaallinen hernari

Testasimme hernekeitto-ohjeet ja laitoimme ne paremmuusjärjestykseen. Mukana leikkimielisessä mittelössä olivat liedellä valmistuneet kasvis- ja tuorehernarit sekä uunissa hautunut hernerokka.

Hernekeitto on rakastettu arkiruoka, johon monella yhdistyy muistoja omasta lapsuudesta. Ehkä muistat, miten hyvältä höyryävän kuuma soppa maistui koulun ruokalassa tai lapsuudenkotisi ruokapöydän ääressä. Ehkä muistat jopa, miten olet joskus talvella päässyt nauttimaan hernaria ulkona soppatykin lähettyvillä esimerkiksi kauppatorilla tai erilaisissa tapahtumissa.

Suomessa hernekeiton historia ulottuu keskiajalle asti. Se on ollut suosittu ruoka etenkin talonpoikien, sotilaiden ja laivamiesten keskuudessa, koska se on ravitsevaa, helposti säilyvää ja edullista valmistaa. Puhumme siis klassikosta isolla k:lla.

Torstai on perinteisesti hernekeittopäivä. Tapa juontaa juurensa katoliselta ajalta, jolloin perjantai oli paastopäivä ja ihmiset söivät torstaisin tuhdin aterian valmistautuakseen paastoon. Vaikka Suomi siirtyi luterilaisuuteen 1500-luvulla, torstain hernekeittoperinne jäi elämään.

Hernekeitto pitää pintansa myös Puolustusvoimien ruokalistalla, sillä hernarilla ruokitaan suuria määriä varusmiehiä nopeasti. Soppa voidaan valmistaa etukäteen ja pitää lämpimänä pitkään. Monille varusmiehille hernekeittoon yhdistyy tuttuutta ja nostalgiaa.

Hernekeitto-ohjeet testissä

Kauppojen purkkihernekeitot ajavat toisinaan asiansa, mutta itse valmistettua hernekeittoa ei ole voittanutta. Hernekeitto-ohjeissa on valinnanvaraa, ja resepti kannattaa valita toiveidensa ja makumieltymystensä mukaan. Oletko valmis odottamaan pitkään tavallista herkullisemman keiton valmistumista vai toivotko pötyä pöytään nopeammin? Onko toiveissa kasvis- vai lihaversio? Entä kaipaatko uudenlaista särmää keittoon vai vannotko perinteisen hernarin nimeen?

Järjestimme Mutsimediassa leikkimielisen hernekeittotestin, jossa valmistimme kolmea erilaista hernekeittoa, ja pistimme keitto-ohjeet paremmuusjärjestykseen. Testiin valikoituivat uunihernekeitto, kasvishernekeitto ja tuorehernekeitto. Testimme ulkopuolelle rajautui paljon kiinnostavia hernekeitto-ohjeita, esimerkiksi itämainen ja intialainen hernekeitto ovat varmasti kokeilemisen arvoisia.

Katso alta hernekeittotestimme tulokset huonoimmin pärjänneestä keitosta voittajakeittoon!

Pronssia: Kasvishernekeitto


Liedellä valmistuva kasvishernekeitto pärjäsi testissämme heikoiten, mutta tästä huolimatta soppa oli makunsa puolesta oikein mainio kasvishernari. Ehkä sekasyöjinä olisimme innostuneet enemmän tästä sopasta, jos olisimme lisänneet siihen vaikkapa soijarouhetta. Keiton säännöllinen hämmentely tuntui melko työläältä, sillä olimme aiemmin hauduttaneet hernarin kätevästi uunissa.

Plussat

  • vegaaninen ja gluteeniton
  • kohtuullinen valmistusaika liedellä
  • proteiinipitoisuutta mahdollista lisätä esimerkiksi soijarouheella, härkiksellä tai tofulla

Miinukset

  • vaatii säännöllistä hämmentämistä
  • helppo polttaa pohjaan
  • sekasyöjä saattaa kaivata lihaa joukkoon

Hopeaa: Tuorehernekeitto


Tuorehernekeitto tarjosi virkistävää vaihtelua perushernarille! Ranskalaisten Crème Ninon on hienostunut versio hernesopasta ja vaikka emme lisänneet siihen perinteitä uhmaten shampanjaa, toimisi tämä keitto erinomaisesti myös juhlahetkinä. Ja koska astetta elegantimpi hernekeitto valmistuu käden käänteessä, on se nappivalinta ruuhkavuosiarkeen.

Plussat

  • erittäin nopea valmistusaika (noin 15 minuuttia)
  • valmistetaan kuivattujen herneiden sijaan pakasteherneistä (ei yön yli liottamista)
  • samettinen ja juhlava, toimii muulloinkin kuin arkena
  • mukavaa vaihtelua perinteiselle hernekeitolle

Miinukset

  • ei vastaa käsitystä hernekeitosta perinteisessä mielessä
  • kuohukermassa paljon tyydyttyneitä rasvoja ja runsas energiapitoisuus (kohtuullisesti käytettynä sopii kuitenkin tasapainoiseen ruokavalioon)

Voittaja: Hernekeitto uunissa


Hernekeittotestimme ylivoimainen voittaja on tässä. Tiesittekö, että hernarin voi valmistaa helposti uunissa? Meidät tämä vinkki onnistui yllättämään, mutta nyt kun olemme kerran tehneet hernekeiton uunissa, tulee tämä olemaan ykkösvalintamme hernaripäivinä. Keitto oli juuri sellaista, kuin perinteisen hernerokan tulee olla. Toki pitkä haudutusaika täytyy huomioida arjessa, mutta lopputulos palkitsee.

Plussat:

  • pitkään hautunut soppa maistuu tavallista paremmalta
  • kypsyy uunissa lähes itsekseen (ei vaadi hämmentämistä)
  • erinomainen keitto perinteisestä hernerokasta pitäville

Miinukset:

  • pitkä valmistusaika (uunissa vähintään viisi tuntia, jos mahdollista)
  • kypsennystavasta ja -ajasta johtuva sähkönkulutus

Jaa tämä artikkeli hernekeittotestistä kavereillesi somessa!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock, Senni Loikala