Artikkelin kuva
ruoka

Metsät notkuvat mustatorvisieniä – supersienestäjä paljastaa vinkkinsä: ”Saaliimme 250 litraa”

Mustatorvisieni on aromikas ruokasieni, jota kasvaa rykelmittäin suurissa sieniperheissä. Kokenut sienestäjä Armi Mehto jakaa vinkkinsä sienimetsään lähtijöille.

Kesän kääntyessä syksyyn alkaa sienestäjän sadonkorjuuaika. Eri vuosina eri lajit loistavat runsaudellaan – tai poissaolollaan. Monina vuosina erityisen paljon metsistä on löytynyt kantarellia, tuota ehkä helpoimmin tunnistettavaa ja tuttua keltaista herkkua. Hieman vähemmän tunnettu sen sijaan lienee mustatorvisieni, jota juuri tänä syyskesänä on esiintynyt aivan poikkeuksellisia määriä. Oma saaliimme on kolmelta sienestysreissulta 250 litraa.

Mustatorvisieni luokitellaan kolmen tähden arvoiseksi ja lukeutuu – ei pelkästään omalla asteikollani – sienten ylimpään aateliin. Sen maku on mieto, samalla hyvin aromikas, omintakeinen ja tunnistettava.

Mustatorvisieni nousee yhä uudelleen samalle paikalle

Mustatorvisienen löytäminen on hieman haasteellista, mutta kun ensimmäisen tötterön sammalikosta, heinikosta tai risukosta bongaa, huomaa saman tien ympärillään valtaisia ryhmiä samaa sieniperhettä.

Tätä näkyä sienestäjä odottaa. Kuva: Armi Mehto

Torvisieni on kasvupaikalleen uskollinen, eli kun kerran löydät esiintymät, kannattaa niillä käydä yhä uudestaan, samana syksynä useaan kertaan. Itse olemme noukkineet samoilta paikoilta tänä syksynä elokuun puolivälistä syyskuun loppuun, aina löytyy.

Sieni on parhaimmillaan poimintavaiheessa melko kuiva, nahkea ja napakka. Kovin pitkään jatkuneet ja runsaat sateet tai pienet pakkaset tekevät sienestä märän ja vetelän, sellaiset kannattaa jättää metsään.

Mustatorvisienen säilöntään suosituimpia tapoja ovat sienten kuivaus ja pakastus. Olen jakanut parhaiksi havaitsemani vinkit mustatorvisienen säilöntä -artikkelissa.

Kuivatut mustatorvisienet säilyvät vuosia. Kuva: Armi Mehto

Vinkkejä kirjallisuudesta ja somen sieniryhmistä

Sienten tuntomerkeistä, ominaisuuksista, luokituksista, kasvupaikoista ja –tekijöistä sekä ravintoarvoista löytyy hyvin tietoa markkinoilla olevasta alan kirjallisuudesta, samoin myös niiden säilömis- ja ruoanvalmistustavoista.

Myös esimerkiksi Facebookissa on erilaisia sieniaiheisia ryhmiä, joihin liittymällä saa yllin kyllin lisätietoa ja myös kiinnostavia sieniruokaohjeita. Siellä pysyt myös hyvin kartalla siitä, milloin mikäkin sieni on pullahtanut metsiin missäkin päin Suomea, jos et itse ehdi joka päivä tarkistusreissuille.

Mustatorvisientä näyttää tänä syksynä olevan hyvin myös kaupan ainakin toreilla ja REKO-jakeluissa, kuivatun sienen myyjiäkin löytyy ainakin netin kautta.

Mustatorvisienen valmistus

Mustatorvisieni sopii keittoon, kastikkeeseen, muhennokseen, piirakoihin, risottoon, riistan ja kalan lisukkeeksi. Kuivattuna torvisientä voi jauhaa tai murustella mausteeksi muun ruoan, vaikkapa lihapulla- tai leipätaikinan joukkoon.

Yleisesti voi sanoa, että sienet ovat hyvin vähäkalorisia, ja niissä on mukavasti proteiineja, kuituja, aminohappoja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Toki sieniruokien valmistukseen sopii niin hyvin kerma ja voi, että kaloripitoisuus nousee hieman sitä kautta.

Mustatorvisieni sopii erinomaisesti esimerkiksi kylmäsavulohen kanssa piiraaseen, mukaan esimerkiksi purjoa tai paprikaa, yrttimausteita, juustoraastetta.

Risottoon torvisienet kannattaa paistaa ensin ja lisätä risottoon vasta kypsymisen loppupuolella, jottei riisi tummu liikaa. Juttua riittäisi sienestä jos toisesta, mutta tämän ja tulevien syksyn ehdoton hitti on mustatorvisieni, joten siitä nyt nauttimaan.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Armi Mehto, kuvat: Armi Mehto, Shutterstock