
Marinara-kastike säilötyistä tomaateista – 6 tapaa käyttää suosikkikastiketta
Italialainen klassikko, marinara-kastike, valmistuu nopeasti säilötyistä tomaateista. Kastike nautitaan perinteisesti pastaan sekoitettuna, mutta sen monikäyttöisyys yllättää. Esimerkiksi somesta tuttu pizza-bowl marinaralla on kokeilemisen arvoinen.
Monessa lapsiperheessä kaivataan ideoita ja vinkkejä ruokiin, jotka ovat yksinkertaisia ja vaivattomia valmistaa. Onko teillä jo maailmankuulun italialaisen marinara-kastikkeen kokkaus tuttua? Kerromme tässä artikkelissa, millaisesta kastikkeesta on kyse, miten sitä tehdään ja miten sitä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.
Tomaattipohjainen marinara-kastike tunnetaan yksinkertaisista, mutta maukkaista aineksistaan. Se valmistetaan yleensä tomaateista, valkosipulista, oliiviöljystä, yrteistä ja joskus chilihiutaleista.
Nimi marinara viittaa merenkävijöihin (italiaksi marinaro), ja yksi teoria on, että kastike kehitettiin merimiesten ruuaksi, koska se oli helppo valmistaa ja säilyi hyvin ilman jääkaappia. Toisen teorian mukaan Napolin merimiesten vaimot tekivät tämän kastikkeen odottaessaan miestensä palaavan mereltä.
- Katso resepti: Tomaattikeitto
Marinarakastiketta käytetään yleisesti pastan kanssa, pizzakastikkeena sekä joidenkin merenelävä- ja kasvisruokien kanssa. Se toimii myös pohjana muille tomaattipohjaisille kastikkeille, kuten arrabbiata- tai puttanesca-kastikkeelle. Ideoita kastikkeen käyttöön on kuitenkin rutkasti lisää ja esittelemme niitä tämän kirjoituksen lopussa.
Resepti: Marinara-kastike
Testasimme Mutsimediassa tämän italialaisen klassikkokastikkeen valmistusta. Lopputuloksesta tuli erittäin herkullinen, ja käytimme kastikkeen tähän somehitiksi nousseeseen bowl-reseptiin sekä kinkkupiirakkaan. Ensi kerralla aiomme nauttia marinara-kastiketta perinteisesti pastan kanssa.
Koko perheelle riittävä satsi marinara-kastiketta valmistui nopeasti, joten kastike sopii loistavasti vauhdikkaaseen ruuhkavuosiarkeemme. Ilahduimme myös, miten monikäyttöinen kastike onkaan!


Muistathan: Marinara-kastikkeen herkullisuus perustuu pitkälti tomaattien laatuun: Mitä makeammat ja vähemmän vetiset tomaatit, sitä parempi kastike. Hyviä valintoja ovat italialaiset kokonaiset tai murskatut säilötyt tomaatit. Happamia ja vetisiä halvimpien merkkien tomaattimurskia kannattaa välttää.
Tässä herkullinen ja helppo marinara-kastikkeen resepti neljälle hengelle!
Tarvitset:
400 g säilöttyjä murskattuja tomaatteja (tai kokonaiset säilötyt tomaatit)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
½ dl vettä (lisää tarvittaessa)
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
ripaus suolaa, mustapippuria ja chilihiutaleita
tuoretta basilikaa koristeluun
Ohjeet:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota pari minuuttia, kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa.
Lisää valkosipuli, oregano, kuivattu basilika ja chilihiutaleet. Kuullota noin minuutin ajan, kunnes mausteet tuoksuvat.
Lisää murskatut tomaatit, tomaattipyree, vesi, punaviinietikka ja sokeri. Sekoita hyvin.
Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 20–30 minuuttia, välillä sekoittaen. Jos kastike sakenee liikaa, voit lisätä hieman vettä.
Mausta suolalla ja mustapippurilla makusi mukaan. Halutessasi voit soseuttaa kastikkeen tasaiseksi sauvasekoittimella. Koristele tuoreella basilikalla.
Mihin marinara-kastiketta käytetään?
Marinara-kastike on todella monipuolinen ja sopii melkein mihin tahansa italialaistyyppiseen ruokaan. Tässä muutamia vinkkejä sen käyttöön:
1. Pasta
- Klassinen spaghetti marinara – keitä spagetti ja sekoita kastikkeen kanssa. Lisää parmesaania ja tuoretta basilikaa.
- Pasta al forno – sekoita kastike keitetyn pastan kanssa, lisää mozzarellaa ja paista uunissa.
2. Pizza
- Käytä pizzakastikkeena – levitä pohjan päälle ennen juustoa ja täytteitä.
- Tee focaccia tai leipätikut ja tarjoile kastike dipiksi.
3. Uuniruoat ja gratiinit
- Parmigiana di melanzane – kerrosta paistettu munakoiso, lisää kastike ja juusto, sitten uuniin.
- Käytä lasagnen tomaattikastikkeena yhdessä béchamel-kastikkeen kanssa.
- Kokeile uunibroilerin kanssa – kaada kastike kanan päälle ja paista mehukkaaksi.
4. Liharuoat
- Lihapullat marinara-kastikkeessa – hauduta lihapullia kastikkeessa ja tarjoile pastan tai leivän kanssa.
- Tarjoile grillatun kanan, lihan tai kalan kanssa kevyenä kastikkeena.
5. Kasvisvaihtoehdot
- Tee täytettyjä paprikoita tai kesäkurpitsoja marinara-kastikkeella ja juustolla.
- Käytä papujen tai linssien kanssa proteiinipitoiseksi kasviskastikkeeksi.
6. Dipit ja lisukkeet
- Dippaa valkosipulileipää tai mozzarellatikkuja kastikkeeseen.
- Tee täytettyjä calzone-piirakoita ja käytä marinaraa kastikkeena kylkeen.
Olemme aiemminkin Mutsimediassa tutustuneet italialaiseen keittiöön. Jos kaipaat vihreää klassikkoa, valmista pestoa ja pestopastaa näillä helpoilla ohjeilla.
Jaa tämä artikkeli ja resepti marinara-kastikkeessa kavereillesi somessa!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala
